WASHINGTON (AA) - ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylülde aylık yüzde 0,5 artarak son 8 ayın en hızlı yükselişini kaydetti.

ABD Çalışma Bakanlığı raporuna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti eylülde önceki aya kıyasla yüzde 0,5 arttı. Böylece yükselişini ikinci aya taşıyan TÜFE'ye ilişkin piyasa beklentisi yüzde 0,6 artış yönündeydi.

Manşet enflasyon olarak da tanımlanan veri, beklentinin hafif altında kalmasına karşın son 8 ayın en yüksek artışı olarak kayıtlara geçti.

Ülkede yıllık TÜFE eylül itibarıyla yüzde 1,9'dan 2,2'ye yükselmesine karşın yüzde 2,3 seviyesindeki beklentiyi karşılayamadı.

Rapora göre, değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise eylülde aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 1,7 arttı. Çekirdek TÜFE'ye ilişkin beklentiler, aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 1,8 artış yönündeydi.

Analistler, mayıs – temmuz döneminde zayıflayan enflasyon rakamlarının ağustos ve eylülde yükselmesinde ülkede yaşanan kasırgaların etkisiyle artan benzin fiyatlarının tesiri olduğunu vurguladı.

Verilere göre, benzin fiyatları eylülde Teksas eyaletini vuran Harvey kasırgasının üretimi olumsuz etkilemesi nedeniyle yüzde 13,1 arttı.