İSTANBUL (AA) - Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Melikşah Utku, dijitalleşmenin bugüne kadar bankların çok fazla endişe etmediğin bir alan olduğunu belirterek, "Teknoloji, finans sektörünün lehine gelişmiş bir sektördü. Yeni dijital teknolojiler artık bu kadar ciddi sermaye ve yatırım gerektirmediği için çok küçük şirketler sizin rakibiniz olabiliyor." dedi.

Utku, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla gerçekleştirilen TKKB'nin 17. Olağan Genel Kurulu’nda katılım bankacılığına ve finans piyasalarına ilişkin bir sunum yaptı.

ABD'nin para politikalarında sıkılaştırma yolunu tercih ettiğini anlatan Utku, "Sadece Amerika değil G20 içerisinde 17 tane merkez bankası geçen yıla nispetle daha sıkı para politikası duruşu sergiliyor. Ancak 3 tanesi hala gevşek para politikalarına devam ediyor." diye konuştu.

Dünyanın 3 büyük merkez bankasının bilançosuna bakıldığında ABD Merkez Bankası'nın (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) zirveye ulaştıktan sonra bir yıldır yatay seyrettiğini söyleyen Utku, "Merkez bankaları geçmişteki gibi piyasaları desteklemiyor ve önümüzdeki dönemde bilakis bilançolarını küçülterek daha da sıkılaştırma politikaları benimseyebilirler." değerlendirmesinde bulundu.

Utku, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 7,4 büyüdüğünü ve Türkiye'nin G20 içinde en iyi büyüme performansını ortaya koyarak Hindistan ve Çin'i de geride bırakarak bir numaraya yükseldiğini dile getirdi.

Bunda büyük ölçüde iç tüketim ve ihracatın ön plana çıktığını söyleyen Utku, "Bunun sürdürülebilir olması için yatırımların daha fazla büyümesi lazım. Bizim de arzumuz yatırımların önümüzdeki dönemde teşvik edilmesi." ifadesini kullandı.


- "En büyük taksi şirketi Uber olmasına rağmen bir tane bile taksisi yok"


Melikşah Utku, teknolojide dijitalleşmeye uyum sağlaması halinde katılım bankacılığının daha dinamik bir yapıya evrileceğini ve yenilikçi teknolojilerin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Türklerin teknolojiye hızlıca adapte olabildiğini anlatan Utku, bu potansiyelin verimli kullanılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bildiğiniz gibi dünyanın en büyük taksi şirketi Uber olmasına rağmen bir tane bile taksisi yok. Airbnb dünyanın en büyük konaklama şirketi olmasına rağmen kendisinin bir tane bile oteli, odası yok. Aynı şey diğer sektörler için de geçerli. Özellikle bankacılıkta benzer nitelikte yapıların ortaya çıktığını görmekteyiz. Bu tabiatıyla hepimizi etkiliyor. Dijitalleşme bugüne kadar bizim çok fazla endişe etmediğimiz bir alandı. Teknoloji, finans sektörünün lehine gelişmiş bir sektördü. Ciddi yatırımlar gerektiriyordu.

Teknoloji, ciddi yatırımları ve insan gücünü bankalar çok rahatlıkla toparlayabiliyorlardı. Bu anlamda birçok sektörün önünde hareket edebiliyorlardı. Yeni dijital teknolojiler artık bu kadar ciddi sermaye ve yatırım gerektirmediği için çok küçük şirketler sizin rakibiniz olabiliyor. O yüzden iş yapış şekilleri değişti, açıkcası artık teknolojiden korkmaya başladık. O yüzden biz de tabiatıyla değişmek durumundayız. Artık beğendiğimiz teknolojileri satın almamız yetmiyor, o teknolojileri gelecekte olma potansiyeli bulunan teknolojileri yapan şirketleri de birlikte değerlendiriyor, onlarla birlikte çalışma ortamı oluşturmamız lazım."


- "Müşterinin yanında olmamız lazım, cep telefonları bunu mümkün kılıyor"


TKBB Başkanı Utku, katılım bankacılığı ve Blok Zinciri (Blockchain) teknolojilere ilişkin ise şu değerlendirmeleri yaptı:

"Biz katılım bankacılığı olarak standart bankalar gibi müşterinin cebine her neye ihtiyacı olursa olsun karşılamak için para koymuyoruz. Bir varlık transferinin olması lazım ve o bizim varlık transferinin olduğu anda, hatta öncesinde finansal olarak müşterinin yanında olmamız lazım, cep telefonları bunu mümkün kılıyor. Eğer biz dijitalleşme sayesinde müşterinin herhangi bir alışverişinde, işleminde yanında olabilirsek, dokümantasyonuyla, icap ve kabulüyle, vekaletnamesiyle… Bu durumda bizim operasyonel ilave maliyetlerimiz ciddi anlamda azalacaktır."

Utku, halihazırda herhangi bir krediyi vermeden önce ciddi anlamda evrak toplamak, o sürecin öncesinde başlamak zorunda olduklarını söyledi.

Hayatın her zaman öyle işlemediğini ve son dakika işlemlerinde bankanın hemen cevap veremediğini anlatan Utku, tabiatıyla birçok müşterinin normal ticari bankalarla çalışmak durumunda kaldığını ifade etti.

Utku, şöyle devam etti:

"Eğer dijitalleşme ve teknolojiyi etkin hale getirebilirsek çok hızlı bir şekilde müşterilerimizin her an gelişen ihtiyaçlarına hemen cevap verebiliriz. Bu da bizim iş yapış tarzımızı, verimliliğimizi hızlıca artıracak, maliyetlerimizi azaltacaktır. Blockchain dijital dünyada herhangi bir varlığı bir kişiden diğer kişiye geçmesini tesis eden mekanizma… Bunu güvenli bir şekilde kuruyor. Bu faizsiz bankacılık için, varlık transferine dayalı finansman modeli için çok güzel bir teknoloji. Bu anlamda bu konuda çalışan bankalarımız ve FinTech'lerimiz var. Bu tabii ki ciddi bir dönüşüm olacak. Bizim geleneksel kurumlarımızı da ciddi anlamda etkiliyor olacak."

Melikşah Utku, sunumunun geri kalanında TKBB’nin katılım bankacılığı adına yürüttüğü hizmetleri ve süren faaliyetle anlattı.

Seçimli Olağan Genel Kurul'da Melikşah Utku görevini Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir'e teslim etti.


- Merkezi Danışma Kurulu üyeleri


Katılım bankacılığına ilişkin meslek ilke ve standartlarını belirlemek üzere, TKBB Merkezi Danışma Kurulu üyeleri belirlendi.

Üyeler, Prof. Dr. Abdullah Kahraman, Prof. Dr. Ahmet Yaman, Prof. Dr. Hasan Hacak, Prof. Dr. Rahmi Yaran ve Prof. Dr. Temel Hazıroğlu olarak duyuruldu.

Toplantı sonrasında Prof. Dr. Hayrettin Karaman'a Katılım Bankacılığı Ödülü verildi. Ayrıca katılım bankacılığı ile ilgili olarak Makale Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.