İSTANBUL (AA) - GittiGidiyor'un 2017 verilerine göre, önceki yıla kıyasla alışveriş sıklığı en çok artan kent yüzde 90 ile Şırnak oldu.

e-ticaret platformu GittiGidiyor, 2017'nin dikkat çeken online alışveriş verilerini açıkladı. Verilere göre, kullanıcılar, 2017 boyunca en çok pazartesi günleri alışveriş yaptı. En çok alışveriş yapılan mevsim ise sonbahar oldu. En çok alışveriş yapan kentlerde İstanbul, Ankara, İzmir sıralamasını Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana, Mersin ve Denizli izledi.

GittiGidiyor’da önceki yıla kıyasla alışveriş sıklığı en çok artan kent ise yüzde 90 ile Şırnak oldu. Şırnak’ı yüzde 45 ile Gaziantep ve yüzde 42 ile Denizli takip etti.

2017 yılında en çok aranan kelimeler de açıklandı. Stres çarkı, son 4 yıldır en çok aranan kelimeler olan Nike Air Max ve iPhone'u sollarken, bu yıl GittiGidiyor'un arama butonuna 1,6 milyon kez "stres çarkı" yazıldı. Stres çarkından sonra kullanıcılar en çok Nike Air Max, cep telefonu, iPhone 6, erkek kol saati, TV ünitesi, iPhone 7 ve avize kelimelerini aradı.

GittiGidiyor'un en çok büyüyen ilk 3 kategorisi ise yapı-market, cep telefonu&aksesuar ve evcil hayvan ürünleri kategorileri oldu.


- Ebeveynler toplu alışveriş yaptı


GittiGidiyor’un verileri, e-ticaretin avantajlarından faydalanan ebeveynlerin çocukları için yaptıkları alışverişlerde hangi ürünleri daha fazla miktarda aldığını da ortaya koydu. 2017’de GittiGidiyor’dan yapılan alışverişlerde ebeveynler tek alışverişte ortalama 3'er adet bebek maması, önlük ve tulum satın aldı. Yapı-market ve kırtasiye kategorileri de ürünlerin sepete bol bol atıldığı kategoriler oldu. Kullanıcılar tek alışverişte 5'er adet ampul, pil, kapı kilidi alırken defter, defter kabı ve kalem ucunda bu sayı 7'şer adede çıktı.

GittiGidiyor'un en fazla büyüyen kategorileri arasında yer alan evcil hayvan ürünleri kategorisinde en çok mamalar rağbet gördü. 2017'de GittiGidiyor'dan toplam ağırlığı yaklaşık 2 bin tona denk gelen miktarda kedi maması satın alındı. Aynı dönemde yaklaşık 146 milyon bardağı dolduracak kadar çay ve yeşermek için toprakla buluşacak 30 bin fidanın satışı gerçekleşirken, 2017 yılı boyunca GittiGidiyor'dan 63 milyon bebek bezi alındı.


- "Türk ürünlerini tüm dünyayla buluşturacağız"


Açıklamada görüşlerine yer verilen GittiGidiyor Genel Müdürü ve eBay MENA Bölge Direktörü Öget Kantarcı, 2017'yi yüzde 56 büyümeyle kapattıklarını belirterek, aylık ziyaretçi sayılarının 70 milyona, kullanıcı sayılarının 20 milyona ulaştığını bildirdi.

Platformda 100 bin satıcı bulunduğunu ve saniyede bir ürün satışı gerçekleştiğini aktaran Kantarcı, şunları kaydetti:

"Sayfa görüntüleme sayımız 4 milyara çıktı. 2017'de mobil uygulama indirilme sayımız 6 milyonu aştı ve mobil büyüme oranımız yüzde 100'ü buldu. Tüm bu veriler yüzümüzü güldürüyor. Bu yıl iki önemli projeyi hayata geçireceğiz. 2018'de e-ihracata odaklanacağız. 2016 yılında Almanya'dan başlamıştık ancak o dönemdeki çözüm ortağımız Paypal'in Türkiye’den çekilmesi sonucunda biz de operasyonu durdurmak zorunda kalmıştık. 2017'nin son döneminde başka bir ödeme sistemi firmasıyla bu konuda çalışmalara başladık. Projeyi geliştirme aşamasındayız ve en geç 2018'in ikinci yarısında başlamayı umuyoruz.

e-ihracat için odaklanacağımız öncelikli pazar yine Almanya olacak, kaldığımız yerden devam edeceğiz. Ardından e-ticaret kanalıyla Türk ürünlerini İngiltere ve ABD gibi gelişmiş pazarlar başta olmak üzere tüm dünyayla buluşturacağız. İkinci projemiz ise APAC olarak adlandırılan Asya Pasifik ülkelerine yönelik olacak. Yerel çapta çeşitli iş birlikleri geliştirerek bu zengin ürün seçeneğinden kullanıcılarımızın yararlanmasını sağlayacağız. Giyimden elektroniğe, spor teknoloji ürünlerinden aksesuarlara kadar geniş bir yelpazede seçenekler sunacağız. 15 milyondan fazla ürün çeşidiyle GittiGidiyor zaten çok zengin bir platform. Bu çeşitliliği daha da artıracağız."