İSTANBUL (AA) - HASAN ARSLAN - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, "İş Dünyası Söyleşileri" kapsamında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nın ekonomiye yansımalarına ilişkin görüşlerini paylaşan Olpak, daha net değerlendirmek açısından geçmişe bakılması gerektiğini, Fırat Kalkanı Harekatı'ndan bu yana geçen süreçte iş dünyasının çok fazla etkilenmediğini söyledi.

Olpak, geçmişte böyle durumlarda ekonominin daha fazla etkilendiğini, döviz ve piyasalarda ciddi dalgalanmalar yaşandığını anımsatarak, "Demek ki Türkiye'nin ekonomisi, iş dünyası, buna yön veren siyasetçi ve ekonomi yönetimi adımlarını sağlam atıyor. Böylesi önemli operasyonda bile ekonomi direkt etkilenmiyor." diye konuştu.

DEİK Başkanı Olpak, 2018 yılında iş dünyası için fırsatlar sunan pazarlara yönelik değerlendirmelerde bulunarak, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduğunu, ticaret payının yüzde 50'ler civarında bulunduğunu, bu seviyenin elde tutulması gerektiğini söyledi.

"Mart ayı AB ilişkilerinde Türkiye için dönüm noktası olacak"

Olpak, mart ayında AB ilişkilerinde Türkiye için önemli pozitif gelişmelerin yaşanacağı beklentisini dile getirerek, "İlk sinyali Fransa'dan geldi. Almanya hala hükümet kurma ile meşgul, o krizini çözemedi. O zamana kadar bunu çözerlerse bizim için dönüm noktası olur diye düşünüyorum." diye konuştu.

Yabancı yatırımcının operasyon sonrasında Türkiye'ye bakışında bir değişiklik olmadığını anlatan Olpak, yabancı sermaye hareketlerinde, portföy yatırımlarında ya da kısa vadeli yatırımlarda ciddi bir dalgalanma yaşanmadığını dile getirdi.

Olpak, paranın, yabancı ya da yerli diye ayrım yapmadığını vurgulayarak, "Sermaye korkaktır. Sermaye eğer bir yerde kendisine ilişkin ciddi bir güvensizlik görüyorsa hızlı bir şekilde orayı terk eder, girmeyi düşünüyorsa da gitmez. Sadece Afrin değil, Fırat Kalkanı sürecinden itibaren baktığımızda Türkiye'ye ne yabancı sermaye girişinde ciddi bir azalma, ne de sermaye kaçışı yaşandı diye kayıtlarımızda bir şey yok. Her şey normal seyrinde devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"Bu yılı yüzde 6'ya yakın bir büyüme ile kapatırız"

Nail Olpak, uluslararası kurum ve kuruluşların Türkiye ekonomisine ilişkin tahminlerine yönelik değerlendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti:

Ben toplamında yüzde 7'ye yakın büyümenin yaşanacağı bir yılın verdiği ivmenin etkisiyle, 2018 yılını yüzde 5'in üzerinde, yüzde 6'ya yakın bir büyüme ile kapatacağımızı düşünüyorum. Ocak ayında ihracatta rekor kırmış bir Türkiye'den bahsedebiliyorsak, demek ki ekonominin çarkları güzel bir şekilde dönebiliyor."

Kredi maliyetlerinin yüksek olduğuna işaret eden Olpak, "Bankacılık sektörü para kazanmalı, kendi içerisinde büyümeli, o büyümeyi de mevduat olarak getirmeli ama eğer bankacılık sektörünün büyümesi özel sektörün karlılık büyümesinin çok önünde gidiyorsa şapkayı ciddi ciddi önümüze koymakta fayda var." dedi.

"Orta Asya'nın, 2018 ve sonrası için çok önemli olduğunu düşünüyorum"

AB'de etkin olunamayan alanların üzerine gidilmesinin önem taşıdığına dikkati çeken Olpak, "Orta Asya'nın, 2018 ve sonrası için çok önemli olduğunu, iş adamları için ilave fırsatlar sunacağını düşünüyorum. Bu bölge oldukça önemli. Bir başka alan da Afrika. Kuzey Afrika'yı biliyoruz ama Sahraaltı Afrika'da ciddi fırsatlar var ve kar marjları da gerçekten iyi. Bir de Güney Amerika'ya biraz daha mesai ve zaman harcamamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.