Uzmanlardan iftar ve sahur uyarısı Uzmanlardan iftar ve sahur uyarısı

Çocukların yalan söylemesi, gelişim sürecinin doğal bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Psikiyatri uzmanı Dr. Tuba Erdoğan, çocukların yalan söyleme nedenlerini ve ebeveynlerin bu duruma nasıl yaklaşması gerektiğini açıkladı.

Yalan söylemenin ardında yatan bazı yaygın sebepleri ele alan Dr. Erdoğan, çocukların cezalandırılma korkusu, başkalarını koruma isteği, dikkat çekme arzusu, utanç veya mahcubiyet duyguları, dürtü kontrolü eksikliği, akran baskısı, hayal kırıklığından kaçınma ve sorun çözme becerilerinin eksikliği gibi faktörlerle yalan söyleyebileceğini belirtiyor.

Dr. Erdoğan, ebeveynlere çocukların yalan söyleme durumunda anlayışlı ve empatik bir tutum benimsemeleri gerektiğini vurguluyor. Öfke veya ceza yerine, ebeveynlerin şu stratejilere başvurması öneriliyor:

  • Çocukları cezalandırma korkusu olmaksızın duygularını, korkularını ve endişelerini paylaşmaya teşvik etmek.
  • Doğruluğun önemini vurgulamak ve dürüst davranışları kendi davranışlarıyla modellemek.
  • Hataları kabul etmeyi teşvik ederken, dürüstlüğü övmek ve ödüllendirmek.
  • Gerektiğinde sonuçları adil ve aşırı cezalandırmadan davranışla ilişkilendirmek.
  • Çocuklara sorunları nasıl çözeceklerini ve sonuçlarla nasıl sorumlu bir şekilde başa çıkacaklarını öğretmek.

Dr. Tuba Erdoğan, çocukların yalan söylemesinin normal bir davranış olduğunu ancak ebeveynlerin bu durumu doğru bir şekilde ele alarak çocuklara dürüstlüğü öğretmelerinin önemine dikkat çekiyor. Ebeveynlerin, çocuklarıyla iletişim kurarak ve onlara destek olarak bu süreci daha sağlıklı bir şekilde yönetebileceklerini belirtiyor.