Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Bask Erzincan İl Temsilcisi Turgay Erge açıklamasında "BASK (Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyon) Erzincan İl Temsilcisi Turgay ERGE bir basın açıklaması yaparak,  açıklanan Mayıs ayı enflasyon rakamlarının, toplu sözleşme adı altında memurlara kumpas kurulduğunu  ortaya çıkardığını söyledi.

Yıllardan beri ilk kez memurların Temmuz ayında zam alamayacağını belirten BASK İl Temsilcisi Turgay ERGE, basın açıklamasında şöyle dedi:

“TÜİK tarafından açıklanan Mayıs ayı 0.40’lık TÜFE  oranı ile  birlikte 2014 yılının ilk beş aylık dönemi için tüketici fiyatları enflasyonu yüzde 5,38’e ulaşmıştır. Açıklanan bu rakam ile, Hükümetin 2014 Programındaki yüzde 5,3’lük tahmini TÜFE yıl sonu oranı da aşılmıştır.

Hükümet ile yetkili sendikalar arasında 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme gereği memurlara ve emeklilerine 2014 yılı için verilen brüt 175,  net yaklaşık 125 TL tutarındaki yıllık artış, açıklanan Mayıs ayı  enflasyon rakamı ile erimiş, tüm memurlar ve emeklileri alacaklı duruma geçmiştir.

Memurların kaybı bu kadarla da sınırlı kalmamıştır. Sözleşmeli personel Mart ayından, diğer memurlar ise Nisan ayından itibaren yüzde 20’lik vergi dilimine girdikleri ve yeni vergi dilimi için ödenen vergi miktarı arttığı için maaşlarında yeni kayıplar meydana gelmiştir.

Maaşlardaki çifte kayıpların sorumlusu hükümet ile  masaya oturan yetkili sendikalardır.

Kayıpların sorumlusu, iktidara yaranmak adına memurların taleplerini masada bırakanlardır.

Kayıpların sorumlusu,15 gün sürmesi gereken toplu sözleşme görüşmelerini yarıda kesip önüne konulan metni pazarlıksız, tartışmasız ve gözü kapalı imzalayan vesayetçi sendikalardır.

MEMURLARA TEMMUZ AYINDA ARTIŞ YOK

Toplu sözleşme metnine 2014 yılı enflasyon farkı ile ilgili madde konulmamış, enflasyon farkları hükümete hibe edilmiştir.

Bu nedenle memurlar ve emeklileri 2000’den beri ilk kez Temmuz ayında  artış alamayacaktır, enflasyon farkı alamayacaktır.

2014 yılı için TÜRK-İŞ’e bağlı işçiler toplu sözleşmelerinde olduğu için enflasyon farkı alacak, toplu sözleşme metninde olmadığı için memurlar ve emeklileri  2000’den beri ilk kez Temmuz ayında  artış alamayacaktır, enflasyon farkı alamayacaktır.

Bu çifte standarttır ve çifte standardın sorumlusu vesayetçi sendikalardır. Bir yandan enflasyon kayıpları, diğer yandan yüzde 20’lik vergi dilimine girmekten kaynaklanan vergi kayıpları ile birlikte, yılın bitmesine daha yedi ay varken 2014 Ocak ayında verilen artış ortadan kalkmıştır.

Açıkça görülüyor ki toplu sözleşme adı altında memurlara  iktidarın emrindeki vesayetçi sendikalar tarafından kumpas kurulmuştur.

Hükümet ile toplu pazarlıkların başladığı 2002 yılından beri memurlar toplu pazarlık masasından mağlup kalkmaktadır.

2002 yılından beri kazanılmış haklar birer birer kaybedilmektedir.

2002 yılından beri her dönem memurlar hüsrana uğramaktadır.

70 sente muhtaç olan hükümetler döneminde bile Bütçe Kanununda yer alan “enflasyon farkı +2 puan refah payı”, 2002 yılı toplu görüşmelerinde “2 puan refah payı” dönemin iktidarına ikram edilmiş, ardından diğer kazanılmış haklar kaybedilmeye başlanmıştır. Sözde sendikalar 2 puan refah payı uygulamasını dönemin iktidarına peşkeş çekmeseydi bugün maaşlar yüzde 26 oranında daha fazla olacaktı.

2014-2015 dönemi Toplu Sözleşmesi de memurlar için  tam bir hezimet olmuştur.

Artık bıçak kemiğe dayanmıştır.

Artık bu gidişe dur demenin vakti gelmiştir.

Artık geleceğine sahip çıkmanın zamanı gelmiştir.

ÇÖZÜM BAĞIMSIZ SENDİKACILIKTA

Memur ve emeklilerinin taleplerinin önüne iktidarlardan önce vesayetçi sendikalar çıkmaktadır.

Memurlara ve emeklilerine kurulan bu kumpastan kurtulmanın yolu, hükümet ile memurlar arasında iktidar lehine gönüllü tamponluk yapan vesayetçi sendikaları aradan çıkarmaktır.

Gelinen durum, güdümlü, arka bahçe ve vesayetçi sendikacılığın memur ve emeklilerine ve onların örgütlü gücüne verdiği zararı açıkça ortaya koymaktadır.

Vesayetçi sendikalardan kurtulmadıkça, sözde sendikalar aradan çıkarılmadıkça haklarımızı geliştirmek şöyle dursun, korumak bile mümkün olamayacaktır.

Çözüm iktidar veya muhalefet partilerinin piyonu, vesayetçi arka bahçe sendikaların maskelerini indirmektedir.

Çözüm, yetkiyi bağımsız sendikalarda örgütlenmektedir.

Bu nedenle kendilerine verilen yetkiyi yıllardır kötüye kullananlardan yetkiyi geri almak üzere yeni bir mücadele başlatıyoruz. Tüm kamu çalışanlarını bu mücadeleye destek vermeye ve BASK çatısı altında birleşmeye çağırıyoruz."dedi