15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Erzincan’da devam ediyor. Yürüyüşlerin yapıldığı, demokrasi nöbetinin tutulduğu etkinlikte birlik ve beraberlik mesajları verildi.

FETÖ’cü hainlerin kanlı darbe girişiminin yıldönümü, Erzincan’da düzenlenen anma etkinlikleri ile kutlanıyor. 249 şehidinin ruhunu yad ederek, yeniden meydanlarda demokrasi nöbeti tutulan Erzincan’da etkinliklere vatandaşların katılımı yoğun oldu.

Akşam saat 19:00’da Ordu Caddesinde başlayan yürüyüş ile binlerce Erzincanlı demokrasi nöbetini tutmak için Cumhuriyet Meydanına akın etti. Mehter eşliğindeki yürüyüşe; Erzincan Valisi  Ali Arslantaş, 3. Ordu İd. Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ömer Karaimamoğlu, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, bütün kamu kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Ellerinde Türk Bayrakları ve sloganlar eşliğinde başlayan yürüyüşün ardından yoğun kalabalık Cumhuriyet Meydanında toplandı. Saygı duruşunun yapılması ve istiklal marşının okunması ile meydanda etkinliklere devam edildi. Erzincan Valisi Ali Arslantaş burada Erzincan Valiliği Anı Defterini yazarak imzaladı. Anı defterindeki mesajını okuyan Vali Arslantaş, Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi, Erzincan Üniversitesi, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ağır Ceza Adalet Yargı Komisyon Başkanlıklarının anı defterlerinin meydanda olacağını vurgulayarak, vatandaşların da 15 Temmuz’a ilişkin anılarını bu defterlere yazabileceklerini söyledi. Daha sonra anı defterlerinin sırasıyla okunup imzalanmasının ardından meydanda toplu akşam namazı kılındı.

Namazın ardından 3. Ordu Komutanlığı Askeri Bandosu tarafından kahramanlık marşları okundu. Kur’a-ı Kerim okunması, duaların edilmesiyle devam edin programda sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyası parti temsilcilerinin konuşmalarına yer verildi. Birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği konuşmalarda Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü için dışardan ve içerden gelebilecek tüm tehditlere karşı olunacağı vurgulandı. Erzincan Belediye Başkanı  Cemalettin Başsoy ve 3. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ömer Karaimamoğlu da 15 Temmuz’a ilişkin anılarını paylaşarak konuşmalarında birlik ve beraberlik mesajlarına yer verdiler.

Son olarak kürsüye çıkan Erzincan Valisi  Arslantaş, geçtiğimiz yıl ki demokrasi nöbetlerinde olduğu gibi sahnede ki ilk sözü ‘Erzincan’ oldu. Vatandaşların alkış ve ıslıklar ile karşılık verdiği sırada 15 Temmuz ruhundan hiçbir şeyin kaybolmadığı da gözlemlendi. Konuşmasında 15 Temmuz’un önemine vurgu yapan Erzincan Valisi Ali Arslantaş,  Hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyor, hoş geldiniz diyorum” dedi

Konuşmasını sürdüren Vali Arslantaş; “Sizler, 15 Temmuz gecesi bu ülkenin birlik ve bütünlüğünü korumak için can veren, kan veren aziz şehitlerimizin bizlere emanetisiniz. Tankın, topun, tüfeğin önüne, göğsünü siper ederek çıkan aziz gazilerimizsiniz. Her biriniz, 15 Temmuz’un karanlığını aydınlatan ışıklarsınız. Bu toprakların değerine değer katan birer cevhersiniz. Dün Gelibolu’da, Trablusgarp’ta, Sarıkamış’ta bu milletin istiklal mücadelesini veren şehitlerimizin sancağını, 15 Temmuz gecesi aynı ruh ve inançla taşıyan her bir kardeşimizi buradan selamlıyorum. Bu milletin evlatları, dün olduğu gibi bugün ve bundan sonra da, şehitlerimizin mirasını aynı ruh ve inançla taşımaya devam edecekler. O karanlık geceyi, 81 ilimizde, ilçelerimizde yediden yetmişe bütün insanlarımız yiğitlikleriyle aydınlattı. Türk’ü, Kürt’ü, Alevi’si, Sünni’si, Laz’ı, Çerkez’i, Gürcü’sü vatanımızı zorbalardan hep birlikte kurtardık. Erzincanlı, İstanbullu, Ankaralı, Yozgatlı, Trabzonlu, Çorumlu, Elazığlı, Siirtli bir oldu, tek bir yürek halinde sokaklara akın etti…

