ANKARA (AA) - Türk mühendislerinin güvenli şehir teknolojileri kapsamında geliştirdikleri "akıllı devriye"nin yeni jenerasyonu, ABD'deki Uluslararası Polis Şefleri Birliği Fuarı'nda (IACP) tanıtıldı. Akıllı devriyeye, NBA'in efsanevi ismi Shaquille O'Neal de büyük ilgi gösterdi.

Ekin Teknoloji'nin geliştirdiği akıllı devriye Ekin Patrol’ün yeni nesil versiyonu "Ekin Patrol G2", Philadelphia’da düzenlenen dünyanın en büyük polis fuarında katılımcılarla buluştu. Her yıl dünya genelinden binlerce kişiyi ağırlayan fuar, polis teşkilatlarıyla uzmanlara teknik ekipman ve teknoloji çözümleri sunuyor.

Güvenli şehir teknolojilerinde mobil devriye dönemini başlatarak fark yaratan sistem, kamusal alanların daha güvenli ve yaşanabilir olmasını sağlıyor. Devriye gezdiği sürece görüş alanını kesintisiz kayıt altında tutan Ekin Patrol G2, suç ve suçlularla mücadelede emniyet görevlilerine önemli avantajlar sunuyor.

Şirket yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ekin Patrol G2, fuarda Philadelphia Polis Departmanı başta olmak üzere, Florida Polisi’ne bağlı çalışan ABD'li eski basketbolcu Shaquille O'Neal ve birçok emniyet otoritesinin ilgi odağı oldu. Aktif basketbol kariyerini 2011'de noktalayan basketbolcu Shaquille O'Neal, ABD'nin Florida eyaletinde gönüllü polis olarak görev yapmaya başlamıştı.

Tasarımı ve teknolojisi değişti

Şehirlerin güvenliğini artırmak amacıyla polis, jandarma, itfaiye gibi araçlar için tepe lambası konseptinde tasarlanan Ekin Patrol G2, yüksek teknolojili mobil bir denetleme sistemi olarak görev yapıyor.

Sistem, hareket halindeyken plaka ve yüz tanıma, park ve hız ihlali tespiti yapabilme özelliklerine sahip bulunuyor.

Yeni versiyonuyla tasarımı ve teknolojisi tamamen değişen Ekin Patrol G2, tüm şehir gözetleme sistemlerini tek bir çatı altında toplayarak kontrol eden Ekin OS–Red Eagle, "Güvenli Şehir Teknolojileri Yönetim Sistemi" ile yönetiliyor.

360 derece görüş imkanı

Ekin Patrol G2'nin en önemli özelliği, 360 derece gözetim imkanı sunarak, sabit sistemlerin bulunmadığı noktaların kontrolünü gerçekleştirmesi. Sistem, dört tarafına yerleştirilen kameralarla kesintisiz görüş olanağı sağlıyor ve sabit sistemlerin bulunmadığı alanlarda, fark edilmesi zor eylemleri dahi kaydedebiliyor.

Ekin Patrol G2, istenildiğinde sadece öndeki ya da yandaki değil, arkadan gelen araçların da hız ve plakalarını algılayabiliyor.

Beş şeride kadar plaka tanıma ve hız ihlali tespiti yapabilen mobil devriye, birbirine çok yakın araçlar için park ihlal taraması gerçekleştirebiliyor. Aranan veya çalınan araçların belirli bir veri tabanında tanımlanması ya da park süresini aşan araçların tespiti bu sayede mümkün oluyor.

Yüksek doğrulukta tanıma

Polis, jandarma ve itfaiye gibi araçlar için tepe lambası konseptinde tasarlanan sistem, her türlü araca ve bagaj bölmesine uyumlu kompakt çalıştırılıyor.

Gerekli durumlarda öndeki ve arkadaki araçların içine ışık tutabilen Ekin Patrol G2'de ısı ve nem sensörü de bulunuyor.

Şüpheli araçların tespitinde tablet uygulamasına ve kontrol merkezine tercihe göre sesli veya görsel alarm gönderen sistem, güvenli şehir yönetim sistemiyle anında iletişim kuruyor.

Yüz tanıma da yapabilen Ekin Patrol G2, görüş alanında bulunan insan yüzlerini anında görüntüleyerek veri bankasına aktarıyor, mevcut veriyi sistemdekilerle eşleştiriyor ve yüzlerin yüksek doğruluk oranında tanınmasını sağlıyor.