Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koordinasyonuyla 164 kişiden oluşan 45 ve 165 kişiden oluşan 47 Ahıska Türkü aile, üç saat arayla gelen iki kafile halinde özel uçakla Ukrayna'daki Kiev havaalanından Erzincan'a geldi.


71 yıl önce vatanlarından sürgün edilen ve Erzincan'da iskan edilmesi kararlaştırılan 329 Ahıska Türkü, Erzincan Havalimanı'nda Başbakan Yardımcısı Akdoğan ve Erzincanlılar tarafından çiçeklerle karşılandı. Karşılama törenine Akdoğan'ın yanı sıra Vali Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti Erzincan milletvekilleri Sebahattin Karakelle, Serkan Bayram ile kamu kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

 

Havalimanın apron kısmında Ahıskalı aileleri karşılayan Akdoğan, uçaktan inenlerle tek tek sarılarak kucaklaştı. Uçaktan gözyaşı dökerek inen Ahıska Türkleri, ellerini açıp dua etti. Ahıska Türklerinden bazılarının üzerinde Türk bayrağı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu tişört giydikleri gözlendi. "Öz vatanları" olarak tanımladıkları Türkiye'ye geldikleri için çok mutlu olduklarını ifade eden Ahıskalı Türkleri, yapılan gümrük işlemlerinin ardından havaalanı salonunda kendilerini karşılayan Erzincan Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterisini Türk bayraklarını sallayarak izledi. 

 

"SOYDAŞLARIMIZ İÇİN TARİHİ BİR GÜNDÜR" 
Karşılama programında Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve protokol üyeleri tarafından Ahıska Türkleri'ne temsili olarak anahtarları verildi. Burada bir konuşma yapan Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanı Ziyatdin Kassanov, "Dört etrafı dağ olan ortası bağ olan insanları mert olan sıcak kanlı olan Erzincan'a hoş geldiniz. Bugün 9 ülkede yaşayan Ahıskalılar için tarihi bir gün. Üç kere sürgüne uğrayan, her şeye rağmen dilini, dinini, örf ve adetlerini unutmayan, öz anlının teri ile yaşadığı ülkeye bütün maddi malını kazanan çok değerli Ahıskalı soydaşlarımız için doğrudan heyecanlı ve tarihi bir gündür. Eninde sonunda Allah bizim yüzümüze baktı. 20 Mart'ta Cumhurbaşkanımızın Ukrayna ziyaretlerinde Ahıskalı Türkleri'nin savaş bölgesinde yaşanan meseleleri gündeme çıktı. Buradan bütün milletimizin adına bütün Ahıskalılar adına Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Bakanlarımıza, özellikle bütün emeği geçenlere milletimiz adına teşekkürümüzü bildirmek istiyoruz" dedi. 

"ASIL VATANINIZA HOŞGELDİNİZ" 
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da, Ahıskalı Türklerin Erzincan'ın Üzümlü Bucağı'ndaki TOKİ konutlarında iskan edileceğini belirterek, şunları söyledi: "Ahıska Türkleri'nin geçmişte yaşadıkları sıkıntıları, zulümleri, sürgünleri biliyorsunuz. O yüzden ensar ve muhacir anlayışıyla bütün bu kardeşlerimize en iyi şekilde kucağınızı açacağınıza inanıyorum. Asıl vatanınıza hoşgeldiniz, Ahıskalı soydaşlarımızla 1800 yıllardan itibaren aramıza sınırlar girdi. Ama gönüllerimizin arasına hiçbir mesafe girmedi. 

9 ÜLKEDE YAŞIYORLAR 
Ahıska, Gürcistan'da aslında yakın bir bölge. Büyük acılar yaşadılar. 1944 yılında 2. Dünya savaşının yaşandığı trajedide Ahıskalı kardeşlerimiz, soydaşlarımız trenlerle bir bilinmeze doğru gittiler. 120 bin kişi trenlere dolduruldu. Nereye gittikleri belli değildi. Kuru bir yaprak gibi dünyanın dört bir yanına savruldular. Evet bugün dünyanın 9 ülkesinde yaşıyorlar. İkinci büyük trajedi 1989 yılında yaşandı. Yine acıyı çekenler Ahıskalı kardeşlerimiz oldu. Yine sürgün edildiler. Yine cefa çektiler. 

TÜRKİYE SAHİP ÇIKTI 
Evet Türkiye yarım asır çerisinde iki defa yerlerinden edilen kardeşlerine sahip çıktı, sahip çıkacak. 1992 yılında başka hiçbir topluluk için yapılmayanı yaptı. Ahıska Türkleri'nin Türkiye'ye kabulü ve iskanına dair kanun kabul edildi. Türkiye Cumhuriyeti bütün kurumları ve hükümetleriyle Ahıska Türkleri'ne sahip çıkmıştır." 

500 AİLEDEN OLUŞAN 3 BİN KİŞİ 
Karşılama ve konuşmaların ardından Üzümlü ilçesindeki TOKİ konutlarına geçen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, ailelerin kalacağı evleri denetledi ve yerleşen ailelerle sohbet etti. 500 aile ve 3 bin kişiden oluşan Ahıska Türkleri'nin Üzümlü ve Geyikli'de yaptırılan 580 TOKİ konutunda iskan edileceğini, gelen ilk iki kafilenin ardından aralıklarla Ahıskalıların Erzincan'a gelmeye devam edeceği bildirildi.