Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanlarının katılımıyla Ticaret ve Sanayi Şurasını gerçekleştirdik.
Başbakanımız, yeni yatırım teşvik programında yer alan 23 il temsilcisi ile yaklaşık 10 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Kendileriyle birebir görüşme imkanı bulduk.
Kendilerine Erzincanın selamını getirdiğimi, kendilerinin bize verdikleri destek neticesinde çok daha iyi projelere imza atacağımızı ilettim. Kendilerine daha önceden dosya halinde sunduğumuz bazı hususlar vardı.
Örneğin, yeni teşvik kanununda Erzincan’ın da yer almasını istiyorduk, sağolsun kendileri yeni yatırım merkezi iller arasında ilimize de yer verdiler.
Uçak seferlerinde düzenleme talep etmiştik; şuan Erzincan-İzmir direk uçuşları başladı ve vergi primlerinde düzenleme talep etmiştik, kendileri bu sorunu da çözüme kavuşturarak yapılandırma kolaylığı sağladılar.
Kendilerine bu taleplerimizi gerçekleştirdikleri için teşekkürlerimizi sunduk. Akabinde ilimizin diğer sorunları ile ilgili düşündüğümüz bazı çözüm önerilerimizi sıraladık. Sizlerle de paylaşmak istiyorum.
İmalat sanayi, tarım ve hayvancılık ile turizm alanlarında belirlenen acil sorunlarımıza çözümleri şu şekilde sıraladık;
-İmalat sanayinde, yeni yatırım cazibe merkezi iller arasında, merkez il olarak, Erzincan’ın da yer almasını istemekteyiz. Biliyorsunuz şu durumda, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt illeri Erzurum merkezli cazibe merkezleri oldu. Daha doğrusu, Erzurum koordinatör il konumunda yer alıyor. Biz ayrıca Erzincanın’da koordinatör il olmasını istemekteyiz.
-Tarım ve hayvancılık ekseninde, İlimize yapılacak olan süt toplama tesisi,
Süt tozu üretim fabrikası, Besi organize sanayi bölgesi, Tarım alanlarının sulanmasının kendi cazibesiyle yapılması, İlimizin damızlık üretim merkezi olması,
Ajans desteklerinin, doğrudan yatırım desteğiyle beraber uzun vadeli kredi faiz desteği şeklinde de uygulanmasını istemekteyiz.
Yani ajanslar hibe verdikleri zaman kredi imkanı da sunsunlar ama bu kredinin faizini de karşılamak üzere yatırımcıya yardımcı olsunlar.
Turizmde ise, özellikle turizm bölgesi ilan edilen Ergan bölgesindeki en önemli eksiğimiz konaklama imkanının bulunmayışıdır.
Bölgeye 350-400 kişilik bir otel yapılması için ilimizin desteklenmesi çok önemli bir girişim olacaktır.
Tüm bunların haricinde ilimizdeki Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki doktor, sağlık personeli ve yatak kapasitesinin daha nitelikli hale getirilmesi bir diğer gündemimiz oldu.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı’na devredilen Askeri Hastanemizin yerine, TOBB ETÜ’nün katkılarıyla yapılmasını arzu ettiğimiz bir Romatoloji merkezinin yer almasının, ilimiz için önemli bir husus olacağını belirttik.
En çok merak edilen ve üyelerimizin bize sıklıkla sorduğu sorulardan biri şu oluyor, Erzincan’ın bu pakette yer alması bize ne kazandıracak diye soruyorlar. Bunu kısaca şöyle açıklayayım;
Bu paketle birlikte yatırımcımıza, kurumlar vergisi istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, öngörülen istihdamın 5 yıl sağlanması şartıyla taşınmazın bedelsiz tahsisi, 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesinin karşılanması, gene 10 yıla kadar yatırıma ilişkin enerji tüketiminin %50 ye kadar karşılanması, danışman desteği, anahtar teslim fabrika desteği, faiz desteği gibi kolaylıklar sağlanacak.
Bu destekler Kalkınma Bakanlığının koordinatörlüğünde gerçekleşecek. Hangi bakanlığa nasıl başvuru yapılacağı şuan itibariyle netleşmiş değil. Detayları geldikçe de sizlerle gene paylaşacağız.
Sayın Başbakanımız ile Bakanlığı döneminde de pek çok kez bir araya gelmiş ilimiz için hayati derecede önem taşıyan hususları kendilerine dosyalar halinde sunmuştuk.
Kendilerinin de istediği gibi, isteklerimizin peşini bırakmıyoruz ve bu konuda ısrarcıyız. İstanbul Ticaret Odası ile yaptığımız görüşmede de İstanbul Ticaret Odası ve Odamız arasında kardeş oda protokolü imzalayarak beraber kalıcı işlere imza atmak adına görüşmeler yaptık. İnşallah çok güzel girişimlerimiz olacak. Bunların startını verdik.
Ayrıca diğer Bakanlarımızla da birebir görüşerek isteklerimizde ne kadar ısrarcı olduğumuzu onlara da ilettik. Kendileri bize hususi telefonlarını verdiler.
Her hangi bir durumda mutlaka kendilerinin yardımcı olacaklarını bize ilettiler.
Bizler fahri görev yapıyoruz. Amacımız ilimize kalıcı faydalar sağlamak. Çok şükür emeklerimizin karşılığını almaya devam edeceğiz.
Projelerin insanı Sayın Binali Yıldırım’a  bizi her seferinde bıkmadan usanmadan dinlediği için, dertlerimize derman olduğu için çok teşekkür ediyorum. Bu paketin yatırımcılarımıza hayırlar getirmesini diliyorum dedi.