İSTANBUL (AA) - Kale Grubu bünyesinde faaliyet gösteren yapı şirketi Kaleseramik'in "Sevdiğin Kale’yi Tasarla" projesi kapsamında, farklı sektörlerden başarılı isimlerin kendi kişisel deneyimlerini aktardığı "Kale ile Tasarım Konuşuyor" paneli düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Kaleseramik Ürün ve Tasarım Direktörü Zeliha Özay, bu yıl Kale Grubu’nun 60’ıncı kuruluş yıl dönümü olduğunu anımsatarak, Kale Grubu’nun amiral gemisi Kaleseramik'in kuruluşundan itibaren seramik sektörünün gelişimine öncülük ettiğini ifade etti.

Özay, "60 yıllık tarihinde birçok ilke imza atan Kaleseramik, tasarım alanında da uzun bir yol katetti. Bugün Çanakkale Seramik, Kalebodur, Kale Banyo, Edilcuoghi ve Edilgres markalarımızla, trendleri yakalamanın ötesinde, her zaman trend yaratan lider markalara sahip olma misyonuyla hareket ediyoruz. Kaleseramik olarak, tasarım ve inovasyona bakışımızdan dolayı, dünya çapındaki Türk tasarımcı Ayşe Birsel ile ‘Sevdiğiniz Kale’yi Tasarlayın’ projesi kapsamında 'Kale Tasarım DNA'sı ve Kale Tasarım Kılavuzları'nı oluşturduk. Böylece Kaleseramik, bu yenilikçi araştırma ve tasarım sürecini, belirli bir program doğrultusunda metotlarına entegre eden ve Türkiye’de sektörde ilk kullanan şirket oldu. Bugün kendi markalarımızda olduğu kadar, sektörde tasarım olgusunun içselleştirilmesi ve benimsenmesini hedefliyoruz." diye konuştu.

Tabanlıoğlu Mimarlık'ın ortağı Melkan Gürsel de mimaride de insanlar için tasarım yapıldığını belirterek, her türlü tasarımın insanları mutlu etmek için yapıldığını söyledi.


- "Benim rolüm insanların hayatlarını tasarlamak"


Tasarımcı Ayşe Birsel, endüstriyel tasarımın insani ölçeğine aşık olduğunu belirterek, 5 yıl önce Kale ile çalışmaya başladıklarında öncelikle "Kale Tasarım DNA'sı" projesini hayata geçirdiklerini bildirdi.

Birsel, "Ben hayatımızın en sevdiğimiz proje olduğunu düşünüyorum. Acaba hayatımızı tasarım süreciyle tasarlarsak nasıl olur? Bu deney 8 yıl önce başladığım bir şeydi. Baktım ki insanlar hakikaten hayatlarını tasarlayabiliyorlar. Sonra da ortaya 'Sevdiğiniz Yaşamı Tasarlayın' kitabı çıktı. Tasarım dediğimiz zaman, aslında bizim hayatımızın bir tasarım olduğunu, benim de rolümün tasarımcı olarak artık ürün tasarımı değil, insanların hayatlarını tasarlamak ve tasarlatmak olduğunu anladım." şeklinde konuştu.


- "İyimserlik ve empati, tasarımın ana unsurudur"


Ayşe Birsel, iyimserliğin tasarımcının en büyük özelliklerinden biri olduğunu ve yaratıcılığı destekleyip ileri götürdüğünü ifade etti.

Tasarımcıların problem çözücü insanlar olduğuna dikkati çeken Birsel, "Bu zorlukları insanlar için çözeceğimize ve insanların hayatına bir şekilde kolaylık, güzellik, rahatlık katacağımıza, hakikaten kalpten inanıyoruz. İyimserseniz aslında tasarımın en önemli karakteristiklerinden birine sahipsiniz demektir. Tasarımcının diğer özelliği de empati yeteneğidir. Tasarımcı olarak kendimizi başka insanların yerine koymaya ve onların sorunlarını, onların gözünden anlamaya çalışıyoruz. Kendimize değil, diğer insanlara tasarım yapıyoruz aslında. İyimserlik ve empatiyi bir araya getirdiğimizde zaten tasarımın ana unsuru ortaya çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tasarımcı Ayşe Ege ise 1994 yılında kurdukları Dice Kayek ile Paris’te tasarım projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, Paris'i seçmelerinin sebebinin, modanın kalbinin Paris'te atması olduğunu ifade etti.