Kemaliye Karanlık Kanyon üzerinde yapılması planlanan ve dünyanın en yüksek asma köprüsü olması iddiasını taşıyan Sırat On Fırat Köprüsünün Uygulama Projesi yaptırılması amacıyla ilk kez ödenek tahsis edilmesi üzerineKemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı Başkanı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel tarafından aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.

Dünyanın en yüksek asma yürüyüş köprüsünü yapacağız iddiasıylayıllardır hayalini kurduğumuzve fikri alt yapısı KEMAV tarafından oluşturulan Sırat on Fırat Köprüsününuygulama projesinin yapılabilmesi için gerekli olan ödenek(1 milyon 100 TL)Erzincan Özel İdaresi emrine tahsis edildi.Bu gelişme, hayallerimizin gerçekleşmesi açısından, Erzincan ve bölgemiz açısından bir dönüm noktasıdır.

Kısa bir süre önce KUDAKA tarafından Sırat on Fırat’ın ön fizibilite raporu hazırlanmıştır. Şimdi ise,  bu ön fizibilite raporundan da yararlanarak uygulama projesi yaptırılması gerekiyor. Böylesine iddialı ve Dünyada az sayıda bulunan bir mimari niteliğe sahip olacak köprünün projesinin yapılması da bir o kadar zor ve uzmanlık gerektiriyor. Uygulama Projesi Erzincan Valiliği Özel İdaresi ve Kemaliye Kaymakamlığı tarafından yaptırılacak. Uygulama Projesinin yaptırılabilmesi için uzun süredir Kalkınma Bakanlığı nezdinde yürütülen çalışmalarımız olumlu sonuçlandı. Biliyorsunuz, geçtiğimiz yıl Kemaliye Kültür ve Doğa Sporları Şenliklerinde Kalkınma Bakanımız Kemaliye’ye gelmiş, köprünün yapılacağı alanda incelemelerde bulunmuştu. Daha sonra Erzincan Valimiz Sayın Süleyman Kahraman’la birlikte Sayın Bakanımızı makamında ziyaret ettik ve desteklerinden dolayı teşekkür ettik. Yine daha sonra Kemaliye Kaymakamı ve Belediye Başkanımızla Kalkınma Müsteşarımız Sayın CüneydDüzyol’u ziyaret ettik.

Bu sürecin sonunda Maliye Bakanlığı Yatırımları Hızlandırma Ödeneğinden 350 bin TL,Kalkınma Bakanlığı Bütçesinden de 750 bin TL olmak üzere toplam 1 milyon100 bin TL ödenek Sırat on Fırat Köprüsünün Uygulama Projesinin yapılabilmesi için tahsis edildi.

Hayallerimizin gerçeğe dönüşmesi yolunda en büyük katkıyısağlayan Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz’a çok teşekkür ederim. Sayın Bakanımız bu yönüyle her zaman gönlümüzde minnet ve şükran anılacaktır. Ayrıca Kalkınma Bakanlığı Müsteşarımız Sayın Cüneyt Düzyol’a, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü Sayın İlhan Hatipoğlu’na destekleri için teşekkür ediyorum. Göreve başladığı ilk günden itibaren projeye inanarak her türlü desteği sağlayan ve kararlılıkla süreci takip eden Erzincan Valimiz Sayın Süleyman Kahraman’a  veKemaliye Kaymakamımız Sayın Alper Çiftçi’yeile Kemaliye Belediye Başkanımız Mustafa Haznedar’a teşekkür ediyorum.

Sırat on Fırat, bugün itibariyle dünyanın bilinen en büyük kanyonların birisi olan Karanlık Kanyonda Karasu Nehrinin üzerinde yapılacak. Köprünün yapılması planlanan alan Kemaliye İlçesine 3 km mesafede bulunuyor ve burası 2009 yılından buyana Ülkemizde basejump atlayışlarının yapıldığı tek noktadır. Köprünün yapılması ile birlikte de dünyanın en iyi basejump atlama parkurlarından birisine sahip olacağız.

Sırat on Fırat Köprüsü’nün yaklaşık 600 metre uzunluğunda, 550 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğinde yapılması planlanıyor. Sırat on Fırat Köprüsü kendi alanında dünyanın en yükseği olarak Guinness rekorları arasında yer alacak ve bu yönüyle de bölgenin tanıtımına büyük katkı yapacaktır.

Sırat on Fırat Köprüsü’nüntamamlanması sonrası yıllık 100 bin yerli ve yabancı turistin bölgeyi ziyaret edeceği öngörülüyor.Son yıllarda kamu ve sivil toplum kuruluşlarımızın birlikte yürüttüğü başarılı çalışmalarla kültür ve doğa turizminde oldukça öne çıkan ve Erzincan’ın turizme açılan kapısı konumuna gelen Kemaliye, Sırat on Fırat Köprüsü ile birlikte tam bir cazibe merkezi olacak.

Bu yıl 20-22 Temmuz tarihlerinde 37 incisi yapılacak Erzincan Kemaliye Kültür ve Doğa Sporları Şenlikleri bölgenin tanıtımına büyük katkılar sağladı. Kemaliye artık yılda 70-80 turun geldiği önemli bir turizm merkezi haline geldi.

Gelinen noktanın bizler için ve yöremiz için çok önemli ama yolumuz daha çok uzun ve zor. Erzincan olarak elbirliği bu zor ve uzun yolu aşacak güce sahip olduğumuzu biliyorum. Sırat on Fırat Köprüsünün üzerinden yürüyerek geçeceğimiz günlere yürekten inanıyorum.Gelişmelerin Erzincan’ımıza, bölgemize ve Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.