Çevre konusundaki duyarlılığı ve hassasiyeti ile herkesin takdirini kazanan Erzincan Belediyesi geri dönüşüm konusunda önemli adımlar atıyor.

Erzincan Belediyesi; çevre kirliliğinin önlenmesi, atıkların geri dönüşüme kazandırılması için Türkiye Belediyeler Birliğinin organize ettiği Tuselog Programı ile Türkiye’den üç belediye ve İsveç’in Linköping Belediyesi ile birlikte “Geri Dönüşebilen ve Biyobozunur Atıkların Kaynağında Toplanması İçin Toplumsal Farkındalık Projesini” başlattı.

Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, daha yaşanılabilir bir çevreyi gelecek nesillere teslim etmek için duyarlılık göstermek zorunda olduklarını ve çevreci projelere her zaman öncelik vereceklerini söyledi. Başsoy yürüttükleri çalışma hakkında ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

Geri dönüşebilen ve organik atıkların toplanması konusunda İsveç’in Linköping Belediyesinin deneyimlerinden de faydalanıyoruz. Bu sayede yüksek maliyetlerle yapılan ve işletilen düzenli depolama sahasının ekonomik ömrünü uzatacak, milli sermayeden önemli bir tasarruf sağlamış olacağız. Ayrıca geri dönüşebilen atıkları ülkemiz ekonomisine kazandırarak dışa bağımlı olduğumuz enerji ve hammadde konusunda büyük bir tasarruf yaparak bu sayede de daha temiz bir çevrede yaşam için büyük bir adım atılmış olacak.

Bu projenin devamı niteliğinde olan ERKAP’ın (Erzincan Katı atık Ayrıştırma Projesi) başlatılması ile şehrimize ikili toplama sistemi kurulacak ve kaynağından, yani atığın ilk oluştuğu yerden organik atıklar ayrı, geri dönüşebilen atıklar ayrı biriktirilerek toplanacak. Geri dönüşebilen atıklar, plastik, kâğıt, metal gibi atıklar toplama ayırma tesisinde türlerine göre ayrılarak geri dönüşüm fabrikalarına gönderilecek. Bu atıklar, geri dönüşüm fabrikalarında işlenerek hammadde olarak tekrar ülkemiz ekonomisine kazandırılacak. Organik atıklar ise düzenli depolama sahasına gönderilecek ve burada çöp gazından elektrik enerjisi elde edilecek.

Başsoy, yaptığı açıklamada, projenin Dünya Çevre Gününde başlatıldığını ve pilot uygulamaların bu yaz aylarında devreye gireceğini söyledi.