Erzincan Özel Eğitim Uygulama Merkezi 1. Kademe AB projeler ekibi tarafından Erasmus+ KA101 Okul Eğitimi Personeli Hareketliliği Projeleri kapsamında hazırlanan ‘Kaynaştırma İle Engelleri Aşalım Hayata Karışalım’ başlıklı proje teklifi uygunluk kriterlerini karşılayarak kabul edildi.
Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca (Türkiye Ulusal Ajansı, http://www.ua.gov.tr) yürütülen Erasmus+ Programı kapsamında ve Avrupa Komisyonu´nun onayı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde yürütülen IPA İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında sağlanan hibeyle gerçekleştirilecektir. Toplam hibe miktarı 12.492.00 avro dur.
Proje özel gereksinimli bireylerin gerekli özel eğitim ve normal eğitim hizmetlerinde eğitim ortamlarında sıklıkla karşılaşılan kaynaştırma problemlerini en aza indirmek amacıyla Avrupa da bu alanla ilgili eğitimlerden yerinde haberdar olup edinilen bu bilgileri ülkemizde uygulanan programa uyarlamayı kapsamaktadır.
Bireysel farklılıkların eğitim-öğretim sürecinde göz önüne alınması eğitimin önde gelen konularından biri iken öğrencilerinde bireysel özelliklerine göre eğitim alma hakkının en temel koşuludur. Bu bağlamda bireysel farklılıkları normal gelişim gösteren öğrencilerden daha yoğun olan ve bu nedenle eğitsel düzenlemelerinde uyarlamalar ve destek eğitim gerektirebilecek öğrencilere kendilerini en az kısıtlayan ortamlarda eğitim sunulması gerekmektedir. En az kısıtlayıcı ortam çerçevesinde eğitim ortamlarına baktığımızda en üst seviyesini kaynaştırma eğitimi oluşturmaktadır. Kaynaştırma uygulamaları en az kısıtlayıcı ortamlar içerisinde, gerek gelişmiş ülkelerde ve gerekse ülkemizde en çok tercih edilen eğitsel uyarlamalar arasındadır. Kaynaştırma uygulamalarının başarısı ve etkili olması bir takım ilkelere dayalı olarak yürütülmelidir. Kullanılacak farklı yöntem ve teknikler bu başarıyı kat kat artıracaktır. Hizmetlerin gereğince sağlanabilmesi ise, bazı unsurların var olmasına, gerekli koşulların yaratılmasına ve her bir unsurla ilgili değişim sürecinin gerçekleştirmesine bağlıdır.
Projemizin amacı ülkemiz eğitim sisteminde ve çalışma hayatında, farkındalıklar oluşturabilmek, sürdürülebilir ve yaygınlaştırılabilir verimli bir kaynaştırma uygulamaları yaparak, özel eğitime gereksinim olan öğrencilerin kendilerini en az kısıtlayan eğitsel ortamlarda eğitim öğretim sürecine dahil olmalarını sağlamak istiyoruz.
Hareketliliğimiz toplamda 6 öğretmenin katılımı ile Temmuz ayında 14 gün süre ile Avusturya’nın Viyana şehrinde yapılacaktır.