Engelliler Haftası dolayısıyla Erzincan Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce organize edilen yürüyüşe katılan Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy,MHP Erzincan İl Teşkilatı, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammer Doğan ve engelli öğrenciler ile vatandaşlar Ordu Caddesi'nde buluştu.

Engelliler konusunda farkındalık oluşturmak için buradan yürüyüşe başlayan gruptakiler, Barış Manço Parkı'ndaki Engelsiz Kafe'ye kadar yürüdü. Gruptakiler, yürüyüş sonrasında çok sayıda balon uçurdu.

Vali Arslantaş, burada yaptığı konuşmada, engellilerin yaşadıkları sorunlara işaret etmek ve yaşadıkları zorlukları yerinde görebilmek için yürüyüş yaptıklarını anlattı.

"Toplum olarak sevgi engelli olmamalıyız"

Geçmişte vatandaşların engelli çocuğunu toplum içine çıkaramayıp odaya kilitleyerek zincirlediğini söyleyen Arslantaş, şunları kaydetti:

"Şu an devletimiz, engelli yaşam sürmek durumunda kalan vatandaşımızın ailesine evde bakım ücreti veriyor. Devletimiz aylık olarak engellinin engel oranına göre kendisine, reşit değilse ailesine belirli bir ücret veriyor. Engellilere ulaşımdan istihdama kadar hayatın her alanında pozitif ayrımcılık sağlanıyor. Yeter mi, yetmez. Toplum olarak sevgi engelli olmamalıyız."

Belediye Başkanı Başsoy da engelli olmanın ya da engelli doğmanın kimsenin elinde olmadığını söyleyerek, engellilerin topluma kazandırılması ve yaşamlarının kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.

Bunun için hem devlete hem yerel yöneticilere büyük sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Başsoy, "Engellilere yönelik şehir genelinde büyük çalışmalar ve gayretler içerisindeyiz. Bu çerçevede kaldırımlardaki engelli rampalarında yapılan çalışmalarla engellilerin rahat inip çıkmasını sağladık." diye konuştu.

Engellilerle empati kurup hayatını kolaylaştırmalıyız

Muhammer Doğan ise engelliliğin bireyin kendi tercihi olmadığını ifade ederek, "Bizlere düşen engelleri anlamak, onlarla empati kurmak, tüm engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak, gündelik hayatlarında önlerine çıkan her türlü engeli ortadan kaldırmaktır. Biz diyoruz ki can kutsaldır, azizdir. Bu nedenle canda kusur, engel olmaz. Engel varsa bizlerin bakış açısındadır." değerlendirmesinde bulundu.

Katılımcılar, konuşmaların ardından kentteki engelli sanatçılarca aynı alanda açılan sergiyi gezdi.