Son birkaç yıldır çantacı görünümünde danışmanların TKDK, KOSGEB, KUDAKA gibi destek ve hibe veren kuruluşlara yönelik projeler hazırlamak söylemiyle yatırımcılardan para aldıkları ve bu konuda mağduriyetler yaşandığı bildirilmekte.

Erzincan’da resmi olarak ticaret odasına kayıtlı vergi levhası ile faaliyet gösteren 5 danışmanlık firması olduğu ve mağduriyetler yaşanmaması için faturasız, belgesiz sadece kendilerini danışmanım diyen kişilerin yatırımcıları dolandırdığı ve zarar verebilecekleri de dikkatlere sunulmakta.

Buna ilaveten son yıllarda Erzincan Üniversitesinde uzmanlık alanları, farklı alanlarda olmasına rağmen, üniversite döner sermayesini göstermelik olarak kullanarak 1-2 iş yaptığı halde, arka planda 10’larca proje hazırlayıp hiçbir proje için fatura kesmeden, vergi ödemeden, kurumlarca belirtilen fiyatların altında iş yaparak, sektörde resmi olarak danışmanlık hizmeti yürüten firmalara maddi, manevi ve saygınlık açısından zarar veren öğretim üyelerinin varlığının da sektörde önemli bir sıkıntı olduğunu belirttiler. Hazırlanan işlerin ve kimlerin hazırladığı, Erzincan Arıcılar Birliği, KUDAKA, KOSGEB, TKDK gibi kurumların yetkililerine, onaylanan proje sahiplerine sorulmak suretiyle isim isim alınabilir denildi. Hatta daha da hazin bir görüntü, Makine ekipman ve tedarikçi bayilerin toplantılarına birer tüccar gibi katılan, ilçelerde ve yatırımcı toplantılarına bayilerle birlikte danışman olarak katılan öğretim üyelerinin varlığı ise hayretler içerisinde karşılanmakta.

Bu konuda özellikle üniversite gibi saygın bir kurumun adını kullanarak,  “üniversite bizi görevlendirdi” gibi cümlelerle yatırımcıların etkilenmeye çalışıldığı da farklı yatırımcılardan duyulan söylemler arasında.

Görevi bilim, teknoloji, akademik bilgi ve becerileri, etik değerleri, genç nesillere aktarmak olan üniversite gibi bir kurumun içerisinde yer alan birkaç öğretim üyesinin, kendi bilimsel ve uzmanlık alanlarında üniversiteye ve sanayiye, TÜBİTAK projeleri, Sanayi, Teknoloji inovasyon gibi alanlarda bir katma değer yaratmak yerine çantacı pozisyonunda o müşteri senin bu müşteri benim diye gezmesi şehrimizin gururu olan üniversitemize de zarar verecek bir imaj doğurmakta.

Bu doğrultuda üniversite yönetiminin, üniversiteye zarar verecek para kazanma derdinde olan art amaçlı kişilere müsaade etmeyip,  göğsümüzü kabartan ve tüm ülkemizi gururlandıran, Nobel ödüllü Aziz Sancar gibi bir örneği bünyesinden çıkarmasını ve böyle hedefler koymasını canı gönülden diliyoruz.