Erzurum, Kars, Iğdır, Ağrı, Tunceli ve Erzincan'da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıl Dönümü dolayısıyla törenler düzenlendi.

Erzurum Karskapı Şehitliğindeki tören, şehitlik anıtına çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması, saygı ateşi yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına konuşma yapan Hava-Savunma Yüzbaşı Erdinç Seçkin, yiğit ve kahraman Mehmetçiğin tarih sahnesine çıkan ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte yazdığı destan olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Şanlı tarihte bütün görkemiyle yerini alan ve tüm dünyaya azmi, cesaretin ve fedakarlığın sayısız örneklerin sunulduğu Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletinin vatanı için canı dahil bütün varlığını ortaya koyarak birlik ve beraberlik duygusu içinde kenetlenip tek yürek mücadele ettiği destanlaşmış bir zaferin adıdır. Türkiye'nin ulaştığı seviye, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları başta olmak üzere Kore'de, Kıbrıs'ta, Fırat Kalkanı'nda, 15 Temmuz menfur darbe girişimi ve halen devam etmekte olan Zeytin Dalı Harekatında vazifeleri başında hayatını kaybeden aziz şehitlerin eseridir."

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Erzurum Şube Başkanı Recep Akgül ise vatan için canlarını hiçe sayarak gözlerini kırpmadan zaferlerden zaferlere koşan şehitlerin aziz hatıralarının tazelendiği günü anmanın onur ve gururunu yaşadıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, Karskapı Şehitliği, Polis Şehitliği ve 15 Temmuz şehidi polis memuru Murat Ellik'in mezarlarına karanfil bırakarak dua etti.

Törene, Vali Seyfettin Azizoğlu, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Uğur Tarçın, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, vatandaşlar ve şehit yakınları katıldı.

Oltu ilçesindeki Aslanpaşa Şehitliğinde düzenlenen törende de şehit mezarlarına karanfil bırakılarak dua edildi.

Oltu Kaymakamlığı Konferans Salonundaki programda ise "Ordunun Duası" ve "Bir Millet Uyanıyor" adlı tiyatro oyunları sergilendi.

Program sonunda bir günlük temsili askerlik yapacak engelli gençler için yemin töreni düzenlendi. Asker elbiselerini giyerek sahneye gelen 11 engelli genç, Jandarma Çavuş Zaim Erdin nezaretinde yemin etti.

- Kars

Garnizon Şehitliği'ndeki program, Kars Valisi Rahmi Doğan, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta'nın anıta çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması, şehitler için saygı atışıyla devam edilen törende, Vali Doğan ve beraberindekiler, şehitlikteki müzeyi gezdi.

Tören, şehit mezarlarına karanfil bırakmasıyla sona erdi.

Vali Doğan, şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek, "Bizler, milli menfaatleri daima şahsi menfaatlerinden üstün tutmuş, vatanı ve bayrağı uğruna bütün varlığını feda etmiş bir milletin mensupları olmanın şeref ve gururunu, sizlerin sayesinde yaşamaktayız." dedi.

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin eşine az rastlanılır bir kahramanlık destanı olduğunu vurgulayan Doğan, "Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı'ndan Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda milletimizin verdiği en büyük varoluş mücadelesi olduğu gibi tarihten silinmek istenen bir milletin, vatanını ve mevcudiyetini canı pahasına nasıl savunacağını göstermesi bakımından insanlık tarihi için de ibret alınması gereken bir hadisedir." diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Kültür Merkezi'ndeki törende ise şiir dinletisi, koro gösterisi ve Çanakkale oratoryosu ile sona erdi.

- Iğdır

Iğdır'da düzenlenen törende, belediye önündeki Atatürk Anıtı'na çelenkler bırakıldı.

Şehit Mehmet Çavuş anıtında devam eden programda, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından şehitler için saygı atışı yapıldı, şehit mezarlarına karanfil bırakıldı.

Iğdır İl Kültür ve Turizm Merkezinde düzenlenen törende, oratoryo ve müzik dinletisinden sonra şiirler okundu.

Törene, Iğdır Valisi Ahmet Enver Ünlü, İl Garnizon ve 5. Hudut Alayı Komutanı Piyade Albay Taner Güneş, İl Emniyet Müdürü Melih Ekici, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Hakan Başakçı şehit aileleri ve öğrenciler katıldı.

