Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 21/08/2000 tarih ve 30 tescil numarası ile “Erzincan Tulum Peyniri” ibareli coğrafi işaret, Menşe adı koruması ile ülkemizde tescil edilmiştir. Geldiğimiz noktada, ilimizle özdeşlemiş olan 'Erzincan Tulum Peyniri' için yapılan literatür çalışmalarında peynirimizin bir milenyuma yakın geçmişi olduğu tahmin edilmektedir. İlimizin kendine ait coğrafyası nedeniyle sahip olduğu mikroklima, mera, çayır ve endemik bitkileri Erzincan Tulum Peyniri' nin süt bileşimini etkilemektedir.   Erzincan Tulum Peyniri'nin kalitesi ve tipik özelliklerine, içinde bulunduğu coğrafyanın yüzey özelliklerinden, iklimine, bu iklim ve coğrafyaya uyum sağlamış süt hayvanından yapım tekniğine kadar birçok faktörün etkisi bulunmaktadır. Erzincan Tulum Peyniri birçok bilimsel araştırmaya da konu olmuştur. İlk bilimsel çalışmaların 1938 yılına kadar gittiği bilinmektedir. Günümüze kadar bu peynir ile ilgili 6 doktora ve 7 yüksek lisans çalışması yapıldığı saptanmıştır. Dolayısı ile coğrafi işaretli ürünümüz bölgemiz ve ülkemiz için oldukça önemli bir ürünümüzdür.

ahmet-tanoglu

ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ’Nİ TÜM DÜNYA TANIYACAK

Konuyla ilgili açıklama yapan Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Tanoğlu, “Erzincan Tulum Peyniri‘nin Avrupa Birliği Komisyonunda da korunmasının sağlanması için titizlik ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 11.01.2024 tarihinde  başvurumuz AB Komisyonuna gerçekleştirilmiş olup ön incelemesi olumlu bir şekilde sonuçlanarak PDO-TR-03056  başvuru numarası ile kayıtlardaki yerini almıştır. Coğrafi işaretlerin tescil yoluyla korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Bu bakımdan coğrafi işaretlerin rolü çok önemli olup üreticileri ve tüketicileri haksız rekabete karşı koruyan en önemli araçtır. Dolayısı ile coğrafi işaretli ürünlerimizin ülkemizde tescil edilmesinin yanı sıra Avrupa Birliği Komisyonunda tescilinin yapılması büyük önem arz etmektedir.

Şu an itibariyle Odamız öncülüğünde AB Komisyonunda peynir ürün grubu içerisinde Türkiye’den 2’inci başvuru olarak “Erzincan Tulum Peyniri” yerini almıştır. Şu ana kadar AB’den coğrafi işaret tescili alan Türkiye genelinde 19 ürün bulunmaktadır. Amacımız, Erzincan Tulum Peyniri’nin tüm dünya tarafından tanınırlığını ve AB komisyonu nezdinde tescilini sağlayarak marka değerini artırmak, korumak, ulusal ve uluslararası arenada Pazar payını genişletmektir.

Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası olarak “Erzincan Tulum Peyniri” nin  gerek ülkemizdeki korunmasının sağlanmasında ve devam ettirilmesinde gerekse Avrupa Birliği Komisyonuna başvuru  sürecinde ve ürünün denetimlerinde bizlere destek olan başta Son Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım olmak üzere Erzincan Valimiz Sayın Doç.Dr. Hamza Aydoğdu’ya, Erzincan Milletvekillerimiz Süleyman Karaman ve Mustafa Sarıgül’e, Vali Yardımcımız Sayın Yusuf İzci’ye,  üst kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na tüm paydaş kamu kurum ve kuruluşlarımıza, üreticilerimize ve coğrafi işaret danışmanımız Huriye Özener’e  teşekkürü borç biliriz. “ dedi.