İSTANBUL (AA) - Siemens Finansal Hizmetler (SFS) araştırmasına göre, başarılı bir dönüşümün temelinde dijital becerilerin ve finansal olanakların bulunduğunu ortaya çıktı.

Siemens'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, "Uygulamada Endüstri 4.0'a Açılan Yollar" başlıklı araştırma, üreticilerin Endüstri 4.0’ı hayata geçirmek için harekete geçtiği dönemde, dünya genelinde karşılaştıkları zorlukları belirlemek amacıyla yapıldı.

SFS, araştırma kapsamında üreticilerle ve uzman yönetim danışmanlarıyla görüşerek, üreticilerin karşılaşacağı başlıca altı zorluğu belirledi.

Üretici görüşlerinden ulaşılan sonuçlara göre, Endüstri 4.0 modelinin uygulama sürecine dair karşılaşılan en büyük iki zorluk; "dijital beceriler ve yatırımın boyutunu karşılayabilecek türden finansman kaynağına erişim" olarak belirlendi.

Diğer dört zorluk ise; İş birliği kültürünün oluşturulması, artan siber güvenlik ve veri güvenliği risklerinin en aza indirilmesi, üretim sektörlerinde başarılı dijital dönüşüm örneklerine kapsamlı erişim sağlayabilmek ve Endüstri 4.0 dönüşümünü hayata geçirmek amacıyla net ve aşamalı bir plan oluşturmak için uzmanlaşmış stratejik yönetim beceri ve kapasitelerinin edinilmesi olarak sıralandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Siemens Finansal Kiralama AŞ Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Aydın Yusufoğlu, dijitalleşmenin üreticiler için olumlu sonuçlar getireceğini belirterek, finansman olanaklar ve yeni nesil dijital teknolojilerin edinilmesi iyi yönetilirse, Endüstri 4.0'ın üreticilere çok geniş olanaklar sunacağını vurguladı.


- Çözüm sonuca göre ödeme


Açıklamada katılımcıların Endüstri 4.0’ın planlamasında finans ayağının atılan ilk adımlardan biri olması gerektiğine vurgu yaptığı kaydedildi.

Benimsenecek stratejinin geliştirilmesi ve yapılacak teknolojik yatırımlar konusundaki çeşitliliği artıracağına inanılan yöntemin "Finans 4.0" olarak adlandırıldığı bildirilen açıklamada, bu modelin yeni dünyanın endüstriyel anlayışını fonlamak için uzman finansçılar tarafından geliştirildiği belirtildi.

SFS'nin araştırmasının yatırımcıların karşılaştığı sorunlara ilişkin çözüm adımları; "Hedef odaklı ödeme planı, teknoloji odaklı özel finans planı oluşturmak ve böylece teknoloji yükseltmesini ve güncellemesini sağlamak, yazılıma özel finansman yaratmak, satın alınacak bilişim çözümlerini alınan sonuca göre ödeme yöntemi geliştirmek, geçiş süreci için özel finansman sağlama ve işleyen sistemin yürümesi için maddi adımlar atmak" olarak sıralandı.

SFS’nin araştırmasına katılanlar, dijitalleşme ve otomasyonun sürdürülebilir bir şekilde hayatımıza girmesi konusunda hemfikir olduğunu belirtti. Katılımcılar, engellerin saptanıp değerlendirilmesi, dikkate alınacak fırsatlar, verimliliğin ölçümü, yetenekli insanların işe alımı ve eğitimi, dijital yönetimin geliştirilmesi ve entegre stratejik finansman başlıkları altında dijitalleşmenin sürdürülebilirliğini inceledi.

SFS’nin araştırması Siemens Finans Haftası sırasında yayımlandı. 2 senedir düzenlenen Siemens Finans Haftası, finansman çözümlerinin iş dünyasına nasıl yardımcı olacağını göstermek üzere fikir alışverişinin yapılabileceği bir platform sunuyor.