Geçmişten günümüze kadar gelen çok geniş bir yöresel ve geleneksel ürünler yelpazesine sahip ve bu geniş yelpazenin buluşma noktası olan "YÖREX Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı"nın beşincisi 22-26 Ekim 2014 tarihlerinde Antalya Expo Cenler'da düzenlenecek.

 

       

Geçtiğimiz yıl düzenlenen Fuarda; 60 ilden 200 firma stand kurarak yöresel ürünlerini ve kültürel zenginliklerini yerli ve yabancı 80 bin ziyaretçiye tanıtmıştır. Her yıl gelişerek tanınırlığını artıran bu fuarda, yöresel ürün üreten firmalarımızın ürettikleri ürünleri Coğrafi İşaret ile tescil ettirerek markalaştırması, ticari değerlerini artırması ve bu ürünlere yönelik yeni pazarlar yaratması için önemli bir fırsattır. Ayrıca marka şehirlerimizin yaratılmasına da olanak sağlamaktadır.

Ülkemizde Cİ tesciline sahip olma potansiyeli olan 4000'i aşkın ürün bulunmaktadır. Türk Patent Enstitüsü'nün Haziran 2014 verilerine göre, 177 ürün Cİ koruması altına alınmış ve halihazırda değerlendirmede olan 220 başvuru bulunmaktadır. Bu 177 üründen Erzincan Tulum Peyniri, Cimin Üzümü ve Erzincan Bakır El İşlemeciliği Sanatı olarak yerini almış olup, Erzincan Tulum Peynirimiz ve Finike Portakalı, Cİ'li ürünlerin ulusal ve uluslararası alanda daha iyi korunmasını sağlamak ve onları tek çatı altında toplamak üzere kurulan, iki milyondan fazla üyesi ile çalışmalar yürüten İsviçre kökenli sivil toplum kuruluşu OriGln'e kayıt olmuştur. Amaç ise bu sayıyı yükseltmektir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M.Rifat HİSARCIKLIOĞLU'nun teşrifleriyle açılacak olan ve ülkemizin kültürel değerlerinin yer alacağı 5.YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı, 22-26 Ekim 2014 tarihlerinde Antalya Expo Center'da, TOBB öncülüğünde ve ANFAŞ A.Ş. işbirliği ile gerçekleştirilecek.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Polat açıklamasında; "22-26 Ekim tarihleri arasında Antalya'da düzenlenecek olan YÖREX Fuarı kapsamında Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu olarak Erzincan içinde müthiş ekonomik getirisi olan ve değeri olan, tanıtımda da büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz Erzincan Tulum Peyniri, Cimin Üzümü ve Erzincan Bakır İşlemeciliği ile ilgili yaptığımız çalışmalarda bu ürünlerimizi fuarda müthiş bir beğeni topladığını geçen yıllarda biliyoruz. Tulum Peynirinin konuşmamda da çok bahsettiğim özellikle 7 Bin kişiye istihdam sağlaması, keza Cimin Üzümünün tüm Türkiye'de çok beğenilen bir tat olması, bakır işlemeciliğinin müthiş bir el emeği ve göz nuru olması hasebiyle bu konuya özellikle Erzincan'ın tanıtımında ve ekonomik getirisinde büyük bir katkı sağladığını biliyoruz. Yaptığımı görüşmeler sonucunda YÖREX Fuarında bir stant almayı düşündük. Tabi buradaki en büyük amaçlardan birisi de götüreceğimiz Tulum Peynirinin, Cimin Üzümü ve Bakır İşlemeciliğinin ekonomik değerinin yükseltilmesi ve Türkiye'de daha iyi yere gelmesini düşünüyoruz. Bunun birçok örnekleri var. Örneğin Van'da bir lokumcu arkadaşımız Antalya'daki Fuar'dan sonra 80 otelle bağlantı yaptı. Hatta Uluslararası talebi olduğu da söyleniyor. Avrupa'ya ürünün gönderilmesi düşünülmektedir. Bizimde dediğim gibi Erzincan Tulum Peyniri bölgemizin özellikle coğrafi işaret tescili Ticaret ve Sanayi Odamızda olan ve Türkiye'de eşi benzeri bulunmayan bir tattır. Keza bizim Cimin Üzümümüz, özellikle Türkiye'de müthiş talep gören, sezonunda da yok satılan bir ürünümüzdür. Bunların bölgede özellikle daha iyi tanınması açısından önemlidir. YÖREX Fuarı'nda yaklaşık 200 Bin ziyaret bekleniyor. Bizim Erzincan'ımızın ve ürünlerimizin tanınması açısından önemli olduğunu düşünerek önümüzdeki bu fuarda Erzincan'ı en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyorum" dedi.