Erzincan’ın ekonomik durumunu ve potansiyelini devam eden kamu ve özel sektör yatırımlarının ve istihdam konularını değerlendirmek amacıyla toplantı yapıldı.
İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge gereği, devletin ve hükümetin temsilcisi, il genel idaresinin başı olan il valilerinin ilin ekonomik durumunu ve potansiyelini, ilde devam eden kamu ve özel sektör yatırımlarını ve istihdam konularını değerlendirmek amacıyla Vali Ali Arslantaş başkanlığında Erzincan’ın ekonomik durumunu ve potansiyelini devam eden kamu ve özel sektör yatırımlarının ve istihdam konularını değerlendirmek amacıyla, Erzincan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonunda toplantı yapıldı.
Erzincan Vali Yardımcısı Yaşar Kemal Yılmazsın sunumu ili gerçekleşen toplantıya Erzincan Vali Ali Arslantaş, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sarak,Erzincan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Adnan Özel, İlçe Kaymakamları, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, belediye başkanları ve bazı STK temsilcileri katıldı.
Erzincan’da yapımı devam eden ve 2017 yılında yapılacak olan projeler hakkında bilgiler veren Vali Arslantaş, Cazibe Merkezleri programı kapsamında Erzincan’da yaklaşık 10 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi.
Arslantaş, bugüne kadar çok laf ürettik şimdi iş üretme zamanı diyerek açıklamasında; ‘’Erzincan ilimizin ekonomisini her 6 ayda bir konuşmaya, tartışmaya, paylaşmaya, eksik olan yönlerimizi ortaya koymaya, nelerin yapılabileceği konusunda toplantılarımız olacak. İlimizde devam eden kamu yatırımlarının genel durumu hakkında bilgiler vermek istiyorum. Halen devam eden 302 proje var. Söz konusu projelerin 3,2 milyar TL ve 2016 yılında 424 milyon lira harcandığını ve yüzde 99 nakdi gerçekleşme sağlandığını konuşmuştuk. 2017 yılında inşaat sezonumuz başlamadığından bu yıl projeye alınan inşaatların proje ve ihale işlemleri devam ediyor. İhale işlemleri tamamlandıktan sonra sezonda çalışmalara başlamayı hedefliyoruz. İlimizin ekonomik gelişmesi açısından çok önemli gördüğümüz birkaç konu var. Bunlar ilimizin sanayileşme açısından çok önemli bir il konumuna gelmesi, cazibe merkezleri programı devam ediyor. Cazibe merkezleri programına dün itibariyle müracaatlar yapıldı. KUDAKA’nın ilimizde ki bürosundan 57, Erzurum bürosu üzerinden 3 toplam 60 müracaat kesin müracaat bizim tespit edebildiğimiz ancak, Kalkınma Bakanlığına ve kalkınma bankasına yapılan müracaatlarla birlikte 80’i geçtiğini ümit ediyoruz. Buda yaklaşık 10 bin civarında bir istihdam sağlayacak. İlimizde kayıtlı 8 bin işsizimiz var. İnşallah dışarıdan da göç almaya başlayacağız. Bu güne kadar hep laf ürettik, iş üretme vakti yavaş yavaş geldi. 31.12.2016 itibariyle işsiz olan İş-kur da müracaatı olan her bir işsizi kayıtlı istihdam sağlayan her kurum ve kuruluşa yayınlanan Kanun Hükmünde ki kararname ile işçi başına 771 TL devlet tarafından karşılanacağı düzenlendi. Cazibe merkezleri programı kapsamında 6 bölge teşviklerinden ilimiz yararlanacak.
İki yeni organize sanayi bölgesi kurma çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalarımızı tamamladık. Ankara’da vekillerimizle, sanayi odası başkanımızla birlikte, belediye başkanımızla birlikte Tarım Bakanımıza bu projemizi teslim edeceğiz” dedi.
Ardından bazı kurum müdürlerinin sunumu ile soru cevap şeklinde toplantı devam etti