Erzincan’da faaliyetlerini sürdüren Can Arama Kurtarma Derneği yeni projeye daha imza attı. Dernek İç İşleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen “Can Gençler Can Kurtarıyor” Projesini hayata geçirdi.
Proje kapsamında 9 ay sürecek eğitim ile 70 gence arama ve kurtarma eğitimi verilecek. 2015 yılı itibariyle başlayacak olan eğitimlerde 18-35 yaş arası gönüllülere doğal afetler ve ilk yardım dalında alanında uzman kişilerce eğitim verilecek.
Hedeflerinin derneğin hizmet kapasitesini arttırıp Erzincan’a profesyonel ve genç bir arama kurtarma ekibi kazandırmak olduğunu belirten Can Arama Kurtarma Derneği Başkanı Emrah Torunlar; “Erzincan’da faaliyet gösteren Can Arama Kurtarma Derneği (CAN) yurt içinde ve yurt dışında doğa sporlarında, doğal afetlerde, yangın, trafik kazası ve büyük yıkımlara yol açan (savaş, kıtlık, hastalık vb.) her tür olaylarda ve kazalarda her tür canlının yaralanma, kaybolma, mahsur kalma gibi durumlarında arama, kurtarma, yardım ve bilgilendirme çalışmalarını gönüllü olarak yapar. Dernek, bu çalışmaları belirtilen durumlara maruz kalan her tür canlıya ulaştırmak için yurt içinden ve yurt dışından yapılan ihbarları alıp düzenleyerek çalışmalara katılacak olan eğitimli, belgeli ve/veya sertifikalı, uygun birim elemanlarını tespit ederek ve yetiştirerek ekibin en kısa sürede toplanmasını ve olay yerine ulaşıp en etkin çalışmalarını yapmak için en uygun ortamı oluşturup, dağ ve doğa koşullarında meydana gelen her türlü kaybolma, mahsur kalma ve kazalarda; deprem, sel, yangın, heyelan, çığ, kasırga ve her tür yıkıma yol açan doğal afetlerde ve olaylarda her tür canlıya zarar verebilecek her tür olayda tamamen gönüllü olarak derneğin tüm imkânlarını seferber ederek, amatör bir ruh ve profesyonel bir yaklaşımla, bu durumlara maruz kalmış kişi ve canlılara en kısa sürede ulaşmak, yardımlar için gerekli en uygun ortamı hazırlayarak, en doğru arama kurtarma çalışmalarını yaparak, kazazede, afetzede kişi ve canlılara ilk yardım çalışması yapıldıktan sonra güvenli ortam koşullarına sevklerini sağlamak ve bu tür durumlarda can kaybını en aza indirebilmek için çalışmalarını yapmak ve arama kurtarma konularında toplumu bilgilendirmektir. 1. derece deprem bölgesinde yer alan Erzincan, geçmiş tarihinde defalarca büyük yıkımlara yol açan depremler yaşamış ve binlerce kişi hayatını kaybetmiştir. Bu riski taşıyan Erzincan’da henüz profesyonel ve gönüllü bir arama kurtarma ekibi bulunmamaktadır. Bütün bu amaçlar doğrultusunda kurulmuş olan Can Arama Kurtarma Derneği olarak ilk amacımız öncelikle ve özellikle Erzincan’da arama kurtarma çalışmalarını sürekli hale getirmek ve Erzincan’a profesyonel, gönüllü ve genç bir arama kurtarma ekibi kazandırmak ve bu kapsamda toplam 70 gencimizi yetiştirmektir. Eğitimlerimiz ücretsiz olup katılmak isteyenler [email protected]’a bilgilerini içeren mail atabilir veya facebook.com/CanAramaKurtarmaDerneği adresine yine katılmak istediklerini bildiren bir yazı yazabilirler.” şeklinde konuştu.