TCMB Kasım ayı PPK kararları biraz önce açıklandı. Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan, gecelik borç verme faizini 25 baz puan artırırken gecelik borçlanma faizini %7.25 seviyesinde sabit tuttu. Bu yeni hamlelerle birlikte politika faizi olan haftalık repo oranı %8.00, gecelik borç verme faizi %8.50, gecelik borçlanma faizi ise %7.25 oldu.

TCMB'nin faiz artırmasının arkasındaki en önemli neden kurlarda son zamanlarda yaşanan hızlı yükseliş. ABD başkanlık seçimlerinden sonra %8'den fazla değer kazanarak 3.42 üzerine kadar tırmanan dolara böylece TCMB'den ilk karşılık gelmiş oldu. Kararlar sonrası dolar hızlı bir geri çekilme ile 3.40'dan 3.36'lara kadar gerilerken euro 3.60'dan 3.56'ya kadar geriledi.

Karar metninde yakın zamanda küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru () hareketlerine dikkat çekiliyor. Bu gelişmelerin enflasyon görünümünde yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirten TCMB bugünkü faiz artışlarıyla bu etkiyi sınırlamaya çalıştığını ifade ediyor.

Ayrıca üçüncü çeyrekte ekonomik faaliyetlerde bir ivme kaybı yaşanıyor fakat AB ülkelerinden gelen talep artışının ihracat üzerindeki pozitif etkisi devam ediyor TCMB'ye göre. Alınan önlem ve atılan adımlarla birlikte dördüncü çeyrekte ise büyümenin hız kazanması bekleniyor.

için 3.3500 seviyesi aşağıda dikkat edilmesi gereken önemli seviye. Eğer dolar bu seviyeyi geçerse sonrasında 3.3000 seviyesine doğru düşüş başlayabilir. Diğer yandan 3.4200 seviyesi yukarıda takip edilecek olan seviye. Bu seviye geçilirse bir sonraki durak olarak 3.4500 seviyesinden bahsedebiliriz.