Doğa turizmiyle tatilini TATUTA turizmi kapsamında çiftlikte çalışarak geçirmek isteyen iki Avusturyalı öğrenci, Kemaliye ilçesinde Latif Yalçıneri'in çiftliğine misafir oldu. Çiftlikte arazi işleriyle uğraşan, koyun besleyen Avusturyalı turistler, tatillerini çiftlikte çalışarak geçiriyor.

Erzincan'a 164 kilometre uzaklıktaki Kemaliye ilçesinde Buğday Derneği tarafından uygulamaya konulan Tarım, Turizm ve Takas (TATUTA) projesi ile ilçe sakini Latif Yalçıner'in çiftliğine gelen yabancı turistler, tatillerini çiftçilik yaparak geçiriyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden 100'e yakın yabancı turistin geldiği organik ürün çiftliğinde şimdilerde iki Avusturyalı ve bir Türk öğrenci bulunuyor. Sabah erken saatlerde uyanan öğrenciler, bahçeden domates, salatalık ve biber topluyor, hayvanları besledikten sonra dut hasadına katılıyor. Gün boyunca bahçelerde çalışan turistler kalan boş vakitlerinde ise ev işlerinde çiftlik sahibine de yardımcı oluyor.

Ev halkı ile aynı ortamda yaşayan turistler çalışmaları karşılığında ise yemek ve konaklama hizmeti alıyorlar.

Daha önce Adana'da koyun çobanlığı yapan ve Kemaliye'ye üçüncü kez gelme fırsatı bulan Avusturyalı üniversite öğrencisi Yulia Grost (29), köy hayatından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Her sabah güzel bir organik kahvaltının ardından dut ağaçları ile dolu bahçede çalışıyoruz. Burada bir ailenin fertleri gibi çalışıyoruz. Burada bulunmaktan büyük keyif alıyorum" diye konuştu.

TATUTA turizmi kapsamında ilk kez bir köy hayatı ile karşılaşan Klaudia Rotten (25) ise Kemaliye'nin havasını ve doğasını çok sevdiğini söyledi. Yaklaşık 1 haftadır ilçede bulunduğunu ve bu süre içerisinde köy hayatını yakından yaşadığını ifade eden Avusturyalı genç, "Çiftlikte gün boyunca dut hasadına yardımcı oluyoruz. Hayvanları besliyorum. Bahçede organik olarak yetişen domatesleri topluyorum" dedi.

Yabancı turistlerin yanı sıra projeye İstanbul'dan dahil olan üniversite öğrencisi Ahmet Taha Demirez (18), köy hayatını yakından görmek için Kemaliye'ye geldiğini ifade ederek, "Burada dut topluyoruz, iyi besleniyoruz. Benim başka görevlerim de var, koyunları besliyorum, bazen de ekmek almaya gidiyorum" diye konuştu.

Buğday Derneği'nin yürüttüğü, TATUTA projesini 8 yıldır çiftliğinde uygulayan Kemaliye İl Genel Meclisi Üyesi Latif Yalçıner de şimdiye kadar dünyanın çeşitli ülkelerinden 100'e yakın turiste ev sahipliği yaptığını söyledi. Yalçıner, "Ziyaretçilerimiz, bahçelerde belirlediğimiz kriterlerde çalışıyorlar. Çalışmaları karşılığında yemek ve konaklama ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu proje ile Kemaliye ilçesinin turizm potansiyeli dünyaya tanıtılıyor. Kent hayatından, büyük şehirlerin stresinden bıkan insanlar böyle yerler arıyorlar. Buraya geldiklerinde ise bahçede çalışmak, dut toplamak, sebze ve meyveyi dalından koparıp yemek çok hoşlarına gidiyor. Bu projeyle kırsalda azalan yaşam tekrar canlanıyor. İnsanlar, sağlık, ulaşım gibi nedenlerle büyük şehirleri tercih ediyorlar. Bu nedenle kırsaldaki iş gücü de azalmaktadır. Bu sayede kırsaldaki bağ ve bahçelerin üretimi artıyor. Verimliliği artıyor. Burada ki yaşayan insanlara destek oluyor" açıklamasında bulundu.