İSTANBUL (AA) - Turkcell, 3. çeyrekte yıldan yıla yüzde 25,7 büyümeyle 4,6 milyar lira gelire ulaştı.

Turkcell'in 3. çeyrek finansal sonuçları açıklandı. Buna göre, telekom sektörünün veri ve dijital servislerle büyüyeceği öngörüsü ve bu çerçevede yapılan yatırımlar, Turkcell'i hedeflerine beklenenden bir yıl önce taşıdı.

3. çeyrek finansal sonuçlarında yüzde 25,7 büyümeyle 4,6 milyar lira gelir açıklayan Turkcell, toplam gelirde "telekomünikasyon sektörünün lideri" oldu.

Turkcell Grubu, hem gelir hem de FAVÖK'te tüm zamanların "en yüksek" sonuçlarına ulaştı. 3. çeyrekte grup bazında gelirde yüzde 25,7 büyüyen şirket, FAVÖK marjını yüzde 35,5'e taşıdı. Şirketin grup karı da yıldan yıla yaklaşık dörde katlanarak 601 milyon TL olarak gerçekleşti.

Grup, yılın 9 ayında 26,6 büyüme ile 13 milyar lira ciroya, yüzde 38,2 artışla 4,5 milyar lira FAVÖK'e ve yüzde 34,6 FAVÖK marjına ulaştı.


- Mobilde her 2 müşteriden biri dijital servis kullanıcısı oldu


Temmuz-Ağustos-Eylül 2017 döneminde, 5 çeyrektir devam eden müşteri kazanımını sürdüren Turkcell, 473 bin mobil müşteri kazanarak 34,6 milyon aboneye ulaştı. Mobil abonelerin yüzde 50'den fazlası ses, data ve Turkcell'in en az bir dijital servisini aktif olarak kullandı. Her iki mobil aboneden biri Turkcell'in dijital servislerini kullanmayı tercih etti. Fiber kullanıcı sayısı 39 bin artarak 1,2 milyona, TV+ kullanan müşteri oranı da fiber müşteri bazının yüzde 42,3'üne ulaştı.

Artan faturalı müşteri bazı ve "üstün" şebeke deneyimi sayesinde daha fazla data ve dijital servis kullanımıyla mobil tarafta abone başına aylık gelir (ARPU) geçen yıla göre yüzde 11,2 artarak 32,8 TL oldu.

Sabit bireysel ARPU ise yüzde 3,7 büyüme ile 53,5 TL'ye ulaştı. Turkcell, dijital servis kullanımının da altyapısı olan 4.5G yolculuğunda da "çarpıcı" büyüme rakamları elde etti. 4.5G Türkiye nüfusunun yüzde 84'ünü kapsar hale geldi. Dijital servislerin de etkisiyle 4.5G kullanıcılarının ortalama data kullanımı 6 GB oldu.

Müşteri bazındaki genişleme, dijital servisler ve artan data kullanımı, finansal büyümenin ana etkenleri arasında yer aldı. Turkcell gelirlerinin yüzde 67'si data ve dijital servislerden geldi. Dijital servislerdeki gelir büyümesi yıllık bazda yüzde 175'i buldu.


- "Hedefimize 1 yıl önce ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz"


Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, 2015 yılında sektör liderliği için 2018 sonunu işaret ettiklerini belirterek, "Müşterilerimizin teveccühü sayesinde 2017 yılı bitmeden bu hedefimize ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz" ifadesini kullandı.

Sektörü, müşterilerinin hayatında daha fazla değer yaratan data ve dijital servislerin büyüteceğini en erken gören telekomünikasyon şirketlerinden biri olduklarını kaydeden Terzioğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu öngörümüzün doğruluğunun finansal ve operasyonel sonuçlarımızla da kanıtlanması bize cesaret veriyor. Dünya çapında tüm operatör kullanıcılarına hitap eden küresel servislerimizle, müşterilerimizin hayatında daha fazla yer almaya, ihtiyaçlarına daha zengin özelliklere sahip çözümlerle cevap vermeye devam edeceğiz."

Terzioğlu, Turkcell'in artık kendini "dijital operatör" olarak tanımladığına dikkati çekerek, son 3 aylık dönemde şirketin bu alanda önemli adımlar attığına işaret etti.

Terzioğlu, devamla şunları kaydetti:

"Müşterilerimizin her türlü iletişim ihtiyacını dijital servisler ve mobil internetle karşılayabildiğimiz ve tamamen mobil veri üzerine inşa ettiğimiz Lifecell markamızı Türkiye'de kullanıma sunduk. Güvenli ve kolay üye girişi ve güvenli ödeme seçenekleriyle donattığımız e-ticaret platformumuzu hayata geçirdik; Türkiye'de e-ticaret pazarının gelişimine katkıda bulunmayı hedeflerimizin arasına aldık.

Son olarak Türkiye'nin yerli arama motoru Yaani'yi de tüm internet kullanıcılarının beğenisine sunduk. Türkiye'nin kendi verisini işleyebilen ve değere dönüştürebilen ülkeler arasında yer alması için önemli bir adım attık. Turkcell olarak yarattığımız katma değerin müşterilerimiz nezdinde gittikçe artan şekilde kabul görmesi, bu sayede Türkiye ekonomisi için de dijital alanda yeni büyüme kaynaklarının ortaya çıkması bizi son derece memnun ediyor."


- "Turkcell bu yıl için yüzde 21-23 gelir büyümesi hedefini korudu"


Dijital servisler dünyasındaki belli başlı gelişmelere ilişkin Terzioğlu, şu ifadeleri kullandı:

"4,2 milyon aktif kullanıcıya ulaşan Türkiye'nin en yenilikçi anlık mesajlaşma, sesli ve görüntülü konuşma uygulaması BiP'e eklediğimiz yeni özellik sayesinde kullanıcılar 6 kişiye kadar aynı anda görüntülü görüşme yapıyor. BiP üzerinden ödeme altyapı sisteminin de hayata geçmesiyle bilinmeyen numara sorgulama gibi ücretli servisler de sunuluyor.

Türkiye'nin en çok bilinen ve kullanılan yerli dijital müzik platformu fizy'ye bu çeyrekte 10 milyon yeni şarkı ekleyerek içerik zenginleştirdik. Uygulamanın indirilme sayısı 12,4 milyona, dinlenen şarkı sayısı da günde ortalama 8 milyona ulaştı. Dijital yayıncılıkta en popüler platform olan Dergilik üzerinden geçtiğimiz çeyrekte günde 120 bin dergi ve gazete okundu. Artan yayın sayısıyla her geçen gün daha büyük bir kitleye ulaşan Dergilik'te 335 dergi ve 16 gazete yer alıyor.

Turkcell, bu sonuçlar kapsamında 2017 yılı için yüzde 21-23 gelir büyümesi, yüzde 33-35 FAVÖK marjı hedefini korudu. Turkcell Grup operasyonel yatırım harcamalarının gelire oranının ise yüzde 19-20 olması planlanıyor."