Erzincan’ında aralarında bulunduğu cazibe merkezi olarak ilan edilen 23 ilde, yatırımcılara proje bazında verilecek desteklere ilişkin ön talep başvuruları önceki tarihlerde Kalkınma Bankasına yapılmıştı.
Bakanlar kurulunun 28.11.2016 tarih ve 2016/9596 sayılı “Cazibe Merkezleri Programının Uygulanmasına İlişkin usul ve Esaslar Hakkında Karar” kararına uygun olarak Kalkınma Bankası tarafından 1. başvuru çağrı dönemi başlatılmıştır. Başvuruların 24 Ocak 2017-27 Şubat 2017 tarihleri arasında; Kalkınma Bankası sitesinde yer alan formların doldurularak, istenilen belgelerle birlikte yatırımcı firma yetkililerince bankaya veya bankaya iletilmek üzere illerde bulunan Kalkınma Ajansları Yatırım Destek Ofislerine “CMP kapsamında başvuru teslim tesellim belgesi” imzalanmak ve teslim edilmesi suretiyle yapılması gerekmektedir. Tüm evrakların yatırımcıyı temsil ve ilzama yetkili kişiler tarafından mavi kalemle imzalanması eksik belgelerin sürenin sonuna kadar tamamlanması ve bankaya ulaştırılması gerekmektedir.
Cazibe merkezleri programı; imalat sanayi ile çağrı merkezleri ve veri merkezi, yeni yatırım projeleri, yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş veya kısmen geçmiş yahut başka sebeplerle faaliyet göstermeyen tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılması için sağlanacak yatırım ve işletme dönemi desteklerini kapsamaktadır.
Cazibe Merkezleri Program; danışmanlık hizmetleri desteği (fizibilite, mühendislik, eğitim ve diğer konular), yatırım yeri tahsisi, bina yapım desteği, faizsiz yatırım kredisi desteği, faiz indirimli işletme kredisi desteği, üretim tesislerini taşıma destek paketi, çağrı merkezi yatırım destek paketleri (bina tahsisi, fiber altyapı, eğitim, bina yapım, faizsiz yatırım kredisi) veri merkezi yatırım ve enerji destek paketi (enerji, fiber altyapı, yatırım yeri ve faizsiz yatırım kredisi) desteklerinden oluşmaktadır.
Başvuru ile ilgili tüm işlemler Kalkınma Bankasının (www.kalkinma.gov.tr) adresinde bulunan formlar kullanılarak yapılacak ve tüm sorular aynı sitede bulunan iletişim kanalları kullanılarak banka yetkililerine sorulacaktır.
İlimizde faaliyet gösteren yatırımcıların programdan daha fazla istifade edebilmeleri için başvurularını süresi içerisinde ve eksiksiz yapmaları önem taşımaktadır.