Birinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunan Erzincan’da, riskli binalar tespit ediliyor. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, il genelinde vatandaşların talepleri doğrultusunda yürütülen çalışmalarda, tespit edilen riskli binalar yıkılıyor. Erzincan’ın en işlek caddelerinden birisi olan Fevzipaşa Caddesi üzerinde bulunan 3 katlı iki binanın yıkım işlemi yapılıyor.

Deprem riski taşıyan binaların tespiti noktasında Erzincan’da yürütülen çalışmalar olumlu sonuç veriyor. Bina sahiplerinin isteği doğrultusunda yürütülen çalışmalarda riskli olduğu tespit edilen binalarda yıkım çalışmaları devam ediyor. Fevzipaşa Caddesi üzerinde İlhan Akpınar’a ait binada yapılan gerekli incelemede, binanın riskli olduğu tespit edildi ve bina sahibi 6306 sayılı kanundan istifade ederek yıkım çalışmaları başladı. Yürütülen yıkım çalışmaları yerinde inceleyen Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fatih Gündüz, il genelinde riskli binaların tespitlerinin her geçen gün arttığını ve vatandaşların kanundan istifade etmeleri gerektiği belirtildi.

KANUN BÜYÜK BİR FIRSAT

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’dan faydalanarak binasında inceleme yaptıran ve binasının riskli olduğunun tespit edilmesi üzerine yıkım çalışmalarına başladıklarını belirten İlhan Akpınar, “ Erzincan’ımız depremde birinci öncelikli bir ilimiz… Tarihinde 1939’da 1992’de çok büyük depremler yaşamış bir şehir. Bizde bu konuda rahatsızız. Türkiye deprem kuşağında, Erzincan’da bunun en üst seviyesinde bir ilimiz, bizde bunu araştırdık. Devletimiz de 6306 Sayılı Kanun kapsamında Türkiye de kentsel dönüşüm projesini başlattı. Bizde takip ederek, müracaatlarımızı yaptık. Üniversite vasıtasıyla binamızın kontrolünü yaptırdığımızda çok acı C7 beton kalitesi olduğu ortaya çıktı. Bizde derhal ilgili yerlere müracaat ettik. Tedbirimizi aldık. Bu memleket için yapılan imkânlar sayesinde bu dönüşümü göze çarpan bir yerden başlatmış olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Ben halkımızdan şunu istiyorum. Riskli bir memlekette yaşıyoruz. Ama bu memleket bizim memleketimiz, devletimizin bize vermiş olduğu imkânları kullanmak vasıtasıyla gelin bu dönüşüme katkı sağlayın, bu dönüşümü başlatalım, memleketimizde el ele en kısa sürede halkımızın hizmetine hazır bir vaziyette, vicdanen rahat olarak, bu projeden yararlanalım” şeklinde açıklamada bulundu.

KANUN BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLIYOR

Kentsel dönüşüm projesi çalışmalarına Erzincanlıların ilgili olduğunu, kanunun detaylarını öğrenmek için 500 kişinin kendilerine müracaat ettiğini söyleyen çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fatih Gündüz, il genelinde 32 kişinin ücret yatırarak binalarının tespiti için müracaatta bulunduğunu ve 7 binanın risk taşıdığının tespitinin yapıldığını belirtti. Gündüz açıklamasında, “6306 sayılı kanun da asıl amacımız, halkımızın can güvenliğini sağlamak ve daha sağlıklı hayat alanları üretmektir. Mevcut yönetmelikleri sağlamayan, standartlara uygun olmayan bir binanın yıkılarak, yenilenmesi halkımız için yapılmaktadır. Kanunun bu başvuruları yapan halkımıza yönelik birçok kolaylığı var. Harçlardan muaf oluyorlar ve birçok kredi imkânına sahip olabiliyorlar. Biz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak halkımızın bu başvurularını alıyoruz ve gerekli yardımlarda ve bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Erzincan’da bu kapsamda riskli bina tespiti için 32 vatandaşımız ücretini yatırarak başvuruda bulunmuştur. Bunlardan 7 binanın riskli bina tespiti raporları hazırlanmış ve ilgili yerlere gönderilmiştir. Bu 7 binadan, 4’ü yıkılmıştır. Riskli binaların tespitlerinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, Belediyemiz, Üniversitemiz ve İl Özel İdaremiz yetkilidir. Vatandaşlarımız bu kurumlardan herhangi birine başvuru yapmaları halinde, riskli binaların tespitleri yaptırmaları mümkün olmaktadır. Ayrıca; ilimizde riskli alan çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda; belediyemizin de başvuruları var. Bunlarla ilgili çalışmalar sürdürülmektedir. Vatandaşımızın kentsel dönüşüme olan ilgisi iyidir. Şuana kadar Müdürlüğümüze 500’den fazla şahsi olarak müracaata bulunmuş vatandaşımız var. Ancak riskli bina tespiti yapılabilmesi için binasının metre karesinin 2 lira 25 kuruştan bir ücreti var. O ücreti ilgili banka hesabına yatırdığı takdirde, riskli bina tespiti raporu bu ilgili yetkili kuruluşlar tarafından hazırlanmaktadır” dedi.

ERZİNCAN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNE HAZIR BİR İL

Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte ülke genelinde, deprem ile ilgili olarak risk taşıyan binaların tüm yönleriyle ele alınmak suretiyle, yenilenmesi ve beraberinde tahliyesiyle her an olabilecek bir depremde herhangi bir can kaybına mahal verilmemesi için çalışmaların Erzincan’da da yapıldığını söyleyen Belediye Başkanı Yüksel Çakır, “Bizler kentsel dönüşüme alışkın bir şehir olarak, mahallelerin kentsel dönüşümlerini tamamlamış bir şehir ve belediye olarak, 6306 da da emin adımlarla yolumuzda devam ediyoruz. Amacımız; zaman içerinde eskimiş, yorulmuş olan binaları ele almak, beraberinde zaman ve çağın şartlarına uymayan mühendislik hesapları itibariyle kullanılan yapı malzemelerinin, niteliğinin yetersizliği itibariyle ve deprem yönetmeliğinin uygulanmadığı bölgelerde gerek mahalle bazında, gerek blok, gerekse burada olduğu gibi bitişik nizam bile olsa yine blok bazında bütün yapıları tek tek ele almak, akabinde eğer bu riski taşımıyorsak, bu bahsettiğimiz çalışma ile kendimizden, yapılarımızdan ve yaşamımızdan emin olmamız ama bu riski de taşıyorsa hükümetimizin, yasalarla sunmuş olduğu her türlü imkandan istifade etmek suretiyle bu binaları hem yeni projelerle günün şartlarına uygun deprem yönetmeliğinin de dikkate alındığı statik çözümlerle ve günün şartlarına uygun yapı malzemeleriyle donatmak suretiyle yeniden, inşa etmek temel amacımızdır” açıklamasında bulundu.