Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan entegre tesis İl Özel İdaresi tarafından Et Balık Kurumu'na devredildi. Et Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, sektörün, Erzincan ekonomisine katkı sağlayacağını ve tesisin Et Balık Kurumu tarafından işletileceğini belirtti. Erzincan’da 1990 yılında başlayan ve şehre önemli ölçüde gelir sağlayan tavukçuluk sektörüne yatırımlar, o yıllarda bölgeye gelen Köy-Tür firmasıyla başladı. Ancak, 2002 yılında Köy-Tür firmasının faaliyetlerine ara vermesi ile birlikte Erzincan’da bulunan ticari kanatlı üretimi yapan işletmeler ve kümesler kesimhane bulunmaması nedeniyle üretimlerini durdurmak zorunda kalmıştı. 2004 yılına kadar üretim gerçekleştiremeyen ticari kanatlı üretimi yapan işletmeler ve kümesler atıl halde bekledi. 2004 yılında Canpi Gıda AŞ ve CP Standart Gıda AŞ firmaların, yatırımlarını Erzincan’a yönlendirmesiyle atıl halde bulunan işletmeler ve kümesler tekrar üretime başlamıştı. Erzincan’da bulunan ve tavukçuluk üretimi gerçekleştiren 63 işletme ve 88 kümes yeniden ekonomiye katkı vermeye başladı. Fakat, sektör yine 2005-2006 yıllarında ülke genelinde yaşanan kuş gribi vakalarından olumsuz yönde etkilendi. Erzincan’da yaklaşık 70 bin adet çıkma tavuk, önlem olarak bedeli karşılığında itlaf edildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın aldığı sıkı önlemlerin hayata geçirilmesi sonrasında kuş gribi tehlikesi atlatılarak, sektör tekrar eski günlerine döndü.

 

2008 yılında dünyada yaşanan küresel mali krizden, Erzincan’daki kesimhaneyi işleten Canpi Gıda A.Ş de etkilendi. Firma, Ocak 2009’da faaliyetini durdurmak zorunda kaldı. Erzincan’da kesimhanenin kapanması sonrasında kümesler de üretimlerini durdurmak zorunda kaldılar ve kanatlı sektörü tekrar bir çıkmazın içine girdi. Yaklaşık 750 aile işsiz durumuna düştü. Sektörü yeniden ayağa kaldırmak için girişimler başladı. Erzincan’da bu alanda yetkili herkes sektörü ayağa kaldırmak için girişimlere başladı. Başta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere Erzincan Valiliği, Erzincan İl Özel İdaresi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin duyarlılığı ile çözüm yolları arandı. Erzincan, bu kez sektörü eski günlerine kavuşturma noktasında el ele verdi. Kapanan tesis, İl Özel İdaresi'nin yaptığı girişimler sonucu satın alındı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Et-Balık Kurumu ile görüşmelere başlayan İl Özel İdaresi, bedeli karşılığında tesisi Et ve Balık Kurumu'na devretti.

 

ET BALIK KURUMU'NA DEVREDİLDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Erzincan’a gelerek yetkililerle birlikte kesimhanede incelemelerde bulundu. Kesimhanenin, Et Balık Kurumu'na devri gerçekleştirildi.

Kesimhaneyi inceleyen Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, son derece modern ve AB standartlarında bulunan kesimhanede kısa sürede tadilat çalışmalarının gerçekleştirileceğini ve kesimhanenin tekrar Erzincan’ın hizmetine sunulacağını söyledi. Kesimhanenin faaliyete geçmesiyle birlikte Erzincan’da bulunan 88 kümesin tekrar faaliyetlerine başlayacağı müjdesini veren Et Balık Kurumu Genel Müdürü Ulubaş, sektörün, Erzincan ekonomisine katkı sağlayacağını ve tesisin Et Balık Kurumu tarafından işletileceğini kaydetti.