Her yıl Vergi Haftasında geleneksel olarak düzenlenen törenle 2012 yılında en çok vergi ödeyen Vergi Rekortmenleri plaketlerini Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir’den aldı.
Düzenlenen törene Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir’in yanı sıra Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, İl Defterdarı Rıfat Özyünlü ve kamu kurum kuruluş temsilcilerinin yanı sıra vergi rekortmenleri katıldı.
Vergi Rekortmenlerinin ödüllendirildiği törenin açılış konuşmasını yapan Erzincan İl Defterdarı Rıfat Özyünlü açıklamasında; “Vergi haftasının 25.sini kutluyoruz. Vergi haftasının amacı toplumda vergi bilincinin oluşturulmasıdır. Bu düşünce Merhum Adnan Kahveci’nindi. O dönemin Maliye Bakanı toplumda vergi bilincini oluşturmamız gerekiyor. Vergide kanun ve idare gücüyle başarıyı yakalamak mümkün değildir. Muhakkak toplumsal destek lazımdır. Bunun içinde vergi bilinci gerekiyor. Ben bu vesile ile Merhum Maliye Bakanı Adnan Kahveciyi rahmetle anıyorum.
Vergi Her Devlet İçin Önemlidir
Ama şu var bir taraftan verginin önemini anlatırken toplumda vergi bilincini yaratırken öte taraftan Vergi Dairesi olarak biz sunmuş olduğumuz hizmetin kalitesini de artırmamız gerekiyor. Mükellef odaklı hizmet odaklı güler yüzlü bir hizmet sunmanın gayreti içince olmamız lazımdır” dedi.
Törende en son olarak konuşan Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir ise açıklamasında; “25 yıldır Maliye Bakanlığının sunmuş olduğu bir hizmet var. Vergi haftası kutlamaları çerçevesinde il bazında ve ülke genelinde en çok vergiyi tam ve zamanında ödeyen mükelleflerimizin hem iş dünyasına bir rol model olması vatandaşlık borcunu yerine getirdikleri için devlet ve millet adına bir şükran sunma adına 25 yıldır yapılan bir faaliyet var.
Vergi Devlet Olmanın Bir Gereğidir
Bir ülkeyi devlet olarak tanımlayabilmemiz için olmazda olmaz şartlarından bir tanesi vergi toplama yetkisinin olmasıdır. Eğer bir otorite vergi toplamıyorsa onun adına devlet denmiyor. Bu yüzden verginin böyle bir özelliği var. O yüzden gelişmiş toplumlarda vergi bilincinin toplumun her kesiminde yayılmış olduğunu görürüz. Bu nedenle Defterdarımız rahmetli Adnan Kahveci’den bahsetti. O da 25 yıl önce bu düşünceden hareketle hem değişen devlet yönetimin bir gereği olarak böyle bir etkinlik başlattı. Tabi ki vergi sadece devlet olmanın değil kalkınmanın da gereği değildir. Eğer siz düzenli olarak devletin gelirlerini planlama programına uyamıyorsanız yatırımlarınızı da planlayamazsınız. O yüzden de kalkınmanın temeli de vergidir” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir tarafından 2012 yılında kurumlar vergisi ve gelir vergisi rekortmenlerine ödülleri verildi.
Erzincan İl Defterdarlığından alınan bilgiye göre 2012 yılı vergilendirme döneminde kurumlar vergisi ve gelir vergisini zamanında ve en çok ödeyen vergi rekortmenleri ise şöyle;
Kurumlar Vergisinde Birinci VOSSLOH RAİL TECHNOLOGIES LTD. ŞTİ ve ikinci ERGAN AŞ olurken üçüncü vergi rekortmeni isminin açıklanmasını istemedi.
Gelir Vergisinde ise en çok vergi ödeyen iş adamlarından birinci Sedat Durmuş, ikinci Orhan Bulut, üçüncü ise Abdulkadir Özkirişçi oldu.