Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Erzincan'a yerleştirilen Ahıskalı aileler, öz vatanlarında ibadetlerini gönül rahatlığı ile yapıp huzurlu bir ramazan geçirmenin sevincini yaşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı Başbakan Binali Yıldırım'ın koordinasyonuyla Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkleri, öz vatanlarında ramazan ayını mutluluk içinde geçiriyor.

Yıllarca Müslüman olmayan ülkelerde dinlerini zorluklar içerisinde yaşamaya çalışan Ahıska Türkleri, öz vatanlarında ise ibadetlerini huzur içinde yerine getiriyor.

Ahıska Türkü kadınlar, ramazan ayı ile evlerde bir araya gelip öz vatanlarında ilk defa görüp yapmaya başladıkları ramazan geleneği olan mukabelelere katılıyor.

İnançlarını özgürce yaşamanın mutluluğunu yaşayan Ahıska Türk'ü kadınlar, ilçedeki kadınlar ile katıldıkları mukabelelerde Kur'an-ı Kerim tilaveti ve vaaz dinleyip dini sohbetlere katılıyor.

Üzümlü İlçe Müftülüğünce görevlendirilen kadın din görevlileri eşliğindeki mukabeleye, ilçenin üç ayrı mahallesinden çok sayıda Ahıska Türk'ü kadın katılıyor.

İftarda da zaman zaman ailece bir araya gelip birlikte oruç açan Ahıskalı kadınlar da huzurlu bir ramazan geçiriyor.

Ahıska Türk'ü kadınlardan 60 yaşındaki Güliz Muratoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öz vatanında ezan sesi duymanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

- "Ezan sesini duyduğumuzda ağlayacağımız geliyor"

Türkiye'de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını anlatan Muratoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"73 yıl vatansız gezdik, çok azaplar çektik. Anne, babalarımız 'vatan, vatan' diyerek ölüp gittiler. Allah'a şükürler olsun 60 yaşımda vatanıma geldim. Buraya gelmeden önce yaşadığım Rusya'da gizli Kur'an okuyorduk, askerden korkuyorduk. Ezan okuyup namaz kıldıracak kimse yoktu. Bir evi orada Müslümanlar namaz kılsın diye cami yapmak istedik izin vermediler. Allah'a şükür burada ezan sesini işitiyoruz. Her ezan sesini işittiğimizde ömrümüz artıyor, oturup ağlayacağımız geliyor. Sadece ben değil, bütün Ahıska Türkleri böyle."

Muratoğlu, ülkelerindeki mukabele geleneğinden mutlu olduğunu dile getirerek, "Her gün hocamız bize hatim okuyor, vaaz ediyor. Kur'an-ı Kerim de olan emirlerden bizim haberimiz yoktu. Kur'an-ı Arapça okuyorduk ama anlamıyorduk. Şimdi hocamız Arapçasını okuyup peşine Türkçesini okuyor." diye konuştu.

Ramazanın çok güzel geçtiğini dile getiren 63 yaşındaki Halime Aslan da "Ramazandan çok memnunuz. Her gün burada Kur'an-ı Kerim dinliyoruz. Devletimizden Allah razı olsun. Burada Kur'an-ı Kerim okuyoruz, dinliyoruz ve hatim yapıyoruz. Ramazanımız çok güzel geçiyor." dedi.