Henüz 15 Yaşında şehadet şerbeti içen en genç şehidimiz, Halil İbrahim Yıldırım Şanlıurfalıydı. Gölbaşı Özel Harekat Dairesinde şehit olan Velid Bektaş ise Mardinli… Boğaz Köprüsü’nde şehit olan Askeri Çoban Diyarbakırlıydı. Darbecilerin, Esenler’de tankla ezdikleri Annemiz Türkmen Tekin Malatyalı… Boğaziçi Köprüsünde şehit olan Recep Gündüz ise Erzincanlıydı… Velhasıl Başkomutanımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; Edirne’den Kars’a, 7 bölgemizin 81 ili, 80 milyon vatandaşımızla birlikte vatan hainlerinin karşısında hep beraber dimdik durduk. 15 Temmuz gecesi bu vatan için toprağa düşen aziz şühedamızın her birinin adını “bu ülkenin kahramanları, kurtarıcıları” olarak anacağız. Çünkü her biri anasının kuzusu, eşinin gözbebeği, çocuklarının bir tanesiydi ama sahip oldukları bütün güzellikleri geride bırakıp, vatanı uğruna can vermek için bir an olsun tereddüt etmediler. Örneğin, Rasul Kaptancı, kız istemeye gitmek için hazırlanırken darbe olduğunu öğrenip sokağa çıktı ve damat olacakken şehit oldu. Rasul kardeşimiz şehadet şerbetini içmeden önce sosyal medya üzerinden şunları söylemiş: "Biz varken darbe neymiş! Vatanı bu hainlere teslim etmeyelim, sokağa çıkın, ülkeye sahip çıkın" Artık dünyanın ismini bildiği Ömer Halisdemir, hainlere ilk kurşunu sıkan kahraman askerimiz oldu.

İhanet üssü olan Akıncı üssünde, jetlerin kalkışını engellemek için büyük mücadele veren 8 kahraman vatan evladını şehit verdik. Yine uçaklarla bombalanan Gölbaşı özel harekât daire başkanlığında kadın-erkek tam 51 silah arkadaşı, omuz omuza şehit düştü. O şehitlerimiz arasında ikiz polis memurlarımız Ahmet ve Mustafa Oruç da vardı. İkiz şehitlerimizin hayali helikopter pilotu olmaktı, bu hayali gerçeğe dönüştürmek için de özel harekat daire başkanlığında eğitim alıyorlardı. Gözü dönmüş caniler, bu iki kardeşimizi hayallerini gerçekleştiremeden aramızdan aldılar, şehit ettiler. Fuat Bozkurt ise yaralanınca “Doktor yaramı sarsın tekrar gideceğim” demişti, dediğini yaptı ve tekrar sokağa çıkarak şehit düştü.

İşte böyle binlerce kahramanlık hikâyesi yazıldı o gece… Biz bir ölür bin diriliriz…

Vatanı namus biliriz ve “değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli” diyerek milyonlarca insan sel olup ölüme yürürüz. Biz, büyük bir milletiz… Çanakkale ruhuyla, Malazgirt ruhuyla, Sarıkamış Ruhuyla, 15 Temmuz ruhuyla bugünlere geldik. İnşallah bu ruhu hiçbir zaman kaybetmeyeceğiz. Şehitlerimize layık olmak için Türkiye’de ve dünyada koşacağız, koşturacağız. Allah’ın izniyle herkes bundan emin olsun. Milletimiz müsterih olsun.

Yeni bir dönem başlattık. Bu yeni dönemde, milletimiz hiçbir kutsalı olmayan bu cinayet şebekesinin tamamen bertaraf edildiğini görecektir.  Hiçbir güç, birlik ve bütünlüğümüzden, kardeşliğimizden önemli değildir. Bu canilerin, eli kanlı teröristlerin hak ettiği cezaları almaları için hukuk içinde ne gerekiyorsa yapılacak. Bugün Türkiye’yi ele geçirme hayaliyle yanıp tutuşanlar, yarın kendi günahlarında kavrulacaklar. Demokrasiden, hak ve özgürlüklerden, hukuk düzeninden geri adım atmadan bu meseleyi halledeceğiz. İçiniz rahat olsun… Bu vatan uğruna canını veren şehitlerimizin yakınlarının ve gazilerimizin mücadelesini boşa çıkartmayacağız. Bugüne kadar hiçbir şeyden korkmadık, çekinmedik. Bugün de korkmuyoruz. Hiçbir güç bizi milletimiz için çıktığımız bu yoldan döndüremez…

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğiyle milletimizin desteği oldukça, bu ülkenin sırtını kimse yere getiremez… Bu duygularla sözlerime son verirken, bütün şehitlerimize ve gazilerimize, milletçe şükran ve minnet duygularımızı bugün bir kez daha tekrar ediyoruz. Allah hepsinden razı olsun. Muhabbetlerimi, hürmetlerimi sunuyor, sizleri bir kez daha sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Allah’a emanet olun” dedi

Ardından ilahi ve tasavvuf müziği ile renklenen Cumhuriyet Meydanında vatandaşlar, geçtiğimiz yıl bugün ki 15 Temmuz ruhunun aynısını yaşadılar. Türkiye’nin tanınmış simalarından olan Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil de meydanda yerini aldı. Sahnede konuşma yapan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, “geçmişimizi unutmayalım, geleceğimize sahip çıkalım, tarihimize sahip çıkalım, bizi bölmelerine parçalamalarına izin vermeyelim” dedi

Nöbetin sonunda şiirleri ve anlatımı ile sahne alan Serdar Tuncer, Erzincanlılar tarafından yoğun ilgi ile karşılandı. Şiirleri ve anlattığı hikayeler ile 15 Temmuz’u anlatan Tuncer, birlik ve beraberlik mesajları vererek Erzincanlılara yoğun ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür etti.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki demokrasi nöbetinin ilk gününde sabaha karşı 02:30’a kadar meydanda olan Erzincan Valisi Ali Arslantaş, meydanın tamamen boşalmasının ardından en son ayrılan kişi oldu.