Erzincan'da meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin 21. yıl dönümünde hayatını kaybeden 653 kişi için anma programı düzenlendi.

13 Mart 1992 günü saat 19.20'de Erzincan, 6.8 şiddetindeki deprem felaketi ile sarsılmış, depremden Erzincan'da 653 vatandaş hayatını kaybederken, 3 bin 850 kişi ise enkazların altında kalarak yaralanmıştı. Depremin ardından 21 yıl geçmesine rağmen o acı günleri unutmayan Erzincanlılar, Terzibaba Mezarlığı'nda düzenlenen anma programına katıldı. Programda hayatını kaybedenler için

dualar edildi. Deprem anıtına ve hayatını kaybedenlerin mezarlarına kırmızı karanfil bırakıldı. Anma

programına Vali Vekili Abdullah Çiftçi, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Vali Yardımcıları Mehmet Kurt, Ahmet Türköz ile Emniyet Müdürü Mustafa Elaman, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, bazı kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, vatandaşlar ve depremde hayatlarını kaybeden deprem şehitlerinin yakınları katıldı.

Kuran'ı Kerim okunmasının ardından başlayan anma programında konuşan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, depremi sürekli acıları tazelemek maksadıyla anma programı düzenlemediklerinin altını çizerek, "Biz yerel yönetimler olarak gerek projelerin hazırlamasında, gerek yerleşim yerlerinin tercihinde yapı malzemelerinin seçiminde ve kontrolünde en üst düzeydeki hassasiyeti dünden bu yana olduğu gibi devam ettirmeliyiz. Bizler birbirimize yardımcı olmalıyız,

birbirimizi denetlemeliyiz" dedi.

Vali Vekili Abdullah Çiftçi ise 1992 Erzincan depreminin bir çok cana mal olduğunu hatırlatarak, "Depremler olacak ancak biz her depremi bir fırsat bilerek ve kayıpları değerlendirmemiz gerekiyor. Erzincan'da bunu nispeten başarmış durumdayız. Türkiye'nin en düzenli kentlerinin başında geliyoruz. Mimarisi ve altyapısı ile en düzgün illerinden biriyiz, ancak depremle ilgili eksikliklerimiz yok diyemeyiz. Aynı kararlılıkla yerel yönetimden genel yönetime kadar, bütün birimler bu işte kararlılıkla devam etmesi gerekiyor. Verilen her taviz geriye can kaybı olarak dönüyor. Biz artık bu acıları bir daha yaşamak istemiyoruz. İnsanoğlu alacağı tedbirlerle bu afetlerin önüne geçebilir" diye konuştu.

Kuran-Kerim okunması ve dualar edilmesinin ardından Deprem Şehitleri Anıtı ziyaret edildi. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarında mezarları tek tek ziyaret edilerek, protokol tarafından mezarlara kırmızı karanfil bırakıldı.

Depremde yakınlarını kaybeden bir çok vatandaş da mezarları ziyaret ederek gözyaşları arasında dua etti. 20'li yaşlardaki oğullarını kaybeden iki acılı anne 21 yıl geçmesine rağmen aynı acıyı yaşamaya devam ettiklerini ifade etti. Erzincanlı vatandaşlar, o günlerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.