22 yıl önce terör örgütü mensupları tarafından düzenlenen ve 33 masum vatandaşın katledildiği Başbağlar katliamının yıl dönümünde teröre lanet okundu. Şehitler için duaların okunduğu Başbağlar köyünde, şehitlerin acısı yürekleri dağlıyor.

Türkiye’nin en büyük katliamlarından birinin yaşandığı Erzincan’ın Kemaliye ilçesi bağlı Başbağlar köyünde, olayın üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen şehitlerin acısı halen tazeliğini koruyor. 22 yıl önce terör örgütü mensupları tarafından düzenlenen ve 33 masum vatandaşın katledildiği Başbağlar katliamının yıl dönümünde teröre lanet okundu. Şehitler için duaların okunduğu Başbağlar köyünde, şehitlerin acısı yürekleri dağlıyor.

5 Temmuz 1993 günü, Başbağlar köyü yüzyıllarca unutulmayacak bir katliam yaşadı. 28 vatandaşın kurşuna dizildiği, 5 vatandaşın evlerde diri diri yakıldığı katliamın üzerinden 22 yıl geçti. Başbağlar’da katliamın izleri ortadan kalkarken, masum vatandaşların katledilmesinin acısı halen yürekleri yakıyor. Ancak Başbağlar köyü sakinlerin olayın faillerinin bulunmasını istiyor.

Şehitler köyü ‘Başbağlar’da her yıl olduğu gibi yine teröre lanet okundu. Başbağlar köyü sakinlerinin erkeği ve kadını yaşadıkları acıyı halen yüreklerinde aynı sıcaklığı ile durduğunu ve olayın faillerinin yakalanmamsının kendilerini üzdüğünü kaydetti.

Erzincan’a 202 kilometre uzaklıktaki Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyündeki acı 22 yıl önce olduğu gibi yine yıl dönümünde aynı acıyı yaşadı. Başbağlar köyünde düzenlenen törene; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Binali Yıldırım, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AK Parti ve CHP milletvekillerini yanı sıra vatandaşlar katıldı.

Başbağlar köyü sakinleri, 22 yıl önce yaşanan katliamın faili meçhul kalmaması gerektiğinin söylediler. 

ACIMASIZCA SALDIRDILAR

100 kişilik terör örgü mensubu 5 Temmuz 1993 günü akşam saatlerinde saldırdığı köydeki katliamdan 3 kurşun yarasıyla sağ olarak kurtulmayı başaran Başbağlar Köyü Muhtarı Ali Akarpınar, birlik ve beraberlik mesajları verdi ve faili meçhul kalan Başbağlar katliamının aydınlatılmasını istedi.

                Muhtar Akarpınar, “Tarih boyunca ecdadımızın kanları ile sulanmış, bizlere vatan olarak emanet edilmiş yurdumuzun üzerine hian planları olan güçlerin her türlü fırsatı kullandıkları, maşa olarak ta içimizdeki hainleri kullandıkları bir gerçektir.Cumhuriyet tarihinin kara yılı olarak takvimlere geçen 1993 yılının başından itibaren işleyen siyasi cinayetlerinin faillerinin bulunamamış olması sonucunda azgınlaşan terör eylemleri Elazığ-Bingöl yolu üzerinde silahsı olarak birliklerine giden Mehmetçikleri hain bir pusu sonucu katletmeleri ile devam eden terör saldırıları 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas ilimizde düzenlenen etkinliği provoke ederek kışkırtmalar sonucunda Madımak otelinde 37 insanımızı katlettiler.” dedi.

AĞBABA: FAİLİ MEÇHUL KALAN BAŞBAĞLAR’IN TAKİPCİSİ OLACAĞIZ

Anma töreninde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Canınız canımızdır, acınız acımızdır. 22 yıldır ağlayan gözlerinize, kanayan yüreğinize tüm Türkiye tanıklık etti. Ama katliam bir türlü aydınlatılamadı. Bir insan olarak hüzünlenmemek elde değil. Ancak biz siyasetçilerin Başbağlar'a bir borcu var: Bu katliam aydınlatılmalıdır. Sizlerin huzurunda söz veriyorum ki, katliama dair geçeklerin ortaya çıkması için elimizden geleni yapacağız. Arkadaşlarımızla birlikte Meclis’te bir kez daha Araştırma Komisyonu kurulması için bir önergemizi yarin vereceğiz. Bu olayın aydınlatılması için takip edeceğimizi Başbağlar’ın ve buradakilerin bilmesini istiyorum. Başbağlar katliamının faillerini yargı karşısına çıkarılmalı, bu insanlık suçunun hesabı mutlaka verilmelidir, 3 gün önce bir başka katliamın yıldönümü için Sivas'taydık. Orada da yakılarak katledilen insanlarımızı andık. Sivas bizim yürek yangınımız, Başbağlar ise kurşun yaramızdır. Sivas Katliamı deyince Başbağlardakiler şunu bilsinler ki yangın su ile söner. Başbağların yarasından akan kan Sivas'ın yangınını söndürmez. Bizim gözümüzde biri ateşle biri kurşunla işlenmiş iki insanlık suçudur. Bizim için Sivas neyse Başbağlar da odur. Acıları ayrıştırmak, yarıştırmak, mahsup etmek vicdanla bağdaşmaz. Bizim için Sivas da Başbağlar da insanlık suçudur. Katilleri hesap vermelidir. Başbağlar halkı tam 22 yıldır acısını kalbine gömerek, bu büyük katliama rağmen hoşgörü ve kardeşlikten vazgeçmeyerek, barıştan taviz vermeyerek tüm Türkiye'ye ciddi bir mesaj veriyor.” Dedi.

