İstiklal Marşının 91’inci yıl dönümü Erzincan’da düzenlenen törenlerle anıldı. İl Kültür Müdürlüğü toplantı Salonunda Sebahat Hanım Lisesi tarafından düzenlenen İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programında coşku ve duygusallık aynı anda yaşandı. 
       Düzenlenen programa Vali Selman Yenigün, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Şafak, kamu kurum ve kuruluş müdürlerinin yanı sıra öğrenciler katıldı. 
     Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Sebahat Hanım Lisesi Okul Müdür Vekili Yahya Ali; “İstiklal Marşını ve Mehmet Akif’ i anlatmak bu topraklarda yaşayan her vatan evladının boynunun borcudur. İnsan kendini bir toprağa, bir bayrağa, tarihe ve medeniyete ait hissederse kişilik ve kimlik kazanır. Yoksa bir ülkede yaşıyor olmak tek başına kişilik ve kimlik kazandırmaz. Dünya coğrafyasında yer alan her devletin bir tarihi, bir kültürü, sınırı belli olan toprağı, yönetim biçimi, dili ve milli marşı gibi kendine has değerleri vardır. Bu değerler halk tarafından benimsenen gerektiğinde uğrunda canını feda edebileceği özelliğe sahiptir. İstiklal Marşı ifade ettiği derin anlamlar ve şiir kalitesi bakımından yer yüzündeki diğer milli marşlardan üstün bir konumdadır” dedi.

        Daha sonra günün anlam ve önemine değinen bir konuşma yapan Erzincan Valisi Selman Yenigün; “Hepimizin bildiği gibi bir ülkenin, bir toplumun çok önemli simgeleri vardır. Bunlar vatandır, bayraktır, marştır. Kurtuluş savaşını müteakip büyük bir özveri ile büyük çabalarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti şüphesiz ki ülkenin sembollerinden birisi dediğimiz bir marş ada ihtiyacı vardı. Bu marş bir yarışma tertiplenmek suretiyle elde edilmek istendi. Çok sayıda şair çok sayıda edebiyatçı bu yarışmaya katıldı ama hiç biri Türkiye Cumhuriyetinin marşı olmaya layık görülmedi. Şuan daki İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy böyle bir yarışmaya katılmadı. Ödüllü bir yarışmayı reddetti. Çünkü mana yönü çok ağır olan, çok yüce olan böyle bir şiirin yazılmasının ödülle olmayacağına inanan asil bir insandı” dedi.


Konuşmanın ardından, öğrenciler tarafından İstiklal Marşının ortaya çıkış öyküsü, İstiklal Marşının yazılışı, Mehmet Akif Ersoy konulu sunum ve şiirler okundu. Program Gazi Dede adlı piyes ile sona erdi.