Kent içi ulaşımı kolaylaştırmak ve kent içine uzak bir noktada olan Erzincan Üniversitesine olan ulaşımı kolaylaştırmak için hayata geçirilen Hafif Raylı Sistem (Tramvay) projesinin zemin etüd çalışma startı Erzincan da ki Fevzipaşa Caddesi üzerinde, Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Üniversitesi Rektörü İlyas Çapoğlu, Belediye Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri ve Erzincan halkının katılımıyla verildi.
Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, başlatılan zemin etüd çalışmasına ilişkin yaptığı açıklamada; ulaşımda Erzincan da yeni bir sistemi hayata geçirmenin sevincini yaşayacaklarını belirterek; "Kent içi ulaşım master planı ve tramvay projesi ile ilgili çalışmalarımızın startını 9 Mayıs 2016 tarihinde vermiştik. Gazi Üniversitesi ile yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde 9 Mayıs'tan itibaren alan çalışmalarımız devam ediyor. Bu alan çalışmalarına altlık oluşturacak hem kent içi master planının hazırlanması hemde hafif tramvay sisteminin çalışmaları birlikte başladı.

Erzincan içerisinde bu iki proje birlikte yürütülüyor. Kent içi ulaşımını kolaylaştırmak ve Üniversitenin kent içine uzak bir noktada kurulmasından dolayı ciddi sıkıntıların oluşması nedeniyle böyle bir projeyi hayata geçirmek için start verdik. Öğrenci kapasitemizin şuan itibari ile 21 bin'in üzerinde olması ve kent nüfusunun 2023 ve 2073 hedeflerine giderken artacağı da hesap edilerek, toplu taşımanın konforlu daha rahat yapılabilmesi için bu raylı sistemi hayata geçirmenin startını vermiş olduk. Bu bağlamda hava alanından Üniversiteye kadar olan güzergâhta bugün yapılan çalışma bu güzergâhta ki 25 noktada sondaj çalışması yapılacak. 13-14 metre derinlikten numuneler alınacak. Zemin etütleri yapılacak. Ayrıca 25 tanede çukur açılarak bu çukurlardan elde edilecek materyaller test edilecek. Zeminlerin sağlam olup olmadığı, tramvay güzergâhının geçip, geçmeyeceği alanlar tespit edilecek. Kasım ayına kadarda hem kent içerisindeki anketler bitmiş olacak, hem zemin etütleri bitmiş olacak, hem de proje hazır hale getirilmiş olacak.

İnşallah önümüzdeki sene projenin yapım ihale startını vereceğiz. Ulaşımda Erzincan da yeni bir sistemi hayata geçirmenin sevincini yaşayacağız. Tabiî ki bu gelişmiş devletlerde, büyük şehirlerde olan bir uygulama. Ama Sayın Başbakanımızın her projede olduğu gibi bu projede de bize büyük bir destek vermesi ve bu destek vermesi ile birlikte bizim bu projeyi hayata geçirmemizde kendilerinin çok büyük bir emeğinin olduğundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Şehrimize hayırlı uğurlu olsun."diye konuştu. 
 

Vali Ali Arslantaş ise yaptığı açıklamada, Raylı Sistem projesi ile Erzincan'ın tarihi bir güne imza attığını belirterek, hayırlı olmasını temenni etti. Vali Arslantaş açıklamasının devamında;" Kentleşmenin, şehirleşmenin, şehirlileşmenin sosyal yaşama etki olarak getirdiği çeşitli sorunlar var. Erzincan şehirleşme anlamında imar planını çözmüş durumda. Fakat toplu ulaşımda ileriye dönük çıkabilecek sorunları çözebilmek için Ekşisu'dan Üniversiteye kadar olan güzergâhta Raylı sistem uygulamasına geçerek, bu sorunu öngörülü bir yaklaşımla şimdiden çözüp, bu problemle hiç karşılaşmama yönünde atılan adımı burada gördük.

Bu yatırımların ilimizde yapılmasında desteklerini esirgemeyen Sayın Başbakanımıza şükranlarımı sunarım. Ayrıca bu projenin ilimizde hayata geçirilmesinde emeği geçen Sayın Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. Bugün Erzincan için hakikaten tarihi bir gün. Raylı sistemin toplu taşıma sistemlerinin içerisine alındığını görmek bizi ziyadesiyle mutlu etti. Erzincanlıya, Erzincan'a hayırlı, uğurlu olsun."dedi.