ERZİNCAN (AA) - BARIŞ YALÇINKAYA - Erzincan Mustafa Doğan Anadolu Lisesi öğrencileri, başlattıkları "Kelebek etkisi ile dalgalanan şanlı bayrağım" projesi ile çevrelerindeki binalarda asılı rengi solmuş veya yıpranmış Türk bayraklarını yenileri ile değiştiriyor.

Okulun Medeniyet ve Değerler Kulübü öğrencileri, Yavuz Selim Mahallesi'ndeki okullarının çevresindeki binalarda asılı rengi solan ya da yıpranmış Türk bayraklarını yenilemek için harekete geçti.

Öğrenciler, proje kapsamında ilk olarak okulun çevresinde Bayrak Kanunu'na uymayan Türk bayrağı asılı binaları tespit ediyor.

Gençler daha sonra öğretmenleri ile bu binaların kapısını çalarak sahiplerini proje hakkında bilgilendiriyor, ardından Bayrağı Kanunu ile ilgili doküman veriyor. Öğrenciler daha sonra yıpranmış bayrakları alarak yerlerine yenisini asıyor.

Proje koordinatörü tarih öğretmeni Asuman Akartepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mustafa Doğan Anadolu Lisesi Medeniyet ve Değerler Kulübü öğrencileri ile yürüttükleri "Kelebek etkisiyle dalgalanan şanlı bayrağım" projesine gösterdikleri ilgi ve gayretten dolayı gençler ile gurur duyduğunu söyledi.

Akartepe, Türk milletinin çocuklarının bayrağına sımsıkı sahip çıktığını bir kez daha gösterdiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Onları yetiştiren ailelere çok teşekkür ediyoruz. Çocuklar öğlen araları ve okul çıkışlarında bizlerin de katılımlarıyla ev ev gezip halkımızın 15 Temmuz ve sonrasında astığı ama balkonlarda unuttuğu, aslında iyi niyetli fakat Bayrak Kanunu'na aykırı bayraklar hakkında bilinçlendirme yaptılar. Halkımızda büyük bir bayrak sevgisi var fakat Bayrak Kanunu'nun varlığından haberleri yok. Bununla ilgili solmuş, yırtılmış ya da ağarmış bayrakların yenileriyle değiştirilmesini kendi harçlıklarıyla yürüttüler. Bu proje kapsamında yüze yakın evin bayrağını değiştirdiler. Türk milleti, bunlar gibi çocukların varlığıyla inşallah yücelip yükselecektir."

Öğrenciler tarafından evindeki Türk bayrağı değiştirilen 50 yaşındaki Metin Kaymak, "Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde böyle duyarlı bir davranışınızdan dolayı başta okul idaresi, öğretmenlere ve sizlere teşekkür ediyorum." dedi.

Evindeki bayrağı değiştirilen Şükran Köksal da öğrencilerin yaptığı çalışmayı yerinde ve güzel bir proje olarak gördüğünü söyleyerek, "Çocuklarımız takdire şayan. 15 Temmuz'dan itibaren sallanan bayraklar solmuş sararmış, unutulmuş daha doğrusu. Çocuklarımızı tebrik ediyorum. Bu işi kendi harçlıklarıyla yapmaları da çok ince bir düşünce." diye konuştu.

Medeniyet ve Değerler Kulübü öğrencisi Berrak Karaman ise "Son yıllarda yaşanan olayların etkisiyle birçok evin balkonuna bayraklar asılmaya başladı. Fark ettik ki bu bayrakların çoğu eskimiş, yıpranmış bayraklar. Bu beni ve arkadaşlarımı bir süre sonra rahatsız etmeye başladı. Kendi imkanlarımızla bunu önlemeye çalıştık. Harçlıklarımızla bayraklar alıp bu bayrakları değişmeye başladık. Halkı da bir nebze olsun bilinçlendirmiş olduk bu şekilde." dedi.

Öğrencilerden Furkan Alpaslan, "Bu projeyle amacımız gençlerimizin de biraz bilinç kazanması. Ülkemizin gençleri vatanını, milletini, bayrağını, geçmişini tanımalıdır. Mehmet Akif diyor ya, ‘Asım'ın nesli diyordum ya, nesilmiş gerçek, işte çiğnetmedi namusunu çiğnetmeyecek.’ Mehmet Akif Ersoy bu gençliği biliyordu. Bu nesli tanıyordu. Bizim neslimiz de vatanını, milletini, geçmişini, Akif’ini tanımalı. Biz bu projeyle gençliğin bilinç kazanmasını istedik." şeklinde konuştu.