AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyonkarahisar'da termal suyla ısıtılan bir serada üretilen salkım domatesler, İngiltere ve Katar'ın da aralarında bulunduğu pek çok ülkeye satılıyor.

İşletmenin üretim müdürü Ayfer Korkmazyiğit Kuru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında kurulan seralarında yılda 5-6 bin ton salkım domates yetiştirdiklerini söyledi.

90 dönümlük seranın tamamen termal kaynaklarla ısıtıldığını, yılda bir kez dikim yaptıklarını anlatan Kuru, "12 ay boyunca üretim yapıyoruz. Genellikle 5-15 Aralık dikim dönemimiz. Fideleri Hindistan cevizi kabuğuna dikerek, topraksız tarım yapıyoruz." dedi.

Kuru, 120 kişinin çalıştığı serada kadın istihdamına büyük önem verdiklerini ifade ederek, "Genellikle çalışanlarımızı işletmemize yakın köylerden alıyoruz. Hem onları meşgul edebilecek hem de evlerine ekonomik katkı sağlayabilecekleri bir işte çalışmış oluyorlar." diye konuştu.

Bu yılki üretimlerinin yüz güldürecek seviyede olduğunu, iç ve dış piyasaya ürün verdiklerini söyleyen Kuru, şöyle devam etti:

"Ürünü pazarlama konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Hatta iç ve dış piyasaya domates yetiştiremiyoruz. Bu nedenle tesisimizi büyütmeyi planlıyoruz. Afyonkarahisar ve Sandıklı'da termal sera ile üretim artmaya başladı. Yakın bir zamanda yanımıza komşu bir sera daha kurulacak. Sandıklı’da da bu yıl 4 sera kuruldu. Diğer termal bölgelerde de sera yatırımı cazibesini koruyor."

"20 ülkeye ihracat yapıyoruz"

Kuru, 20 ülkeye domates ihraç ettiklerini belirterek, "Dönemsel olarak ihracat yaptığımız ülkeler de var. Antalya üzerinden İngiltere'ye ürünlerimizi gönderiyoruz. Yine Almanya, Moldova, Ukrayna, Gürcistan, Katar, Dubai, Bahreyn, Suudi Arabistan ve çok sayıda Arap ülkelerine ihracatımız var. Bu yıl ihracatta Çin rakibimiz oldu. Şu anda Rusya pazarını sarmış durumdalar ancak aldığımız bilgilere göre onların domatesleri bizimkiler kadar lezzetli değil. Allah'ın bahşettiği sıcak su kaynaklarımız, ışığımız, iş gücümüz ve mühendis kalitemizle çok tatlı bir rekabetimiz olacak. Ülkemizin desteğiyle bayrağımızı dalgalandıracağımızı düşünüyorum." dedi.

Muhabir: Arif Yavuz