Girlevik Şelalesi

Erzincan`ın 30 km. güneydoğusunda, Çağlayan nahiyesinde bulunan Şelale, doğal güzellikleri ve dinlenme yerleri ile ilgi çekmektedir.

 

Şelalenin hemen yanı başında piknik yapmak hayli keyiflidir. Yakınındaki lokantalarda bulunan üretme havuzlarında yetiştirilen alabalık ve özel olarak hazırlanan ızgara tavukla, yerli ve yabancı turistlere hizmet verilmektedir.

Girlevik Şelalesinin suyu Kalecik Köyü’ndeki kayalıklardan dokuz ayrı yerden kaynar ve bir dere yatağı vasıtası ile şelaleye kadar ulaşır. Şelalenin yüksekliği 30-40 m. olup, yöreye özgün taştan oluşan üç kademe halindedir. Şelalenin çevresi bitki örtüsünden ötürü yöre halkının mesire yerleri olarak yararlandığı en önemli dinlenme yeridir.

Otlukbeli Gölü

Otlukbeli Gölü'nün en önemli özelliği, çanağının ve oluşumunun göl türleri içerisinde günümüze kadar bilinenlerin içerisinde dünyada tek tip oluşudur.

İlçe merkezinin 6 km kuzeybatısında olan traverten şeddi (Maden sularının oluşturduğu traverten şeddi) gölünün oluşumu günümüzde halen devam etmektedir. Otlukbeli Gölü'nün en önemli özelliği, çanağının ve oluşumunun göl türleri içerisinde günümüze kadar bilinenlerin içerisinde dünyada tek tip oluşudur.Göl, bu özelliğinden dolayı, doğal anıt olarak da nitelendirilmektedir.

Otlukbeli Gölü, 15.04.1994 gün ve 612 sayılı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. İlk kez Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinden Prof. Dr. Erdoğan AKKAN ve Prof. Dr. Metin TUNCEL tarafından bilim dünyasına tanıtılan göl oluşum bakımından küçük bir set gölü... Buraya kadar sıradışı bir şey yok. Fark ilkin set türünde ortaya çıkıyor: gölün oluşumunu sağlayan set "traverten"den meydana gelmiş. Bilimadamlarının, Türkiyede örneği görülmemiş, dünya literatüründe de eşinin bulunduğuna ait bir yayının bulunmadığı şeklinde yorumladıkları traverten seti bu gölün oluşumuna ilk elden katkıda bulunmuş. Ayrıca bu travertenler normal karst kaynaklarının değil, maden sularının oluşturduğu bir traverten seti. Böylece gölümüz Dünya çapında eşsiz bir göl konumunda. Otlukbeli Gölünün oluşumunu sağlayan set,faylar boyunca yüzeye çıkan maden sularının biriktirdiği bir settir. Göl bu özelliğiyle dünyada tektir ve doğal anıt olarak korunmaktadır.

Kemaliye (Eğin) Karanlık Kanyon

Dünyanın 2'nci büyük kanyonunun Erzincan ilinin Kemaliye ilçesi'ndeki KARANLIK KANYON olduğunu biliyor musunuz?

FIRATIN EFSANESİ Karanlık Kanyon, benzerlerini ABD‘de Grand Canyon‘da ve Avrupa’da Alpler‘de görebileceğiniz, yer yer 500-600m, kapalı bir ekosistemi oluşturmuş bir doğa harikasıdır. Karanlık Su vadisine dik inen Karanlık Kanyon’dan Sandık köyünden Fırat ırmağı yatağına kadar inen “canyoning” sporuna elverişli bu vadi ayrı bir güzellik katmaktadır. Karanlık Kanyon’dan da geçen Kemah- Kemaliye arasındaki Fırat nehri rotası önemli kano dergilerinden biri olan Kanu-Magazine tarafından Avrupanın en iyi 10 rotası arasında gösterilmiştir.

Ekşisu Mesire Alanı

Erzincan yöre halkının ve ziyaretçilerinin en uğrak yerlerinden biri olan aynı zamanda sosyal etkinlikleri ile ünlü Ekşisu Mesire alanı.

Alabildiğine geniş ve ferah görünümüyle tertemiz havası ile insanın içini ferahlatıyor. Ekşisu Mesire alanı ister aile olarak ister arkadaşlarınızla ister yalnız olarak gerçekleştirebileceğiniz piknik, gezi ve diğer bütün organizasyonlarda şehrin gürültüsünden uzak ve doğa ile baş başa kalabileceğiniz bir ortamdır. Barındırdığı yüzme havuzu, doğal kükürtlü havuzu, özel yapılmış piknik masaları, gezi parkları, kadın ve erkek için özel mescidi, ile Erzincan'ın en çok tercih edilen sosyal ve huzur mekanlarından biri olmaktadır.

Erzincan Merkeze 11 km uzaklıkta olan mesire alanına ulaşım çok kolaydır. Özel aracınızla geliyorsanız Şehrin doğu kısmında kalan (ipekyolu) ... karayolunu takip ederek Akyazı beldesi (Nörkah) sapağından sola dönerek Ekşisu mesire alanına ulaşabilirsiniz. Tertemiz ve ferah havasıyla Erzincan'ın göz bebeği olan Ekşisu mesire alanı, piknik ve doğa severlerle buluşmayı bekliyor...

Aygır Gölü

Şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta, Keşiş Dağları eteğinde yer alan ve 2 bin 850 metre yükseklikte olan Aygır Gölü, Türkiye'nin en yüksek krater gölleri arasında yer alıyor.

Doğal güzelliği, temiz havası ve çevresinde yetişen dağ bitkileriyle dikkati çeken gölde, alabalık da bulunuyor. Her yıl Üzümlü Belediyespor ve Üzümlü Spor'un ortaklaşa düzenlediği "Tekçam, Aygır Gölü, Dağ Yürüyüşü ve Kamp Etkinliği" gölün geleneksel hale gelen tek etkinliği olurken, aynı spor kulüpleri tarafından isteğe göre doğaseverler için özel turlar da düzenleniyor. Düzenlenen organizasyonlarda, dağ yürüyüşü, kamp, kaya inişi, gölde bot gezisi, kayak ve balık tutmak gibi faaliyetler yapılıyor.

Refahiye Dumanlı Yaylalari

Refahiye İlçesinin batısında, Soğukgöze ve Karaçam mevkiileri arasında yer almaktadır.

Dumanlı Yaylası, Refahiye ilçe merkezinin hemen üzerinden başlayıp güneye doğru uzanan bir alan içerisindedir. Denizden yüksekliği 2000 m olan dumanlı yaylaları genelde çam ormanları olmak üzere çayır ve bitkilerle kaplıdır. Doğal güzelliği, temiz havası, bol soğuk su kaynakları, av hayvanları ve kamp imkanları ile yaz ve kış turizmine açıktır.

Esence Yedigöller

Ardıçlı Gölü