Erzincan Belediyesi tarafından yapılan 10 km bisiklet yolu nedeniyle Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından belediyeye 2 bin 805 adet bisiklet teslim edildi.
İmzalanan protokol sonrasında bir açıklama yapan Erzincan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mesut Turan; Sağlık Bakanlığımız ve Maliye Bakanlığı’nın yürüttüğü proje çerçevesinde vatandaşların fiziksel aktivitelerini arttırmak ve obezite ile mücadele çerçevesinde kamu kurumları ve belediyelere dağıtılıyor. Erzincan Belediyesi de bunlardan biri. Bir çok hastalıkla mücadele ettik şimdide obeziteyi azaltıp sağlıklı bireyler için çalışacağız diyerek sözlerine şu şekilde devam etti; “şimdiye kadar hap bulaşıcı hastalıklarla mücadele ettik. Daha çok metabolitik hastalıklar toplumumuzda görülmeye başlandı. Bunların da önemlisi fiziksel aktivitenin azlığından kaynaklanan şişmanlıklar ve şişmanlığında meydana getirmiş olduğu diyabet dediğimiz şeker hastalığı, tansiyon yükselmeleri, felçler, özellikle kanserli hastalar ve bir çok metabolizma tik hastalık şişmanlığa bağlı olarak gelişiyor. Dolayısıyla toplumumuzun şişmanlığının azaltılması fiziksel aktivitenin toplumumuza kültür olarak kazandırılması ve dolayısıyla bu hastalıkları da yenmek istiyoruz. Bunun için daha çok kentsel yaşam insanları hareketsizleştiriyor. Bizde bisiklet dağıtımı, bisiklet yollarının yapılması, belediyemizin özellikle fiziksel aktivitelere özendirmesi, park bahçe gibi alanların çoğaltılmasıyla bu aktivite arttırılacaktır. Bugün burada da belediyeye vereceğimiz bisikletlerle toplumumuza projeler yapacağız, fiziksel aktiviteyi arttırıp şişmanlığı önleyeceğiz” dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, vatandaşları spora teşvik etmek amacıyla böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini söyleyerek, “Şehrimizde bir ilki yaşıyoruz. 24 projemizden bir tanesi olan Yeşil Yol dediğimiz bisiklet yolu projelerinden bir tanesini hayata geçirmiştik. Bu bağlam doğrultusunda Sağlık Bakanlığı ile de ayrı bir projeyi de birlikte yürütüyoruz. İki buçuk yıl içerisinde şehrimizde 10 kilometre kadar bisiklet yolu yaptık. Erzincanlıların hizmetine sunduk. Sağlık Bakanlığımızın da Sağlıklı Yaşam adı altında vatandaşlarımızın hastaneye gitmeden önce sağlıklarını koruyabilmeleri için yürüyüş yapmaları, bisiklete binmeleri teşvik edilmek amacıyla her bir metre bisiklet yolu yapan belediyelere bir bisiklet vaadiyle Sağlık Bakanlığımız yola çıktı. Bu kapsamda da ilk uygulamalarını Erzincan’da gerçekleştiriyoruz. Bu projeyi hayata geçiren Sağlık Bakanlığımıza ve tüm personeline Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Önemli bir proje. Kentleşme ile birlikte insanların daha konforlu rahat bir hayat sürmesi ile birlikte, refah düzeyinin artması ile birlikte biraz hareketsiz yaşamaya başladılar. Haliyle bunu geri çevirmemiz gerekiyor. Eskiden insanlar yedikleri gıdaları erite biliyorlardı. Tarlada, tump da çalışıyorlardı. Tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorlardı. Ancak kentleşme ile birlikte sanayi toplumu olduk. Herkes toplu araçlarla yada özel araçlarla iş yerlerine gidip dönüyorlar. Dolayısıyla monoton bir hayata başladılar. Biz bunu eskiye döndürmeyi hedefledik. Özellikle Erzincan gibi düz bir arazide yerleşmiş bir şehir hayatımız var. Yerleşik olarak fiziki anlamda çok uygun olan bisiklet yollarını yaptık. Bunu artıracağız. Allah nasip ederse önümüzdeki yıllarda da bunu 2-3 katına çıkarıp hemşerilerimizi bisiklet kullanımına teşvik ederek işe gidişlerinde, okula gidişlerinde her türlü aktivitelerinde bisiklet kullanmalarını teşvik edeceğiz. Bu bağlamda bugün Sağlık İl müdürlüğümüzle birlikte bu projenin hem Sağlık Bakanlığının uyguladığı proje hem de bizim projemizin ikisini birleştirerek Erzincan’da bir ilki hatta Türkiye’de bir ilki hayata geçirmiş oluyoruz. Bu bağlamda 2 bin 805 tane bisikleti Halk Sağlığı Müdürlüğümüzden bugün itibariyle teslim alıyoruz. Daha sonra bunun devamı gelecek. Çünkü biz 10 kilometre yol yaptık. 10 kilometre bisiklet yolu için 9 bine yakın bisiklet bize teslim edilecek. Bizde bunların şartlarını belirleyeceğiz. Erzincan’da bisiklet sertifikası olan, bisiklet kullanmasını bilip bisikleti olmayan öncelikle gençlerimize, daha sonrada bisiklet kullanımına merakı olan orta yaş ve ileri yaş guruplarına da dağıtımını yapacağız” dedi. İki kurum arasında yapılan protokolden sonra Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mesut Turan Erzincan Belediyesi önünde bisiklet sürdüler.