Bilindiği üzere, özellikle ilimizde küçük esnafın kış sezonunda işleri azaldığından dolayı ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası yerel esnafa destek olmanın faydaları hakkında bir farkındalık oluşturmanın gerektiğini düşünerek, Erzincan’ da yerel esnaf' tan alışveriş yapmanın faydaları konulu bir açıklama yaptı.
 
Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sarak konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, “Yerel ekonomilerdeki en büyük sorunlardan birisi ulusal ve uluslararası işletmelerin küçük esnaf karşısında yüksek rekabet gücü ve yerel küçük esnafın buna karşı direnme gücünün bulunmamasıdır. Küçük esnafın bu konuda desteklenmesi ve ayakta kalması için yerel halkın daha fazla küçük esnaftan alışveriş yapmasının sağlanması gerekmektedir. Küçük esnaftan alışveriş yapmanın ekonomiye katkıları olacağı gibi alışveriş yapılana ve yapana da pek çok faydası olacaktır. Ancak birçok durumda nereden alışveriş yaptığınız en önemli faktördür. Küçük esnaftan alışveriş yapmak, çevresel sürdürülebilirlik hem de ekonomik sürdürülebilirlik için önemlidir. Yerel esnaftan alışveriş yaparak aynı zamanda kendi toplumumuzun sağlık ve başarı kazanmasını destekliyoruz. Ayrıca bu durum, alışveriş için daha az seyahat etmemiz ve nakliyat için daha az karbon, daha az kirlilik ve daha az trafik sıkışıklığı anlamına geliyor” dedi.
Küçük esnaftan alışveriş yapmanın sayısız faydaları olmasına rağmen belli başlı en önemli 10 faktörü şu şekilde sıralandı;
  1. Yerel Ekonomik Teşvik Ulusal işletmeler yerine yerel işletmelerden mal ya da hizmet satın aldığınızda, daha fazla para toplumda tutulur çünkü bu yerel işletmeler de alışverişlerini bölgesindeki diğer küçük esnaftan, hizmet sağlayıcılardan ve çiftçilerden yaparlar. Böylece küçük esnaftan satın alma, yereldeki vergi büyümesine de yardımcı olur ve yerel işletmeler için yeni teşvikler oluşabilir.
2. Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar Daha Çok Desteklenir Yerel işletme sahipleri, yerel olmayanlara göre hayır kurumlarına daha çok bağışta bulunurlar.
 
3. Özgün işletmeler karakter ve refah yaratırlar yerel topluluğunuzun kendine özgü karakteri, büyük ölçüde orada bulunan işletmeler tarafından tanımlanır ve yaşadığınız yer ve mülkiyetinizle beraber tüm memnuniyetiniz üzerinde önemli bir rol oynar.
 
4. Çevresel etki azaltılmış olur kasaba ya da köylerde kurulu olan küçük esnaf, bölge dışındaki alışveriş merkezlerine göre, bölgedeki topluluk içinde merkezileşmeyi sağlar ve toplumun bir arada kalıp ilişkilerini kuvvetlendirmesi için önemlidir. Bu da, genellikle daha az yayılma, tıkanıklık, habitat kaybı ve kirlilik anlamına gelir.
5. Yeni işlerin çoğu yerel işletmeler tarafından sağlanır küçük yerel işletmeler ulusal anlamda en büyük işveren konumundadırlar. Bunun yanı sıra, bölgenizde daha çok iş alanı oluşur, her gün işe gidip gelen insan yığınları engellenir, daha az insan kirliliği ve dolayısıyla zamandan daha çok tasarruf edilmiş olunur.
 
 6. Müşteri hizmetleri daha iyidir yerel işletmeler genellikle daha iyi müşteri hizmetleri için daha spesifik ürün uzmanlığa sahip insanları işe alırlar. Bu da daha iyi ve kaliteli müşteri hizmetleri anlamına gelmektedir. Ayrıca bu insanlarla bölgenizde sürekli olarak her gün karşılaşacağınız için size daha ilgili davranacaklar, dürüst olacaklar ve kaba olmayacaklardır.
 
7. Küçük esnaf faaliyette bulunduğu topluma yatırım yapar bölgenizde faaliyette bulunan yerel işletme sahipleri, daha çok bulunduğu bölgeye ve bölgenin geleceğine yatırım yapar. Diğer büyük işletmelere göre bölgelerine daha bağlıdırlar.
 
 8. Kamu faydaları kamu maliyetlerinden ağır basar küçük esnaflar, mağaza zincirlerine göre daha az altyapı maliyeti ve daha etkili kamu hizmetleri gerektirir. Dolayısıyla küçük işletmeler faaliyetlerinde, daha çok kamu yararı gözetirler.
 
 9. Rekabet ve çeşitlilik daha çok tüketici taleplerine öncülük eder binlerce küçük esnafın yer aldığı bir pazar alanı, uzun dönemde inovasyon ve düşük fiyatların sağlanması için en iyi yoldur. Aralarında oluşacak rekabet; yenilikleri, daha iyi müşteri hizmetlerini ve düşük fiyatları beraberinde getirecektir.
 
 10. Daha fazla önem İfade edersiniz şu bir gerçek ki; iş yerleri müşterileri ihtiyaçlarına karşılık verirler fakat küçük esnaf, büyük işletmelere göre, değerlerinize ve isteklerinize daha çok önem verir ve bu isteklerinizi karşılamak için özen gösterirler. Haliyle sizin kendinizi daha özel ve önemli hissetmenizi sağlarlar.