ANTALYA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğinin (TESKOMB) Eğitim Semineri programında, esnafın toplumun omurgası, ekonominin bel kemiği olduğunu belirtti.

Esnaf için neler yapabiliriz, nasıl kalkındırabiliriz ve geliştirebilirizin derdi içerisinde olduklarını vurgulayan Tüfenkci, esnafı büyütüp tüccar, tüccarı sanayici, sanayiciyi de ihracatçı yapmak için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Türkiye'yi esnafı, tüccarı, sanayicisi ve finans kesimiyle büyüteceklerine işaret eden Tüfenkci, "Bu ülke bizim. Bu ülke büyürse esnaf, tüccar, sanayici de büyür, kalkınır. Üzerimizde taşıdığımız pasaportun uluslararası arenada değeri, kıymeti, gücü artıyorsa, burada iş yapana, yatırım yapana bu ülke kazandırıyorsa bunda hepimizin kazancı vardır demektir." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin son yıllarda uyguladığı ekonomik politikalar sayesinde dinamik, gelişen bir ekonomiye sahip olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, yaşanan küresel ekonomik krizden başarıyla geçerek son dönemdeki küresel ekonomik belirsizliklerden en az etkilenen ülke konumunda olduğunu bildirdi.

Bakan Tüfenkci, Türkiye'ye karşı son 3-4 yılda oynanan oyunlara bakıldığında gezi parkı olayları, 17-25 Aralık operasyonları, Kobani olayları ve en son 15 Temmuz hain darbe girişimi karşısında hükümetin aldığı tedbirlerle, teşviklerle sanayinin, ekonominin ve üretimin çarklarının döndüğünü, dönmeye de devam edeceğini belirtti. Tüfenkci, "Bir başka ülkenin başına böyle artarda felaketler gelse, oyunlar oynansa, operasyonlar çekilse inanın en az altı ay belini doğrultamazlar. Bırakın altı ayı belki de üç sene. Biz kısa zamanda toparlandık." dedi.

"E-ticaretin içinde mutlaka esnaf kardeşim de olacak"

15 Temmuz'da esnafın hem demokrasiye hem de ekonomiye sahip çıktığını aktaran Tüfenkci, hain darbe girişiminde 37 esnafın şehit olduğunu vurguladı.

Tüfenkci, esnafı değişen ekonomik, ticari şartlara uydurmak zorunda olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Artık 100 sene önceki esnaflık yok. Şimdi yeni esnaf türleri, esnaf meslekleri ve yeni ticaret şekilleri ortaya çıkmaya başladı. Örneğin 'e-ticaret' diye ticaret şekli ortaya çıktı. Ben burada kooperatif başkanlarıma söylüyorum. Genel müdürlerime de bu noktada talimatı verdim. E-ticaretin içerisinde mutlaka esnaf kardeşim de olacak, olması gerekir. O platformlarda olacaksınız. Arkadaşlarımız bir platform geliştiriyor. Çok cüzi rakamlarla esnaf kardeşimiz de orada olacak. Dükkanında sattığı ürünleri orada satar pazarlar hale getireceğiz. Küçük esnaflar finansmana erişmekte zorlanıyor. Sizler bizlere, bizler de sizlere sahip çıkarak esnafımızı, kooperatiflerimizi daha da güçlendireceğiz. Esnafı düşünen, esnafa her türlü desteği veren bir cumhurbaşkanına sahibiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Esnafa şunu yapacağız' diyeceğimizde daha fazlasını yapan bir cumhurbaşkanımız var. "

Muhabir: Süleyman Elçin