Kuraklık nedeniyle yaşanan verim düşüklüğü kırmızı mercimeği de vurdu. Bakliyat ürünlerinden mercimek yüzde 80, pirinç ile bulgur ise yüzde 60 oranında zamlandı. Spekülasyonlarla yüzde 80 zamlanarak fiyatı 6 liraya kadar çıkan fasulye, Konya Ovası’nda tarım sezonu bereketli geçince 4 liraya kadar düştü.
Türkiye genelinde hemen her yerde hissedilen kuraklık nedeniyle çiftçiler yılı verimsiz olarak geçirdi. Elazığ Buğday Meydanı’nda bakliyat ürünleri satan esnaflar, en çok kırmızı mercimek, pirinç ve bulgurun zamlandığını, fasulyenin ise geçen yıla oranla düştüğünü söyledi. Bu yılki bakliyat fiyatlarında kuraklıktan dolayı artış olduğunu belirten esnaflardan Mustafa Yılmaz, "Özellikle mercimek, bulgur ve pirinçte yüksek bir artış var. Suya bağlı tahıl olması ve bu yılın kurak geçmesinden dolayı artış var" dedi.
FASULYE DÜŞTÜ
Bu yıl kuru fasulye fiyatlarının düştüğü de dile getiren Yılmaz, "Konya Ovası’nda ürün mahsulü çok olmasından dolayı bu sene kiloda 2 lira gibi bir düşüş oldu. Genel itibariyle düşünürsek çokta bir artış olmamakla birlikte biraz farklılıklar oldu. Ürünün az olması kötü ama iş yeri açısından düşündüğümüzde esnaf için durum gayet iyi görünüyor" diye konuştu.
Bakliyat satışı yapan bir diğer esnaf da, "Bu yıl kuraklık nedeniyle herkes etkilendi. Bizler esnaf olarak istediğimiz buğdayı bulamadık. Geçen yıl buğdaylar daha iriydi, sular olmayınca zayıf kaldı ancak dövme yapabildik. Bu yılda iyidir ama geçen yılı tutmaz. Müşteriler de artık eskisi gibi almıyor. Eskiden 5 kilo alan, 3 kilo alıyor. Allah yardım etsin. Mercimek 2,5 liraya çıktı ancak fasulyede düşüş oldu. Fasulyedeki düşüsün nedeni suni yükseliş olmasıydı" diye konuştu.
MERCİMEK YÜZDE 80 ZAMLANDI
Elazığ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün 2013 yılı Ekim ile 2014 yılı Ekim ayı verilerine göre bakliyat ürünlerinde yüzde 79.7 ile mercimek zamlandı. Buğdaya yüzde 61, arpaya ise yüzde 45 oranında zam geldi. Geçen yıl ve bu yıl kuraklık yaşandığını dile getiren Elazığ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Gürbüz, "Doğu Anadolu Bölgesi’nin özellikle Elazığ, Malatya ve Tunceli’nin bir kısmında bu yaz kuraklık daha fazla etkisini gösterdi. Bundan dolayı da mercimek fiyatları daha çok artış göstermiştir. Özellikle Mart, Nisan yağışlarının çok az olması ilimizde mercimek ekim alanlarını çok etkilemiştir. Mercimek fiyatları 2013 Ekim ayı ile 2014 Ekim ayı arasında yüzde 79.7, yani yaklaşık yüzde 80 civarında bir fiyat artışına tekabül etmiştir" dedi.
Geçen yıl spekülasyonlarla kuru fasulyede bir artış olduğunu ancak kendilerinin buna itibar etmediklerini kaydeden Gürbüz, şuanda fasulyenin kilo fiyatının 5 lira civarında olduğunu, fiyat artışlarının tamamen kuraklıktan kaynaklandığını sözlerine ekledi.