BURSA (AA) - CEM ŞAN - DeFacto Üst Yöneticisi (CEO) İhsan Ateş, hazır giyim sektörünün geçen yıl yüzde 5 büyüdüğünü belirterek, "Sektörde bu yıl yüzde 7-8 civarında büyüme bekliyoruz. Yılın ilk çeyreğine iyi başladık. Umarım bütün yıl da bu seyirde gider." dedi.

Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün geçen yıl yüzde 5 büyüdüğünü hatırlattı.

Sektörün bu yıl enflasyon paralelinde büyüyeceğini öngördüklerini belirten Ateş, "Hazır giyim sektöründe bu yıl yüzde 7-8 civarında büyüme bekliyoruz. Yılın ilk çeyreğine iyi başladık. Umarım bütün yıl da bu seyirde gider." diye konuştu.

Ateş, yerli marka olduklarını vurgulayarak, pazarı, tüketicinin neye kaç lira ödeyeceğini bildikleri için sundukları ürünlerin fiyatının makul seviyelerde olduğunu aktardı.

- "10 yeni ülkeye daha girmeyi planlıyoruz"

Türkiye'nin çok ciddi tekstil üretimi yapan bir ülke olduğunu anlatan Ateş, firmalarının üretim faaliyetlerine ilişkin şunları söyledi:

"Ürettiğimiz ürünü en uygun fiyata satıyoruz. 17 ülkede satış yapıyoruz. Bu sene 10 yeni ülkeye daha girmeyi planlıyoruz. Girdiğimiz pazarlarda da gördüğümüz şey şu; aslında bizim fiyatlarımız düşük değil. Diğerlerinin fiyatları yüksek. Diğer firmaların fiyatları pahalı olduğu için bizim fiyatlarımız ucuz algılanıyor. Çünkü kullandığımız kumaşlar aynı. Biz aynı zamanda ihracat yapan bir firmayız. Birçok global markaya da üretim yapıyoruz. Bir ürünü biz 9,90'a satıyoruz, onlar aynı ürünü 49,90'a satıyor. Dolayısıyla da müşteri kaliteyi, uygun fiyatı ve tasarımı gördüğü için bizlere talep gösteriyor."

Ateş, daha çok Kuzey Afrika'da büyüdüklerine işaret ederek, şöyle devam etti:

Fas, Mısır, Irak, İran, Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde mağazalarımız var. Aynı zamanda Belarus, Rusya, Kazakistan, Azerbaycan ve Türk Cumhuriyetlerinde büyümeye devam ediyoruz. Bu pazarlarda kendi mağazalarımızı açıyoruz. Şu anda yurt dışında 100 mağazamız var, bu yıl 70 mağaza daha açmayı planlıyoruz. Şu an toplamda 415 mağazamız var. 2025'e kadar da hedefimiz 100 ülkede on-line, 50 ülkede mağazalarla satış yapmak. Dünya genelinde toplamda da bin 200 mağaza açmayı hedefliyoruz. Bu rakamın 500'ünün Türkiye'de 700'ünün de yurt dışında olmasını planlıyoruz."

- "Bu sene hedefimiz, ciromuzun yüzde 25'ini yurt dışından gerçekleştirmek"

Asya kıtasında açılım yapacaklarına da değinen Ateş, şunları kaydetti:

"Pakistan, Hindistan, Endonezya, Malezya'da mağazalar açmak istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda Afrika'da ve Asya pazarında büyümeye devam edeceğiz ve buralarda mağazalar açacağız. Geçen yıl ciromuzun yüzde 16'sını yurt dışından yaptık. Bu sene hedefimiz, ciromuzun yüzde 25'ini yurt dışından gerçekleştirmek. Bu yılki ciro hedefimiz 2,8 milyar lira. Bunun yüzde 25'ini yurt dışından bekliyoruz. Üç yıl sonra da ciro açısından yurt içi ile yurt dışını eşitlemeyi hedefliyoruz. Ayrıca DeFacto son 5 yıldır uçtan uca dijitalleşme projesini yürütüyor. Türkiye'de moda sektöründe tamamen robotlarla çalışan ilk akıllı depoyu açtık. Bu depo sayesinde dünyanın herhangi bir ülkesine üç günde sevkiyat yapabiliyoruz. Bu yatırım bize dünyaya açılma konusunda çok destek veriyor. Aynı zamanda DeFacto teknoloji adında bir şirketimiz var. Burada 100'e yakın mühendis çalışıyor. Tüm süreçlerde kendi yazılımımız ve teknolojimizle büyüyoruz. Dünyanın her yerine bu teknolojiyle yayılıyoruz. DeFacto Teknoloji ile dünyanın neresinde olursa olsun bin 500 mağazayı yönetebilecek bir altyapı kurduk."