- Erzincan

Erzincan Garnizon Şehitliği'ndeki tören, Vali Ali Arslantaş, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu ve Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy'un çelenk sunumuyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı atışıyla devam eden törende Vali Arslantaş, şehitlik defterini imzaladı.

Arslantaş, tarih boyunca istiklal ve bağımsızlığını, milli birlik ve bütünlüğünü her şeyin üstünde tutan, bu uğurda büyük bedeller ödeyen aziz milletin, hiçbir zaman esaret altında yaşamayı kabul etmediğini, canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını, canı ve kanı pahasına korumasını bildiğini vurgulayarak, "Çanakkale Zaferi, çağın en modern silahları ile kuşanmış düşmanın gücü karşısında, aziz milletimizin birlik ve beraberlik içerisinde inanarak, azmederek neleri başarabileceğinin en güzel kanıtı olmuştur." dedi.

Tören, Vali Arslantaş ve beraberindekilerin şehit mezarlarına karanfil bırakmasıyla sona erdi.

Arslantaş ve beraberindekiler, daha sonra şehit ve gazi aileleri için verilen yemeğin ardından Müftülük Konferans Salonu'nda İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan programa katıldı.

Programda, Çanakkale Zaferi'nin anlatıldığı oratoryo ve şiir dinletisi sunuldu.

- Ağrı

Abide Meydanı'nda gerçekleştirilen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Ağrı Valisi ve Belediye Başkan Vekili Süleyman Elban, Meçhul Şehitlik'e karanfil bırakıp şeref defterini imzaladıktan sonra Garnizon Komutanı ve 12. Mekanize Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli ile Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Kültür ve Kongre Merkezi'nde devam eden programda, Semerkant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri 18 Mart Çanakkale Şehitleri ile ilgili şiirler okuyup oratoryo sahneledi.

Vali Elban, programda yaptığı konuşmada, millet olmanın aynı duyguda birleşmek, bir bayrak altında, bir lider etrafında toplanabilmek ve aynı hedefe yürüyebilmek anlamına geldiğini söyledi.

Ecdadın Çanakkale'deki mücadelenin ardından dünyanın incisi olarak görülen Türkiye'yi vatan olarak bıraktığına işaret eden Elban, şunları kaydetti:

"Bizler de bugün burada, Afrin'de, Kıbrıs'ta, 15 Temmuz'da ya da diğer zamanlarda gerektiği zaman mücadeleyi veriyoruz. En son 15 Temmuz'da görmüştük. Şimdi de Afrin'de görüyoruz. Neredeyse tüm milletimizin fertlerini zor tutuyoruz. Tüm polis, asker, güvenlik güçlerimiz gönüllü olarak Afrin'e gitmiştir. Ülkemizin dört bir yanından vatandaşlarımız 'Bizi de Afrin'e götürün' diye sürekli askerlik şubelerine, askeri birliklere, emniyete, jandarmaya müracaat ediyorlar. Böyle bir asil milletin mensubu olmaktan ne kadar gurur duysak azdır."

Programda, Çanakkale Zaferi'ni anlatan filmin izlenilmesinin ardından çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi.

Programa, Garnizon Komutan Tuğgeneral Ömercikli, Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Nevzat Şahin, İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Kaya, İl Emniyet Müdürü Kenan Yıldız, AK Parti İl Başkanı Abbas Aydın, kurum amirleri, gazi, öğrenci ve vatandaşlar da katıldı.

- Tunceli

Tunceli Valiliği önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Ardından Tunceli İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen törende, Piyade Yüzbaşı Zeki Uçar günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.

Oratoryo ve müzik dinletisi sunulan törende. Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, okullar arasında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

Törene, Tunceli Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek, 4. Komando Tugay Komutan Vekili Albay Feridun Bircan, Vali Yardımcıları Selçuk Yosunkaya, Akın Zor, İl Jandarma Komutanı Albay Tekin Aktemur, İl Emniyet Müdürü Doğu Ateş, Munzur Üniversitesi Rektör Yardımcısı Muzaffer Aşkın, kurum müdürleri, şehit yakınları, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.