Türkiye’de son günlerin en fazla konuşulan meselelerinin başında yer alan ‘Küresel ısınma’ ve buna bağlı yaşanan mevsimlerdeki değişikliğin yeni bir durum olmadığı periyodik aralıklarda Aydın’da bu tür durumların yaşandığı belirtildi.

Özgür Özel’den milliyetçilik vurgusu Özgür Özel’den milliyetçilik vurgusu

Aydın’ın en köklü Yörüklerinin başında gelen Karaçakal Yörükleri’nin en yaşlı fertlerinden alan 92 yaşındaki Ali Kingir, 1952 yılının Mart ayında çavdarların başak çıkardığını belirterek “Ciddi bir sıcaklık var ama bu durumu dünyanın sonu gibi nitelendirmek doğru değil. Yaşı müsait olanlar bilir. 1952 yılının Mart ayında çavdarlar başağa durmuştu” dedi.

Son yıllarda yeryüzündeki ısının her geçen gün arttığını ve kış soğuklarının özellikle Kıyı Ege’de neredeyse yok denecek kadar azaldığını belirten Yenipazar Karacakal Yörükleri Beyi merhum Mustafa Kingir’in 93 yaşındaki oğlu Ali Kingir, “Yörükler yaşanması muhtemel meteorolojik olayların tahmininde güçlü olduğu gibi yaşanmış meteorolojik olayları da unutmazlar. Yazılı kaynak tutmasalar da yaşanan her olayı aklen malul olmadıkça unutmayacakları şekilde hafızalarına yazarlar. Şu anda memlekette ekonomi ve siyasetten sonra en çok konuşulan meselelerden biri adına ‘küresel ısınma’ denilen kışın bile havaların soğumaması meselesi oldu. Gerçekten her geçen gün kış soğukları azalıyor. Adeta kara kışın ortasında bahar mevsimi yaşanıyor. Biz Yörüklerin hesaplamalarına göre son 72 yılın en sıcak ve kışını yaşadık. Ancak bu durum biz yaşlılar için pek yadırganacak bir durum değil. Zaman zaman bu tür olaylar yaşanıyor. 1950 ve etrafındaki yıllarda bu tür durumları yaşamıştık. Hatta 1952 yılında Mart ayında çavdarlar başak çıkardı. Ancak iklim müsait gitmediği için başaklar evin yapamadığı için dane olmadan döküldü” diyerek iklimsel olarak yaşanan tarihi geçmişe bakarak 2030’lu yıllara doğru eski soğukların yeniden geri gelmesinin muhtemel olduğunu dile getirdi.