Eğitim Fakültesi Başöğretmen Salonunda düzenlenen programa Vali Selman Yenigün, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Genel Sekreter Doç. Dr. Recep Polat, Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, akademisyenler ve öğrenciler katıldılar. 

 Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının Eğitim Fakültesi Müzik Eğitim Ana Bilim Dalı korusunun Öğretmen marşının okumasının ardından Milliyet Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Ali Fuat Baş, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında "Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de eğitim ve öğretim in vazgeçilmez unsuru olan öğretmenlerimiz için büyük anlam taşıyan bugün öğretmen okullarının 164.üncü kuruluş yıldönümünü kutlamanın sevinç ve mutluluğunu sizlerle birlikte yaşıyorum. Öğretmen yetiştirme sistemimizin temeli II. Mahmut döneminde, 1838 yılında, çocukların "rüşt" (erginlik) yaşına kadar okuyabilmeleri için ortaokul düzeyinde Rüştiye mektepleri açıldı. Bu okullara öğretmen yetiştirmek üzere 16 Mart 1848 tarihinde 3 yıl süreli Darul Muallimin-i Rüşdi adıyla ilk öğretmen okulu açılır. Bu tarih öğretmen okullarının ilk kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir. Bu tarihten itibaren öğretmen okulları; mesleki birikim ve heyecanın kazandırıldığı, birlik ve beraberlik duygularının gönüllere nakış nakış işlendiği, genç beyinlerin insan ve vatan sevgisiyle şekillendirildiği bir kurum haline gelmiştir.
 Bu okullar binlerce yeteneğin şair, yazar, sanatçı, bilim adamı kısaca birer aydın olarak insanlığa kazandırıldığı eğitim yuvaları olarak önemli bir görevi yerine getirmiş ve i getirmektedir. Bizler öğrencileri Türk Milli Eğitiminin amaçları doğrultusunda yetiştirmeyi temel ilke edindik.
 Büyük çoğunluğunun öğretmen olacağına inandığımız, aynı zamanda diğer meslek dallarının da saygın birer üyesi olarak görmeyi amaçladığımız öğrencilerimize doğruyu, güzeli, iyiyi, mertliği, milli duyguları ve Atatürk ilkelerine bağlı kalmayı öğretme çabasındayız. Eğitim, ülkelerin kalkınma hamlesinin olmazsa olmazlarındandır. Eğitimin temel unsurlarından biri de öğretmendir. Öyleyse bizler ülkemizin aydınlık günlerini yaratacak olan değerli öğrencilerimizin öğretmen olarak yetişmesi yolunda her türlü çabayı göstermek zorundayız" dedi.
 Konuşmaların ardından A. Ü. Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Selami Sönmez'in öğretmenlik mesleğinin dünü, bugünü ve yarını konulu konuşma yapmasının ardından Program müzik dinletisiyle sona erdi.