Hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte Erzincan’da kombiler yavaş yavaş yanmaya başladı. Kışa girerken önemli hatırlatma Enerya Erzincan İşletme Müdürü Serdar Karaca’dan geldi. Enerya Erzincan’ın kışa hazır olduğunu belirten Karaca, Erzincan’da üzücü olaylarla karşılaşmamak için doğal gaz kullanıcılarının tedbir almaları, doğalgaz kullanımına geçmeden önce baca ve kombi bakımlarını mutlaka yaptırmaları gerektiğini söyledi

Doğal gaz kullanımında hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Enerya Erzincan; tatsız, renksiz, kokusuz olması nedeniyle ‘sessiz katil’ diye tanımlanan karbonmonoksitin, yapısında karbon bulunan fosil yakıtlarda, tam yanmama nedeniyle ortaya çıkarak zehirlenmelere yol açtığını önemle belirtip, lodosun etkili olduğu günlerde doğal gaz abonelerinin dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı.
Enerya Erzincan İşletme Müdürü Serdar Karaca, temel kurallara uyularak kullanımı durumunda doğal gazın çok güvenilir bir yakıt olduğunu söyledi. Enerya Erzincan olarak, 436 Km alt yapı ağımızla 42 bin aboneye doğal gaz’ı güvenle ulaştırdıklarını da belirtti.

Havalandırma Menfezlerinizi asla kapatmayın

Serdar Karaca, en sık tekrarlanan hataları anlatarak doğalgaz kullanıcılarını, şöyle uyardı: “Ortam havasını tamamlayan havalandırma menfezlerinin kapatılmış olması, bacalarda ve duman kanalında oluşan deformasyonların tespit edilip sorunların yetkili kişilerce giderilmeyip, yetkisiz firmalarca yapılmasının en büyük hataların başında geldiğini belirterek, havalandırma menfezlerin asla kapatılmaması gerektiğini hatırlattı.”

Karaca, “Güvenli doğal gaz kullanımı için ayrıca, bacalı cihazların baca temizliğinin yılda bir kez yetkili baca temizleme firmalarına yaptırılması, kombi, şofben, soba ve kazan gibi yakıcı cihazların baca sensörlerinin mutlaka çalışıyor olmasının şart olduğunu dile getirerek, yakıcı cihazların bakımlarının yetkili firmalarca yılda bir kez bakım yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Onaysız yapılan müdahaleler sonucunda gelen tehlike

Serdar Karaca, tesisatlara onaysız yapılan müdahaleler sonucunda kullanıcıların risk aldığını belirterek, Enerya Erzincan’ın izni olmadan tesisatlara hiçbir şekilde kimseye müdahale ettirilmemesi gerektiğini söyledi. Tesisatlarda veya yakıcı cihazlarınızda yapacağınız değişiklik öncesinde mutlaka kullanıcıların, 444 8 429 çağrı merkezimizi aramalarını veya abone merkezlerimize gelerek bilgi vermelerinin şart olduğunu söyleyip, değişiklik sonucunda yine ekiplerimizin gelerek yapılan işleme onay vermeden gaz kullanımına geçilmemesi gerektiğini önemle vurguladı.

Doğal Gaz acil 187

Serdar Karaca, ortamda doğal gaz kokusu hissedilmesi durumunda, ortamın havalandırılarak sayaç vanasının kapatılıp hiçbir müdahale yapmadan 187 Doğal Gaz acil hattına bilgi vermeleri gerektiğini söyledi. 187 Doğal Gaz acil olarak, iki ekip ile her an ihbara ulaşmaya hazır olduklarını dile getirip, Erzincan’ın en uzak mesafesine bile 15 dk altında ulaşabildiklerini de ekledi.