YENİ DELHİ (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 30 Nisan-1 Mayıs tarihlerinde gerçekleştireceği Hindistan ziyareti öncesi Yeni Delhi'de düzenlenen "Sabah Yazarlar Kulübü" paneline katılan medyanın önde gelen isimleri, iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da geliştirilmesi için neler yapılabileceğini değerlendirdi.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin 2015'te G-20 Zirvesi için geldiği Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile samimi bir dostluk kurduğunu söyledi.

Akarca, Hindistanlı gazetecilere seslenerek, "Bu iki liderin yönetimindeki Türkiye ve Hindistan'ın yakın gelecekte daha sıkı bir iş birliği sergileyeceğini düşünüyorum. Bu iş birliğinin sağlanması için biz elimizden geleni yapacağız, sizlerden de katkı sunmanızı bekliyoruz. Geleceğimiz birlikte." dedi.

Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, Hindistan'ın sergilediği ekonomik performans ve sahip olduğu demokrasiyle Türk insanından büyük saygı gördüğünü belirterek, "Dünyanın bu bölgesinde böyle kaliteli bir demokratik sistemi, böyle bir ekonomik performansla inşa edebilmek gerçekten hiç kolay değil." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin coğrafi konumu itibarıyla çok renkli bir demografik yapısının bulunduğuna işaret eden Alkin, 6 yıldır Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerden ciddi bir destek görmeden 25 milyar dolarlık kaynağın 3,5 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacı için harcandığına dikkati çekti.

Alkin, "Mülteciler konusunda Hindistan ile iş birliği yapmak Türkiye'yi gerçekten memnun eder, özellikle eğitim ve gıda konularında mültecilere yönelik ortak programlar planlayabiliriz. Önümüzdeki süreçte Hindistan ile birlikte atılacak adımlara şahit olabiliriz." diye konuştu.

"Türkiye ve Hindistan aynı ligde"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik de Hindistan'ın dünyanın en büyük 7. ekonomisi ve G-20 üyelerinden biri olduğunu hatırlatarak, "Türkiye ise dünyanın en büyük 17. ekonomisi ve G-20 üyesi. Bugün gelişmekte olan her iki ülkenin ekonomisi, geleceğin muhtemel büyükleri olarak gösteriliyor. Ülkelerimiz aynı ligde yer alıyor, neden iş birliği yapmayalım, tabi ki yapacağız." dedi.

Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz, en son 2014'te 10'uncusu düzenlenen Türkiye-Hindistan Karma Ekonomik Komisyonu toplantılarının ve 1996'da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu çatısı altında kurulan Türkiye-Hindistan İş Konseyi'nin faaliyetlerinin önemine vurgu yaparak, son yıllarda iki ülke arasındaki iş birliğinin ivme kazandığını söyledi.