Başbakan Binali Yıldırım, "Bu İpek Yolu, Türkiye'ye fark yaratacak en önemli proje. Çin'den başlayıp Avrupa'nın batısına gidecek daha kısa bir yol yok. İpek Yolu yıllardır hizmet etmiş, 12 günde Çin'den kalkan tren Hamburg'a ulaşıyor. Denizle gelse 45 gün, karayoluyla en az bir ay. Bu büyük bir imkan ve avantaj." dedi.

Yıldırım, Erzincan Valiliği ve Belediyesince Altınpark Sosyal Tesislerinde düzenlenen "İş Dünyası ve STK Temsilcileri Buluşması"na katıldı. Yıldırım, son 15 yıl da Erzincan'a 9 katrilyon yatırım gerçekleştirdiklerini anlattı.

Erzincan'a bölünmüş yollar, hava alanları, barajlar, okullar, hastaneler, turizm tesisleri, fabrikalar yaptıkların belirten Yıldırım, tarıma dayalı bir ihtisas organize sanayi bölgesi kurmaya da karar verdiklerini söyledi.

Besi ve sera alanlarını kapsayacak 120 işletmede toplam 10 bin baş besi hayvanı yetiştirileceğini aktaran Yıldırım, 70 işletmeci için jeotermal ısıtmalı topraksız tarıma dayalı sera alanı oluşturulduğunu, ayrıca bölgede yem fabrikası, et entegre ve biyogaz tesisi kurulacağını ve burada 140 milyon liralık yatırım yapılacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun açıldığını hatırlatan Yıldırım, "Bu ne biliyor musunuz? Bu İpek Yolu, Türkiye'ye fark yaratacak en önemli proje. Çin'den başlayıp Avrupa'nın batısına gidecek daha kısa bir yol yok. İpek Yolu yıllardır hizmet etmiş, 12 günde Çin'den kalkan tren Hamburg'a ulaşıyor. Denizle gelse 45 gün, kara yoluyla en az bir ay. Bu büyük bir imkan ve avantaj." diye konuştu.

Yıldırım, İpek Yolu'nun Gürcistan'ı Azerbaycan'ı ve Türkiye'yi birbirine daha da yakınlaştırdığının altını çizerek, Kafkasları Orta Asya ülkelerini çok daha güçlü hale getirdiğini anlattı.

- "10 projenin 6 tanesini Türkiye yaptı"

Dağları delip tüneller açtıklarına dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

"Eskiden bunlar yoktu. Türkiye'nin 2002'ye kadar toplam yaptığı tünel miktarı 50 kilometre. 15 yılda yapılan miktar ise 350 kilometre. Devam eden 600 kilometre tünel işimiz var. Ovit'te ışık göründü bitmek üzere. Daha niceleri var.

Son 10 yıl, 2008'den bu tarafa dünyada bir ekonomik kriz. Maalesef henüz geçmiş değil. Bu kriz boyunca dünyada böyle elle tutulur büyük denebilecek 10 tane proje yapıldı. Bu 10 projenin 6 tanesini Türkiye yaptı. Hangileri diye merak mı ediyorsunuz? Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Marmaray, Avrasya ve dünyanın en büyük havalimanı. Bir de siz buna dünyanın en uzun köprüsünü Çanakkale Köprüsü'nü ilave edebilirsiniz. O da 7'ncisi. Hayırlı uğurlu olsun. İşte Türkiye'nin gücü bu."

- "Amacımız ve hedefimiz Türkiye'yi daha da ileriye götürmek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere amaçlarının ve hedeflerinin Türkiye'yi daha da ileriye götürmek olduğunu ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bölgede istikrarı ve güvenliği kalıcı hale getirmek ve ülkemizi parmakla gösterilen ülkeler arasına sokmak. Bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz. Bugün satın alma gücü paritesine göre dünyanın 13'üncü büyük ekonomisiyiz. Biraz daha gayret edeceğiz. Ne kadar bizi meşgul ederse etsinler, terörle hızımızı ne kadar kesmeye çalışırsa çalışsınlar, asla muvaffak olamayacaklar çünkü bu millet neyi yapmaya muktedir olduğunu 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminde göstermiştir. O gece halkın ve hakkın gücü, tankın gücünü yenmiştir. O gece ay-yıldızlı bayrak inmemiş, ezanlar dinmemiştir."

Şehitlerin emanetine gözleri gibi bakmaya ant içtiklerini belirten Yıldırım, "Bu ülkeyi hepimizin, 80 milyonun arzu ettiği ve görmek istediği noktaya götüreceğiz. Hedefimiz dostlukları artırmak düşmanlıkları azaltmak. Dış politikada bunu gözetiyoruz. Bu yolda da elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Terörle mücadelemiz sadece yurt içinde değil yurt dışında da kararlı bir şekilde devam ediyor. Şartlar ne olursa olsun değişmeyecek bir şeyimiz var. Tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet. Gerisi teferruat. 80 milyon bu inançla canla başla çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

- Orgeneral Akar ve kuvvet komutanları Erzincan'da

"İş Dünyası ve STK Temsilcileri Buluşması"nda, Erzincan Valisi Ali Arslantaş ile Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy da birer konuşma yaptı.

Belediye Başkanı Başsoy konuşmasında, Erzincan Üniversitesinin isminin "Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi" olarak değiştirilmesi teklifinde bulundu.

Programa, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları ile Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı.

Orgeneral Akar ve komuta kademesinin, Elazığ ve Tunceli ziyaretlerin ardından Erzincan'daki askeri birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulunmak üzere bölgeye geldiği öğrenildi.