MOSKOVA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye ve Rusya arasında din alanındaki ilişkilerin ve iş birliğinin, her iki ülkedeki Müslümanların ve diğer bütün insanların barışı için, birlikte yaşama ahlakı ve hukukunu pekiştirme açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Görmez, yarın katılacağı Kostroma Merkez Camisi'nin açılış töreni için geldiği Rusya’da, Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin ile Moskova Merkez Camisi’nde bir araya geldi.

Görmez, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz'ün de katıldığı heyetler arası görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada, din hizmetleri ve eğitimi alanında yaklaşık 30 yıldır Rusya ile yürütülen hizmetlerin, kısa bir süre de olsa sekteye uğradığını söyledi.

Bu hizmetleri daha da artırarak sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etmek için Rusya’da bulunduklarının altını çizen Görmez, "Bizim ilişkimiz, her iki ülkede var olan bütün Müslümanların ve diğer bütün insanların barışı için, birlikte yaşama ahlakı ve hukukunu pekiştirme açısından çok önemli." dedi.

Rusya’nın Kostroma şehrinde yarın tarihi bir gün yaşanacağını dile getiren Görmez, "Birinci Dünya Savaşı'nda burada bulunan şehitlerimizin hatırası için inşa edilen caminin açılışını yapıp birlikte cuma namazı kılacağız." dedi.

Görmez, bu birlikteliğin Rusya’da yaşayan bütün Müslümanların barışına, din eğitimi ve hizmetlerine vesile olmasını dileyerek sadece Müslümanlar için değil, bu coğrafyada yaşayan herkesin iyiliği için birlikteliğin önemine vurgu yaptı.

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan zorlu sürece değinen Görmez, "İlişkiler yara aldığı zaman sadece ekonomi, iktisat, siyaset zarar görmüyor. Sadece coğrafya, bölge zarar görmüyor. Rusya’da yaşayan, birlikte aynı tarihe, aynı medeniyete sahip olduğumuz milyonları bulan Müslüman kardeşlerimizle olan ilişkilerimiz de zarar görüyor." ifadelerini kullandı.

Görmez, Rusya’daki Müslümanların diğer din mensuplarıyla geliştirdiği birlikte yaşama ahlakının ve hukukunun, “İslamofobik nefretin” kuşattığı Batı'ya örnek olması gerektiğini vurguladı.

Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Başkanı Gaynutdin de Türkiye'nin dünyanın neresinde olursa olsun Müslümanlara destek verdiğini belirterek "Allah Türk milletinden ve Türkiye Cumhuriyeti'nden razı olsun.” ifadelerini kullandı.

Görmez ve beraberindeki heyet, temaslarının ardından camide namaz kıldı.