İSTANBUL (AA) - Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen ve elektrik kesintisini göz kırpma süresinde çözümleyen Kapalı Ring Sistemi'ne ödül geldi.

Şirket açıklamasına göre, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Enerjide Ar-Ge Çalıştayı'nda Ar-Ge Başarı Ödülü, BEDAŞ elektrikte kesintiyi göz kırpma seviyesinde çözümleyen Kapalı Ring Sistemi Projesi'ne verildi.

Ankara Bilkent Otel'de gerçekleştirilen törende BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit ödülünü Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz'dan aldı.

EPDK Ar-Ge Komisyonu tarafından yapılan değerlendirmeler doğrultusunda, BEDAŞ'ın Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen Orta Gerilim Şebekesinin Kapalı Ring İşletimi için Koruma/Kontrol Sisteminin Tasarımı, OG Şebekenin Kapalı Ring İşletimi için Yeniden Yapılandırılması ve Pilot Bölge Uygulaması Projesi ödüle layık görüldü.

BEDAŞ'ın Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen kapalı ring sistemi ile Şahintepe Mahallesi’nde yaklaşık 4 bin abone, Kasım 2016’dan bu yana orta gerilim dağıtım sistemi kaynaklı elektrik kesintisi yaşamıyor.

Kesinti halinde Kapalı Ringi Sistemi, göz kırpması kadar kısa bir sürede devreye girerek sorunu çözüyor. Kapalı devre çalışan sistem ile trafolara tek taraflı değil, çift taraflı besleme yapıldığı için arıza olduğunda sistem, sorunu 120 milisaniye gibi kısa bir sürede çözüyor. Bu da göz kırpması kadar kısa bir süre anlamına geliyor.

Akıllı şebekelerin en önemli altyapılarından biri olmaya aday projenin yakın zamanda Alibeyköy'de de pilot uygulaması başlayacak. Yine Gaziosmanpaşa Karayolları Mahallesi'nde de kapalı ring projesinin devreye alınması için çalışmalar yürütülüyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit, "Kesintisiz enerji hedefiyle çalışmalarını sürdüren şirketimiz bu amaçla araştırma geliştirme çalışmalarına da büyük önem veriyor. En büyük hedefimiz özellikle orta gerilim arızaları sırasında abonelerimizin enerji kesintisi yaşamaması. Kapalı Ring projesi de bu yönde attığımız önemli bir adım. Sektöre örnek olan projemizin ödüle layık görülmesi bize büyük gurur verdi. Projeyi geliştiren mühendis arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.