ACIYI YAŞATANLARI ASLA UNUTMAYACAĞIZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş, birlik ve beraberlik mesajları vererek, “5 Temmuz 1993 tarihinde Başbağlar’da terör örgütü PKK tarafından girişilen katliamı hiçbir zaman unutmadık unutmayacağız. Bugün yaşadığımız acıyı anlatmaya kelimeler yetersiz, cümleler kifayesiz kalır. Başbağlar dillerin tutulduğu, gözlerin yaşardığı, kelimelerin boğazımıza düğümlendiği yerdir. Başbağlar milletimizin ortak acısının, ortak yasının adıdır. Başbağlar denildiği zaman Türkiye’nin her yanında boyunlar bükülmekte, göz yaşları akmaktai yürekler sızlamaktadır. Tam 22 yıl önce Başbağlar’da kalbimize bir hançer saplandı. Değil 22 yıl 100 yıl geçse de bu acıyı ve bu acıyı bize yaşatanları asla ve asla unutmayacağız. Bugünü andıkça birbirimizin elini daha sıkı tutacağız, birbirimize daha sıkı sarılacağız. Başbağlar’da bize bu acıyı yaşatan karanlık zihniyeti lanetlerken yarinlara umutla bakmak için birliğimizi, dirliğimizi ve beraberliğimizi korumak için çaba harcamalıyız. Bu katliamı gerçekleştirenlerin amacı topluma nefret tohumlarını ekmekti. Biz bu oyuna gelmedik. Hep birlikte çaba sarf edeceğiz. Çocuklarımıza nefreti değil, sevgiyi, kardeşliği, barışı, hoşgörüyü, birlik ve beraberliği öğreteceğiz. Karanlı odaklar pes edecek ama biz millet olarak pes etmeyeceğiz, birlik ve beraberliğimizden hiçbir zaman asla ve asla vazgeçmeyeceğiz. Bu topraklar daima sevginin ve hoşgörünün yüceldiği topraklar olmuştur. Kardeşlik karşısında kalleşlik, sevgi tohumları karşısında nifak tohumları, birlik karşısında ayrılık bu topraklarda yer bulamayacak bu milletimizin nezlinde itibar göremeyecektir. İşte bu yüzden Başbağlar daima hainliğe, kalleşliğe, şer odaklarına karşı milletimizin dik duruşunun sembolü olarak tarihteki yerini almıştır. Başbağlar asla karalar bağlamadı, bağlamayacak. Başbağlar metanetini hep korudu.” dedi.

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman Başbağlar şehitlerini rahmetle andıklarını vurgulayarak, terören her türlüsüne karşı olduklarını kaydetti.

ÜLKEYİ KARIŞTIRMA PROVASI SİVAS VE BAŞBAĞLAR’DA BAŞARILI OLMADI

Son olarak konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Binali Yıldırım, “; “2 Temmuz günü Sivas’ta, hemen üç gün sonra 5 Temmuz’da Başbağlarda terör yine o kalleş yüzünü gösterdi ve her iki yerde de 33 vatandaşımızı hunharca katletti. Aslında Sivas’ta da yapılan ve Başbağlar’da da yapılan bu ülkeli karıştırma, kardeşi kardeşi kırdırma provası. Ancak bu millet oyuna gelmedi. Ne Sivas’ta, ne Başbağlar’da milletimiz ferasetinden, basiretinden metanete asla ve asla öden vermedi ve kardeşliğini, birliğini, beraberliğini daha da möhkemleştirdi. Acılarımızı hep ortak kabul edeceğiz. Acılarımızda üzüntülerimizde birlikte bugün olduğu gibi hareket ederek terörün hain emellerini boşa çıkaracağız. Türkiye’nin değişik bölgelerinden milletvekillerimiz ve yine her iki partiden milletvekillerimiz burada. Burada verilen mesaj şu; saçlarımızın rengi farklı olabilir, gözlerimizin rengide farklı olabilir, ten rengimizi de garklı olabilir ama gözlerimizden akan yaşın rengi hep aynıdır. İşte bu ortak duygularla bir araya gelen bütün milletvekillerimiz ve konuklarımıza Başbağlar sakinleri adına hoş geldin diyorum.”

ŞEHİTLER İÇİN DUALAR OKUNDU  

Şehitler köyü Başbağlar sakinleri ise yaşlı gözlerle faillerin bulunmasını isteyerek, olayın üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen aynı acıları yaşadıklarını dile getirdiler.

Anma töreninde daha sonra, Başbağlar şehitleri için yapılan ‘Başbağlar Şehitlik Anıtı’ ziyaret edildi ve şehitler için dua okundu. Başpınar köyünde bulunan ve bu yıl yapımı tamamlanan Başbağlar Şehitlik Anıtının açılışı yapıldı ve yenilenen mezarlar ziyaret edilerek dualar okundu.