ANKARA (AA) - Türkiye - Afrika 1. Tarım Bakanları Toplantısı ve Tarım İş Forumu, Başbakan Binali Yıldırım, Gine Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı Alpha Conde, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu'nun katılımıyla başladı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 12 yıl önce Afrika Açılım Programı'nı başlattığını hatırlatarak, bu sayede ilişkilerde bambaşka bir noktaya gelindiğini anlattı.

Afrika ülkeleriyle ilişkilerin birçok alanda arttığını vurgulayan Vardan, "Tarım İş Forumu, bunun en güzel örneği. Türkiye'nin Afrika kıtası ile ekonomik iş birliğinin sadece inşaat, altyapı, enerjide değil, tarım, hayvancılık ve gıda gibi farklı alanlarda da ilerlediğinin bir göstergesi." ifadesini kullandı.

Vardan, geçen yılki Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda iş adamlarının gerçekleştirdiği ikili görüşmelerin anlamlı ticari birlikteliklere dönüştüğüne işaret ederek, Tarım İş Forumu ile de tarım alanında yeni iş birlikleri sağlanacağını ve ilişkilerin daha ileri bir noktaya taşınacağını söyledi. Vardan, "Zirvede imzalayacağımız 'iyi niyet anlaşması' ile DEİK ve Afrika Birliği arasındaki münasebeti tam kurumsal hale getiriyor, kurumlarımızı tam ve tek yetkili muhatap kılıyoruz." diye konuştu.

Son 2 yıl içinde Afrika kıtasındaki iş konseyi sayılarını 21'den 39'a çıkardıklarına dikkati çeken Vardan, "kara kıta"da yatırım imkanlarını araştırmaya ve mevcut ticaret hacimlerini artırmaya devam ettiklerini anlattı.